FødevareWatch

Danskerne satte pantrekord i 2018

Sidste år gled flaskerne gennem de danske pantautomater som aldrig før. Der blev samlet afleveret 1,4 milliarder dåser og flasker, hvilket er det højeste antal hidtil.

Foto: Ajs Nielsen

Køen foran pantautomaterne ser ud til at have været længere end nogensinde før, hvis man ser på årsrapporten fra Dansk Retursystem. Her melder miljøvirksomheden om et rekordhøjt antal dåser og flasker gennem pantsystemet i 2018. 200 millioner flere dåser og flasker blev sendt til genanvendelse, hvilket er en stigning på 11 pct. i forhold til 2017.

Knap ni ud af ti drikkeembalager kom gennem pantsystemet. Det glæder adm. direktør i Dansk Retursystem, Lars Krejberg Petersen, der roser producenter, forbruger og butikker for at bidrage til systemet.

"Vi har et velfungerende pantsystem i Danmark, fordi vi alle sammen bakker op om det. Og jeg synes, det er imponerende, at selv om der er et øget forbrug af drikkevarer med pant, så afleveres knap ni ud af ti tilbage igen. Vi tager ikke let på den tillid, som parterne viser os, og vi har derfor også konstant fokus på både at gøre systemet mere effektivt og sikre, at den miljømæssige gevinst hele tiden bliver bedre," siger han i en pressemeddelelse fra Dansk Retursystem.

Pantsystemet sparede ifølge retursystemet selv klimaet for 143.950 tons CO2 sidste år. Det svarer til to millioner køleskabes elforbrug i et år, skriver Dansk Retursystem. Netop den øgede globale klimabevidsthed bidrager til den nye rekord.

Interesse fra udlandet

Ifølge Lars Krejberg Petersen er der i udlandet interesse for det danske pantsystem. Han håber, at pantsystemet kan inspirere andre lande til at øge den globale genanvendelse af dåser og flasker.

"Hvis vi kan bruge den danske erfaring til at øge mængden af genanvendte emballager i verden, så kan de 1,4 milliarder tomme flasker og dåser, vi samler ind og sender til genanvendelse hvert år i Danmark, blive til meget, meget mere," lyder det.

1. juli i år bliver pantsystemet udvidet med juice- og saftprodukter. Her forventer Danskretursystem, at mere end 200 producenter og importører vil tilmelde produkter til det udvidede pantsystem. Det skal udmunde sig, at i 52 millioner flere flasker bliver genanvendt årligt.

Dansk Retursystem blev i 2000 stiftet som et non-profit aktieselskab med fire ejere. Det har siden 2002 haft eneret på at drive det danske pantsystem.

Dansk Retursystem har på det seneste mødt kritik fra små bryggerier, der mener, at systemet favoriserer store bryggerier. De fremhæver blandt andet, at pantgebyret på engangsflasker, som de bruger i produktionen, er steget med 33 pct., mens gebyret på dåser er faldet med 41 pct.

Små bryggerier: Tilliden til Dansk Retursystem er væk

Allerede til sommer træder nyt pantsystem så småt i kraft

Stadig flere producenter vil have pant på emballage

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier