Bred politisk aftale om ny planlov er på plads

Liberal Alliance sprang fra til sidst, men det lykkedes V-regeringen at få en bred aftale om en ny planlov.
Foto: Joachim Adrian/Polfoto
Foto: Joachim Adrian/Polfoto
AF RITZAU OG FØDEVAREWATCH

Regeringen, Dansk Folkeparti, De Konservative og Socialdemokraterne er blevet enige om en ny planlov.

Den nuværende planlov stammer fra 1992 og er udformet på basis af lovgivning fra 1970'erne. 

Så der har længe været et ønske om at lave en ny planlov, hvor der udstikkes regler om for eksempel butiksstørrelser, byggeri ved kysterne og almene boliger.

"Vi har lavet en aftale, som flugter fuldstændigt med det, som Kommunernes Landsforening har ønsket af frihedsgrader. Og langt de fleste af de punkter, som regeringen spillede ud med, er kommet med. Men vi har kun 34 mandater, så vi kan ikke få alt med," siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V).

Liberal Alliance er det eneste parti fra blå blok, som ikke er med i aftalen. Partiet hoppede fra til sidst, fordi de øvrige borgerlige partier gav sig på nogle vigtige punkter.

Blandt andet er Liberal Alliance ikke tilfreds med, at blå blok bevarer kommunernes mulighed for at kræve, at der indgår almene boliger i fremtidige nybyggerier af lejligheder.

"Det afgørende er, at vi har fået en bred aftale, så det ikke bliver en stor kampplads på Christiansborg, hvordan kommunernes frihedsgrader skal være," siger Troels Lund Poulsen. 

Han forventer fortsat, at pakken vil løfte BNP-væksten med 2,5 milliarder kroner.

Supermarkeder må vokse

Planlovens størrelsesbegrænsning for dagligvarebutikker i lokalcentre og som enkeltstående butikker vil være 1.200 m2 mod tidligere 1.000 m2, hvilket angiver det maksimale bruttoetageareal. Det omfatter salgsareal, lager, kontor og personalefaciliteter mv. Regeringen var gået til forhandlinger med ønsket om at give tilladelse på op til 2.000 m2.

Størrelsesbegrænsningen for dagligvarebutikker i bymidter og bydelscentre vil fremover være 5.000 m2 (mod 3.500 m2 i dag). I aflastningsområder vil grænsen fremover være 3.900 m2. Der vil som i dag kunne tillægges 200 m2 til personalefaciliteter. Det bemærkes, at hypermarkeder typisk har størrelser på 10.000-25.000 m2. 

"Planlovens begrænsninger på størrelsen af dagligvarebutikker kan imidlertid være en hindring for, hvor stort et sortiment butikkerne kan have, hvor effektivt de kan drives, og dermed, hvor meget de konkurrerer med billige varer og andre fordele til forbrugerne. Derfor skal reglerne gøres mere fleksible, så kommunerne kan planlægge for lidt større dagligvarebutikker," lyder det i aftalen.

Langstrakte forhandlinger om planloven bremser investeringerne

Troels Lund: Vores ansvar, at landbrugsstøtten kommer til tiden

Tysk discountkæde på vej med masser af butikker

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter