Carlsberg bekræfter: Vi har ikke længere kontrol med russiske bryggerier

I en pressemeddelelse onsdag morgen skriver Carlsberg, at bryggeriet ikke har nogen kontrol over hverkende ledelse eller drift i de russiske bryggerier.
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Carlsberg giver nu mere lyd fra sig om konsekvenserne af det dekret, præsident Putin underskrev søndag aften, hvor de tog kontrol med de otte Carlsberg-ejede bryggerier i Rusland.

”Carlsberg har ikke længere kontrol med hverken ledelse eller driften i Baltika bryggerierne,” skriver selskabet i en pressemedelelse sendt ud onsdag morgen.

”Ændringen i ledelsen i Baltika bryggerierne er blevet udført uden Carlsbergs godkendelse eller viden.”

Det er stadig uklart, hvad konsekvenserne på længere sigt er for driften i bryggerierne, Carlsbergs egen ledelse i Rusland, medarbejderne eller den salgsproces, der på papiret stadig er i gang.

Mange har spekuleret i, hvad både motiv og hensigten med overtagelsen er, samt hvor lang tid overtagelsen egentlig vil vare.

Tirsdag blev en gammel Carlsberg-kending - Taimuraz Bolloev - indsat som direktør i Baltika Breweries. Det skriver Financial Times, og Carlsberg har bekræftet.

70-årige Bolloev var i 1990’erne direktør for samme forretningsben, inden han forlod stillingen i starten af 2000’erne, skriver Ritzau.

”Kan vare evigt”

Ifølge advokat Jacob Ørskov Rasmussen, der er partner i advokatfirmaet Plesner, er Putins tiltag ikke langt fra at være en egentlig nationalisering af den danske virksomheds russiske forretning, som i princippet kan vare evigt.

Det eneste, der adskiller den midlertidige kontrol fra en fuld nationalisering, er ifølge advokaten, at den russiske stat ikke kan sælge Baltika Breweries, udtalte han til Ritzau:

”Det er midlertidig fuld kontrol. I princippet kan den russiske stat eksempelvis lukke 20 pct. af virksomheden ned, skifte navn eller afskedige halvdelen af de ansatte.”

Advokat: Putins kontrol over russisk Carlsberg-bryggeri kan vare evigt

”Rusland er et lovløst marked”

Ifølge tidligere generalkonsul i Skt. Petersborg og partner i kommunikations- og analysefirmaet Policy Group, Jens Worning, viser det præsidentielle dekret fra Putins hånd, der også ramte den franske fødevarevirksomhed Danone, at Rusland er et lovløst marked.

”Det er en cementering af, at Rusland er et lovløst marked, hvor din ejendomsret er suspenderet. Du bestemmer ikke selv, så hvis du ikke har afhændet dine aktiviteter på nuværende tidspunkt, kan der ske hvad som helst,” udtalte han til Finans.

Ruslands-kender om dekret: ”En cementering af, at Rusland er et lovløst marked”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter