Dagligvarehandlens bruttoavance er faldet

Ifølge Dansk Erhverv, der står bag analysen, viser det, at dagligvarekæderne har absorberet en del af prisstigningerne.
Foto: Miriam Dalsgaard/Politiken/Ritzau Scanpix.
Foto: Miriam Dalsgaard/Politiken/Ritzau Scanpix.

Når fødevarepriserne er steget, er det ikke en-til-en ensbetydende med profit for dagligvarekæderne, skriver Dagligvarehandlen på baggrund af en ny analyse fra Dansk Erhverv, der viser, at bruttoavancen i butikkerne er faldet med cirka 5 pct.

”Det er et tegn på, at dagligvarekæderne har absorberet dele af prisstigningerne. Forskellen i prisudviklingen har haft den konsekvens, at bruttoavancen i danske supermarkeder faldt til 9,9 pct. i fjerde kvartal i 2022. Det er langt under resten af erhvervslivet og det absolut laveste niveau siden 2009,” siger markedschef i Dansk Erhverv Lotte Engbæk til Dagligvarehandlen. 

Dansk Erhverv slår over for mediet fast, at man ser dette som et tegn på, at dagligvarehandlen ikke har øget overskuddet, men absorberet dele af prisstigningerne uden at sende regningen videre til forbrugerne.

Minister parkerer pristjek: Købmænd er ”meget tilfredse” – råd er ”bekymret”

Årsagen til den faldende bruttoavance skal findes i producentpriserne, der i februar var 22,7 pct. højere end den sammenlignelige periode sidste år. Normalt ligger dagligvarehandlens bruttoavance på gennemsnitligt 15 pct. 

Bruttoavancen dækker over, hvor stor en del af omsætningen, der, når de variable omkostninger er betalt, er tilbage til betaling af faste.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også