FødevareWatch

Lønkompensations-ordning forlænges men kan forsvinde i juli

Lønkompensation forlænges, mens en ekspertgruppe skal se på udfasning af hjælpepakker fra 1. juli. Interesseorganisation kalder det et "svigt", at ordningen forlænges uden at ændre på kompensationsgraden. (rettet)

"Det er helt centralt, at virksomhederne fortsat kan holde fyresedlen i lommen, så vi på den anden side af krisen også har stærk dansk arbejdskraft," udtaler erhvervsminister Simon Kollerup. | Foto: Mads Claus Rasmussen

(Opdateret kl. 18.24 med kommentarer fra SMV Danmark)

Regeringen og arbejdsmarkedets parter har forlænget ordningen om lønkompensation fra 14. januar til 30. juni. Det skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse fredag.

"Vejen til genåbning er lagt, men vi er ikke i mål endnu. Derfor er det vigtigt, at vi husker de virksomheder og lønmodtagere, som stadig er ramt af krisen," udtaler erhvervsminister Simon Kollerup (S).

"Derfor forlænger vi nu lønkompensationsordningerne frem til sommer, det betyder mere sikkerhed og tryghed for virksomhederne og deres medarbejdere."

Desuden er regeringen og partierne bag genåbningsaftalen blevet enige om at nedsætte en økonomisk ekspertgruppe, der skal komme med anbefalinger til, hvordan hjælpepakkerne kan udfases fra d. 1. juli 2021 og frem.

En langsom genåbning

Forlængelsen kommer i takt med, at et bredt politisk flertal blev enige om en gradvis genåbning af samfundet, hvor flere dele af erhvervslivet i noget tid vil være ramt af restriktioner.

Den langsomme genåbning betyder, at dele af erhvervslivet fortsat vil være ramt af restriktioner i den kommende tid, og derfor forlænges aftalen.

"Det er helt centralt, at virksomhederne fortsat kan holde fyresedlen i lommen, så vi på den anden side af krisen også har stærk dansk arbejdskraft," lyder det videre fra erhvervsministeren.

Antallet af lønmodtagere faldt med 22.000 i januar

I januar, hvor de seneste beskæftigelsestal er fra, faldt antallet af lønmodtagere med 22.000, viste tal fra Danmarks Statistik.

Faldet svarer til et dyk på 0,8 procent i antallet af lønmodtagere.

Det var det største fald i beskæftigelsen siden april sidste år, hvor Danmark var midt i den første nedlukning under coronaudbruddet.

SMV Danmark: "Det er et svigt"

Interesseorganisationen SMV Danmark, der repræsenterer cirka 18.000 små og mellemstore virksomheder, kalder imidlertid aftalen for "et kæmpe svigt af dansk erhvervsliv".

Virksomhederne skal nemlig stadig betale mindst 10-25 procent af medarbejdernes løn, lyder det fra administrerende direktør Jakob Brandt.

"Det er et svigt, at lønkompensationsordningen forlænges uden at ændre på kompensationsgraden. Ordningen trænger i den grad til en opgradering, for den er skabt i en tid, hvor virksomhederne kunne tære på opsparingen. Men den opsparing er væk efter mere end et års coronakrise," udtaler han i en skriftlig kommentar.

Mere fra FødevareWatch

EU-lovgivning vil koste fødevarebranchen 140 millioner kroner

Det vil i gennemsnit koste alle fødevarevirksomheder et par tusinde kroner at overgå til nye regler om betalingsfrister og ansvarlig handel. De årlige omkostninger er dog reduceret kraftigt ved dansk beslutning om overimplementering, anslår Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Venstre vil åbne restauranter uden coronapas

Som et af fem konkrete forslag til en hurtigere genåbning vil Venstre have åbnet for både udendørs og indendørs servering på restauranter uden coronapas, når der senere på ugen skal forhandles om yderligere åbning af samfundet.

Corona har bremset Nettos vækst i Polen

Hvor det tyske marked under pandemien minder om danskernes indkøbsmønster, ser billedet anderledes ud i Nettos polske butikker. Nettos direktør, Michael Løve, løfter sløret for årets gang i kædens udenlandske filialer.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier