Headhunter har flere bud på afløsere til Bolanders poster i Coop-selskaber

Flere af Coops interne profiler spås af headhunter som bud på nye formænd i datterselskaberne, Coop Bank og Coop Invest, som den kommende bestyrelse i Coop Amba står for at konstituere i april.
Allan Nørholm er adm. direktør i Coop Bank, der blev stiftet i 2013. Lasse Bolander har stået i spidsen som formand siden etableringen, men stopper til april. | Foto: Stine Bidstrup
Allan Nørholm er adm. direktør i Coop Bank, der blev stiftet i 2013. Lasse Bolander har stået i spidsen som formand siden etableringen, men stopper til april. | Foto: Stine Bidstrup

I forbindelse med at Lasse Bolander til april afgiver formandsstolen i Coop Amba efter 16 år, skal datterselskaberne Coop Bank og Coop Invest også finde nye formænd. 

Dermed står man i en situation, hvor Coop ikke kommer til at kopiere den gamle løsning med en fælles formand. 

På landsrådsmødet til april bliver der valgt en ny bestyrelse i Coop Amba, som skal konstituere sig selv, men også datterselskaberne, oplyser Lars Aarup, der er kommunikationsdirektør i Coop Amba, til DetailWatch. 

”Det er en proces, der vil køre efter landsrådsmødet,” siger Lars Aarup.

Det er således hos den kommende bestyrelse i Coop Amba, der efter alt at dømme bliver med Pernille Skipper i spidsen som formand, at beslutningen om de to nye formænd for henholdsvis Coop Bank og Coop Amba ligger. 

Stærk på de indre linjer

I Coop Banks tilfælde er der flere oplagte, interne kandidater, siger headhunter Jakob Stengel, der er adm. direktør og ledende partner hos selskabet Case Rose. 

Han vurderer, at Coop Bank allerede har en ”kapabel” bestyrelse med en næstformand, Michael Ahm, der har mere end 30 års erfaring fra den finansielle sektor, herunder med poster i Danske Bank og som bestyrelsesmedlem i flere pengeinstitutter og fintech-virksomheder. 

Michael Ahm har desuden siddet i bestyrelsen i Coop Bank siden stiftelsen i 2013. 

I og med at Coop Bank ikke har det største kredit engagement, og formandsrollen ikke er en særlig synlig post, skal kandidaten ifølge Jakob Stengel være ”stærk på de indre linjer,” hvilket matcher med den nuværende næstformand.

”Han har den faglige indsigt og erfaring, som vil kunne gøre ham i stand til at tage sådan en formandsrolle. Om han har ambitionen eller motivationen til det, ved jeg ikke. Jeg vil helt klart mene, at det kunne han godt. Både set med Coop-øjne, men også med Finanstilsynets øjne,” siger Jakob Stengel.

Jakob Stengel er ledende partner i rekrutteringsvirksomheden Case Rose. | Foto: Pr / Jakob Stengel
Jakob Stengel er ledende partner i rekrutteringsvirksomheden Case Rose. | Foto: Pr / Jakob Stengel

Skal have godkendelse

Coop har med henblik på udpegelsen af en ny formand for Coop Bank også grund til at overveje de såkaldte fit & proper-regler, som er fastsat af Finanstilsynet, påpeger Jakob Stengel. 

Reglerne blev indført efter finanskrisen for at sikre, at kreditinstitutdirektører og bestyrelsesmedlemmer har den nødvendige ”egnethed og hæderlighed” samt ”besidder de kompetencer,” som Finanstilsynet mener er nødvendige.

Det er højst usædvanligt, at Finanstilsynet uddeler en fit & proper-godkendelse til personer fuldstændig uden erfaring med drift af virksomhed. Det taler ifølge Jakob Stengel i mod, at Pernille Skipper selv skulle tage formandsposten i Coop Bank. 

Det er imidlertid ikke utænkeligt, at hun gerne vil tage en menig plads i bestyrelsen, som led i at hun overtager formandsrollen i Coop Amba.

”Som bankformand er hun ikke den mest umiddelbare kandidat. Du får ikke bare en blanco fit & proper-godkendelse. Du skal rent faktisk fit & proper-godkendes til hver eneste post i den finansielle sektor,” siger Jakob Stengel og fortsætter:

”Så hvis det ikke er et eksisterende bestyrelsesmedlem, vil man faktisk skulle igennem en ny godkendelse, uanset om man er fit & proper-godkendt til at sidde i – lad os sige – PFA’s bestyrelse.”

Mere profitabel bank

Med den redefinering af Coop, som er sat i gang, påpeger Jakob Stengel, at den nye formand for Coop Bank også skal have fokus på, hvordan banken bliver mere profitabel og i sig selv bidrager positivt til bundlinjen. 

Coop Bank fremlagde i august sidste år sit seneste halvårsregnskab med et overskud på 17,4 mio. kr., hvilket er knap tre gange mere, end banken tjente i hele 2022. 

Til DetailWatch’ søstermedie FinansWatch fortalte adm. direktør i Coop Bank, Allan Nørholm, at banken nu skal veksle det økonomiske råderum til flere kunder. 

”Vi får mere mod og flere kræfter til at sikre noget vækst,” sagde Allan Nørholm.

Banken måtte dog igennem ni år med røde regnskaber, før overskuddet kom i 2021. Ifølge Berlingske havde banken i begyndelsen af 2023 kostet Coop over 600 mio. kr. siden lanceringen i 2013.

Tidligere bestyrelsesmedlem i Coop, Stine Bosse, påpegede til Berlingske i forbindelse med sit exit fra Coop i 2022, at koncernen i løbet af årene skulle have taget en drøftelse, om der skulle være et medejerskab med andre om banken, og om den gav økonomisk mening. 

”Hele den samtale har ikke været mulig,” fortalte hun. 

Muligheder i egne direktionsrækker

Coop bør nu ifølge Jakob Stengel stille sig selv spørgsmålet, om banken alene skal ses som en understøttende faktor til kerneforretningen eller i sig selv skal være en god forretning.

”Der ligger en strategisk drøftelse af det. Jeg tror ikke, at man endnu har fået indfriet det, der oprindelig var tanken med banken. Det gælder både antal kunder, men også den idé om at banken skulle være med til at være loyalitetsunderstøttende i højere grad, end den har vist sig at være,” siger han.

Et navn, der ifølge Jakob Stengel vil være interessant at tage med i betragtning, er Anders Boll, Coop Danmarks nuværende økonomidirektør, som passer pengestrømmene i koncernen.

”Det skulle gerne borge for, at man er i stand til at forstå de finansielle nøgletal, som er komplekst. Anders Bolls baggrund som CFO ville i den henseende ikke være et dårligt udgangspunk,” uddyber han.

Anders Boll er koncerndirektør for finans, ejendomme og jura i Coop. | Foto: Pr/coop
Anders Boll er koncerndirektør for finans, ejendomme og jura i Coop. | Foto: Pr/coop

Profil tæt på Coops top

Zoomer man ind på Coop Invest, er det koncernens investeringsselskab, som har seks virksomheder i porteføljen. Overordnet kan man sige, at Coop Invest ejer og driver selskaberne i koncernen, der ligger længere væk fra Coops kerneforretning. 

Det er blandt andet reklamebureauet Republica, kaffeselskabet African Coffee Roasters og møbelvirksomheden FDB Møbler, som ligger under Coop Invest.

Fra bestyrelsen i Coop Invest peger Jakob Stengel på Per Thau som et muligt formandsbud for investeringsselskabet. Han stoppede i 2023 som koncerndirektør i Coop, men er forblevet tæt knyttet til Coop i en rolle som seniorrådgiver for toppen af virksomheden. 

Per Thau har selv fortalt til DetailWatch, at hans drive er at fortsætte sin relation til virksomheden og få Coop til at vokse igen og tjene penge. 

”Jeg vurderer, at Per Thau, som har en flerårig karriere fra retail, herunder også en årrække i Coop, på mange måder kunne være et godt bud på en fremtidig formandsprofil,” siger Jakob Stengel.

Per Thau har en fortid som topchef for Dagrofa, direktør i Coop-kæden Kvickly og leder i den globale fødevarekæmpe Unilever. | Foto: Coop
Per Thau har en fortid som topchef for Dagrofa, direktør i Coop-kæden Kvickly og leder i den globale fødevarekæmpe Unilever. | Foto: Coop

Lasse Bolander overlod allerede i oktober 2023 formandsposten i Coop Danmark til den tidligere ISS-topchef Jeff Gravenhorst. Lasse Bolander har sidenhen været næstformand og fortsætter i rollen indtil april. 

Det efterlader en ledig plads som næstformand i Coop Danmarks bestyrelse. 

Lars Aarup oplyser til mediet RetailNews, at ”der endnu ikke er en afklaring på, hvad der skal ske med næstformandsposten i Coop Danmark.”

DetailWatch lavede forud for Coops årsregnskab for 2022 et overblik over, hvordan koncernen internt er bygget op. Læs mere her:

Overblik: Forstå Coops kringlede opbygning

(Denne artikel er leveret af FødevareWatchs søstermedie, DetailWatch.)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter