Valutadyk koster Globus Wine-ejer tocifret millionbeløb

Den danske vinforretning bliver dog ved med at vise sig som en forretning i vækst for den finske spirituskoncern Anora. Dog langsommere end forventet. 
Lønsomheden for Globus Wine skrider frem, men i et langsommere tempo end planlagt, og der har stadig ikke været en positiv effekt på bundlinjen,” udtaler Pekka Tennilä, der er adm. direktør i Anora Group. | Foto: anora group
Lønsomheden for Globus Wine skrider frem, men i et langsommere tempo end planlagt, og der har stadig ikke været en positiv effekt på bundlinjen,” udtaler Pekka Tennilä, der er adm. direktør i Anora Group. | Foto: anora group

Den svenske og norske krone har skabt signifikante problemer for den finske spirituskoncern Anora, der ejer de danske forretninger Globus Wine og Rød Aalborg. 

”I andet kvartal oplevede vi en betydelig negativ indvirkning på salg og lønsomhed på grund af ugunstige valutakurser. Bruttoeffekten af valutakursændringer på rentabiliteten skønnes at have været næsten 5 millioner euro (37 mio. kr.) i løbet af andet kvartal og 9 millioner euro (67 mio. kr.) i januar-juni,” udtaler Pekka Tennilä i forbindelse med regnskabet. 

I andet kvartal havde Anora et underskud på 4,2 mio. kr., hvilket omtrent er 31 mio. kr. For første halvår ender underskuddet på 9,7 mio. kr., hvilket svarer til 68,5 mio. kr. Underskuddene står i skarp kontrast til samme periode i 2022, hvor gruppen havde overskud på henholdsvis 4,4 mio. euro og 6,5 mio. euro, som cirka er 33 mio. kr. og 48,5 mio. kr. 

Sløvere vækst

Kigger man på de danske aktiver i Anora, så fremgår det af regnskabet, at opkøbet af Globus Wine i 2022 er en god forretning. Den vokser dog betydeligt langsommere end den finske spiritusgruppe havde forventet, fremgår det af regnskabet. 

Den langsommere vækst kombineret med den svagere og svagere norske og svenske valutakurser betyder, at Anora Group sænker sine forventninger til 2023 med mellem 10 til 12 mio. euro., hvilket er i omegnen af 81 mio. kr. 

”Lønsomheden for Globus Wine skrider frem, men i et langsommere tempo end planlagt, og der har stadig ikke været en positiv effekt på bundlinjen,” udtaler Pekka Tennilä, der uddyber, at Globus Wine på trods af dette havde et stærke salgstal i andet kvartal af 2023, og at vingrossisten stadig har en høj markedsandel i Danmark. 

Årsagen til at Globus Wine vokser langsommere end forventet er, at producenten har været ramt af laver marginer og højere produktionsomkostninger. 

Globus bærer vinfremgang

Ovenstående scenarie er på trods af, at Anora har hævet sin omsætning til 324,2 mio. euro (2,4 mia. kr) i første halvår af 2023 fra 299,2 mio. euro for samme periode i 2022. 

I andet kvartal havde Anora en omsætning på 182,7 mio. euro. Af regnskabet fremgår det, at uden salgstallene fra Globus Wine ville omsætningen være 158,5 mio. euro. Dermed havde Globus Wine en omsætning på omtrent 179 mio. kr. i andet kvartal og står for cirka 13 pct. af Anoras samlede omsætning. 

Anoras samlede vinkategori steg i omsætning med 15,9 pct. til 81,6 mio. euro (608 mio. kr.) i andet kvartal. Dette tal er dog i høj grad båret af opkøbet af Globus Wine. Var den danske vingrossist ikke med i regnestykket vil Anoras vinforretning være faldet med 18,5 pct., fremgår det af regnskabet. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter