Her er fødevarebranchens reaktioner på ny inflationspakke

OVERBLIK: Bagerierne, Horesta, SMV Danmark, detailkoncernerne og De Samvirkende Købmænd reagerer alle på den nye hjælpepakke, der skal sikre, at de små købmænd ikke går nedenom og hjem.
Foto: Ida Marie Odgaard
Foto: Ida Marie Odgaard

Den har været længe undervejs og ventet med spænding ude i branchen. Nu er der landet en aftale om økonomisk hjælp til virksomheder og forbrugere, som vil holde hånden under mange forgreninger af den danske fødevarebranche.

FødevareWatch har samlet de forskellige branchers reaktioner her.

DSK: Den kommer lidt sent

Hos De Samvirkende Købmænd, DSK, glæder man sig over, at politikerne på Christiansborg sender støtte afsted til de små dagligvareforretninger. 

”Et bredt flertal i Folketinget har lyttet, og det må vi kvittere for,” siger Jannick Nytoft, adm. direktør i DSK, til DetailWatch og fortsætter: 

”Vi har ventet virkelig længe på det her, men derfor glæder vi os selvfølgelig også over, at et bredt flertal har lyttet.”

DSK om inflationspakke: ”Det er en sejr for de lokale købmænd”

På spørgsmålet om pakken kommer tidsnok til at redde dem, der mangler hjælp, svarer direktøren til DetailWatch, at den kommer i den sene time:

”Det havde selvfølgelig altid været bedre, at den var kommet sidste år. Men vi må stadigvæk glæde os over, at den kommer nu. Og den kommer i hvert fald også, hvor den kan gøre en forskel. Det er trods alt vigtigt at holde sig for øje.”

Ikke en drømmeløsning for bagerierne

Hos bagerierne blev nyheden modtaget med et tak om at leve op til valgløftet fra statsminister Mette Frederiksen om at give direkte økonomisk støtte til købmænd og bagere i de mindre byer. Men det er ikke ligefrem en drømmeløsning, udtaler adm. direktør for Bager- & Konditormestre i Danmark (BKD), Henrik Mühlendorph, på vegne af branchen i en pressemeddelelse:

”Der er ikke tale om vores drømmeløsning, men dog en balanceret fordeling, som giver mening i et lidt længere perspektiv. Beslutningen om at forbedre virksomhedernes likviditet ved at give mulighed for, at vores medlemmer kan udskyde betaling for A-skat og AM-bidrag, er ligeledes kærkommen.”

Hvis bageren i en lille by først lukker, og ovnene slukkes, er det meget usandsynligt, at der kommer kvalitetsbrødsalg fra samme matrikel igen – og den givne by mister endnu mere tiltrækningskraft, lyder ræsonnementet fra bagerdirektøren.

Bagerbranchen har været meget hårdt ramt af de stigende energipriser. Siden det sene forår 2022 har branchen været i en kritisk situationen, hvor el-regningerne er blevet firedoblet, understreger han:

”Rundt regnet har vi – som konsekvens af Putins invasion af Ukraine – oplevet 30 konkurser det seneste halve års tid. Vi krydser fingre for, at inflationshjælpepakken afbøder en fortsat negativ udvikling. Men det er hårde tider, og vi udelukker desværre ikke røde regnskabstal og flere virksomheds-nedlukninger,” siger Henrik Mühlendorph. 

Vil kunne hjælpe nogle af restauranterne

Efter to år med coronakrise og et år med voldsom inflation er likviditeten i mange virksomheder i hotel- og restauranterhvervet hårdt presset. Dagens politiske aftale om inflationshjælp vil kunne hjælpe nogle af disse virksomheder fri af en ellers truende konkurs.

Det vurderer Horesta i en pressemeddelelse oven på dagens brede forlig på Christiansborg med henvisning til den del af aftalen, der giver mulighed for, at virksomhederne kan få udskudt betalingsfristen for A-skat og AM-bidrag.

”Der er stor forskel på, hvor hårdt ramt virksomhederne i vores erhverv er. Men for de hårdest ramte falder denne hjælp som regn på et tørt sted,” siger Pia E. Voss, der er adm. direktør i Horesta, i en pressemeddelelse.

Hun kalder coronakrisen og siden energikrisen for ”to hundredårskriser”, som på tre år har ramt hotel- og restaurantbranchen. 

”Det kan få selv veldrevne virksomheder til at gå i knæ. Vi har længe opfordret til, at de hårdest ramte fik mulighed for at udskyde betaling af gæld til det offentlige. Det er jo helt tosset, hvis staten har hjulpet virksomheder igennem coronakrisen ved hjælp af kompensationsordninger for så at lade dem gå konkurs nu,” siger Pia E. Voss.

I fjerde kvartal sidste år måtte 123 virksomheder i restaurantbranchen dreje nøglen om. Til sammenligning er mellem 40 og 78 virksomheder gået konkurs i fjerde kvartal de seneste ti år.

Detailkoncerner: Godt og ansvarligt udspil

Hos dagligvarekoncernen Dagrofa, som har flere hundrede dagligvarebutikker udenfor de største byer, vækker hjælpepakken stor glæde. 

Her er det især Let-Køb- og Min Købmand- og Sparbutikkerne, der har været berørt, fortæller koncernchef i Dagrofa, Tomas Pietrangeli:

Den økonomiske håndsrækning, der nu kommer til dagligvarebutikkerne i landdistrikterne, er i den grad nødvendig og værdsat. Det er de mindste butikker i de mindste byer, som i forvejen har et afgrænset kundegrundlag og derfor har været særlig udfordret, der hjælpes. Det glæder mig meget,” lyder det fra Tomas Pietrangeli.

Inflationshjælp til små købmænd vækker glæde hos de store kæder

Også hos Coop, der ejer Brugsen, er der positive ord:

”Det er særdeles positivt, og vi er meget positive overfor den brede politiske aftale,” lyder det fra Coops informationsdirektør, Jens Juul.

Coop svarer ikke direkte på spørgsmålet, om puljen til de små købmænd er stor nok i forhold til den eksistentielle trussel, særligt stigende energipriser har haft på dem. Men det er et ”godt og ansvarligt udspil”, lyder det fra Jens Juul:

”Man vil jo altid gerne have mere, men alt i alt er vi meget tilfredse med de penge, der er på vej. Vi synes, det er et godt og ansvarligt udspil”.

SMV Danmark: Ikke en reel hjælp for mange

Med inflationspakken får virksomhederne mulighed for at låne deres indbetaling fra to måneders a-skat til sommer. Tilbagebetaling skal ske efter 3,5 eller 6 måneder.

Det er som udgangspunkt meget positivt, men SMV Danmark er ikke tilfreds med den konkrete model, der ikke tager højde for tilbagebetaling af coronalån. Det skriver organisationen i en pressemeddelelse.

”Jeg er rigtig glad for den velvilje, vi de seneste måneder har mærket hos politikerne, og jeg vil gerne kvittere for, at inflationspakken rummer god likviditetshjælp til virksomhederne. Vi tvivler desværre på, om modellen reelt virker efter hensigten. SMV Danmark har kæmpet hårdt for, at virksomhederne får længere tid til at betale deres coronagæld tilbage, så jeg håber på en dialog om udmøntningen, så virksomhederne med coronagæld får hjælp,” siger Jakob Brandt, adm. direktør i SMV Danmark.

SMV Danmark organiserer 18.000 små- og mellemstore virksomheder, og flere tusinde af dem har optaget gæld for at holde på ansatte under coronaårene. Den gæld havde politikerne stillet virksomhederne og SMV Danmark i udsigt, at de kunne få hjælp til. Men den konkrete aftale rammer skævt, mener adm. direktør Jakob Brandt:

”For mange vil det ikke være nogen reel hjælp, at man først til sommer kan låne to måneders a-skat i 3,5 eller 6 måneder. Det er for lidt og kommer for sent, Mange af dem kan ikke vente så længe med at kunne tage det lån, og tilbagebetalingsperioden er for kort,” siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter