Nyt hollandsk opkøb presser Royal Unibrew på flere parametre

Royal Unibrews hollandske opkøb kæmper med at gennemføre prisstigninger og tynger gælden
Foto: Royal Unibrew / Pr
Foto: Royal Unibrew / Pr
af marketwire

Royal Unibrews hollandske opkøb har på den korte bane udviklet sig til lidt af en hovedpine for det danske bryggeri, da det halter med at få gennemført prisstigninger. Samtidig lægger overtagelsen af hollandske Vrumona et gevaldigt pres på gælden i Royal Unibrew, der sætter aktietilbagekøb på pause.

Det fremgår af regnskabet for tredje kvartal, der netop er offentliggjort.

”Vrumona har ikke leveret de forventede prisstigninger, der skal til for at afbøde inflation,” skriver Royal Unibrew.

Som en konsekvens af det, har Vrumona set over de seneste 12 måneder leveret en normaliseret drift, EBITDA, på 20 mio. euro. Det er mindre end i 2022, hvor Vrumona leverede 25 mio. euro. på samme post.

Gælden vokser

Den rentebærende gæld er vokset til 6,5 mia. kr. ved udgangen af kvartalet, som er 1,7 mia. kr. mere end tre måneder forinden. I den mellemliggende periode har Royal Unibrew lukket købet af Vrumona, hvor betalingen dermed tegner sig for størstedelen af den forhøjede gæld, der tynger i en periode med høje renter.

Royal Unibrew har undervejs solgt en aktiepost på 430.000 egne aktier med et provenu på omkring 250 mio. kr., der også er blevet brugt til at finansiere købet af Vrumona samt det italienske bryggeri San Giorgio.

”Vores fokus er på at bringe den finansielle gearing ned, da vi i øjeblikket ligger over vores mål,” skriver Royal Unibrew i regnskabet.

Selskabets målsætning er at have en gearing på maksimalt 2,5 gange nettogælden divideret med EBITDA, mens den lige nu ligger på 3,1. Ideelt set vil selskabet samtidig gerne have den endnu længere ned på 1,5.

Derfor holdes aktietilbagekøb lige nu i bero, skriver Royal Unibrew i regnskabet.

Forventer fortsat høje omkostninger

Royal Unibrew forventer at være presset af inflation, og uden gennemførte prisstigninger går det ud over omkostningerne.

”Sukkerpriserne er fortsat høje, arbejdsmarkedet er stramt, og de seneste stigninger i oliepriserne er blot nogle få eksempler på, at omkostningerne bliver højere, og vi forventer, at omkostningerne forbliver høje resten af året og ind i 2024,” skriver Royal Unibrew.

Den udvikling afspejler sig også i Royal Unibrews forventninger til resten af 2023, hvor forventningerne til koncernens finansieringsomkostningerne skrues op. Fraregnet valutarelaterede tab eller gevinster forventes de nu at blive omkring 220 mio. kr. mod tidligere omkring 200 mio. kr. for hele året.

”Vi vil fortsat investere i kommercielle muligheder for vores varemærker for at sikre en fortsat solid udvikling i markedsandelene, hvilket i kombination med vores løbende integrationsindsats betyder, at den samlede omkostningsbase ikke forventes at falde meningsfuldt i 2024,” skriver Royal Unibrew.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter