Lønkompensations-ordning forlænges men kan forsvinde i juli

Lønkompensation forlænges, mens en ekspertgruppe skal se på udfasning af hjælpepakker fra 1. juli. Interesseorganisation kalder det et "svigt", at ordningen forlænges uden at ændre på kompensationsgraden. (rettet)
"Det er helt centralt, at virksomhederne fortsat kan holde fyresedlen i lommen, så vi på den anden side af krisen også har stærk dansk arbejdskraft," udtaler erhvervsminister Simon Kollerup. | Foto: Mads Claus Rasmussen
"Det er helt centralt, at virksomhederne fortsat kan holde fyresedlen i lommen, så vi på den anden side af krisen også har stærk dansk arbejdskraft," udtaler erhvervsminister Simon Kollerup. | Foto: Mads Claus Rasmussen
af ritzau og policywatch

(Opdateret kl. 18.24 med kommentarer fra SMV Danmark)

Regeringen og arbejdsmarkedets parter har forlænget ordningen om lønkompensation fra 14. januar til 30. juni. Det skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse fredag.

"Vejen til genåbning er lagt, men vi er ikke i mål endnu. Derfor er det vigtigt, at vi husker de virksomheder og lønmodtagere, som stadig er ramt af krisen," udtaler erhvervsminister Simon Kollerup (S).

"Derfor forlænger vi nu lønkompensationsordningerne frem til sommer, det betyder mere sikkerhed og tryghed for virksomhederne og deres medarbejdere."

Desuden er regeringen og partierne bag genåbningsaftalen blevet enige om at nedsætte en økonomisk ekspertgruppe, der skal komme med anbefalinger til, hvordan hjælpepakkerne kan udfases fra d. 1. juli 2021 og frem.

En langsom genåbning

Forlængelsen kommer i takt med, at et bredt politisk flertal blev enige om en gradvis genåbning af samfundet, hvor flere dele af erhvervslivet i noget tid vil være ramt af restriktioner.

Den langsomme genåbning betyder, at dele af erhvervslivet fortsat vil være ramt af restriktioner i den kommende tid, og derfor forlænges aftalen.

"Det er helt centralt, at virksomhederne fortsat kan holde fyresedlen i lommen, så vi på den anden side af krisen også har stærk dansk arbejdskraft," lyder det videre fra erhvervsministeren.

Antallet af lønmodtagere faldt med 22.000 i januar

I januar, hvor de seneste beskæftigelsestal er fra, faldt antallet af lønmodtagere med 22.000, viste tal fra Danmarks Statistik.

Faldet svarer til et dyk på 0,8 procent i antallet af lønmodtagere.

Det var det største fald i beskæftigelsen siden april sidste år, hvor Danmark var midt i den første nedlukning under coronaudbruddet.

SMV Danmark: "Det er et svigt"

Interesseorganisationen SMV Danmark, der repræsenterer cirka 18.000 små og mellemstore virksomheder, kalder imidlertid aftalen for "et kæmpe svigt af dansk erhvervsliv".

Virksomhederne skal nemlig stadig betale mindst 10-25 procent af medarbejdernes løn, lyder det fra administrerende direktør Jakob Brandt.

"Det er et svigt, at lønkompensationsordningen forlænges uden at ændre på kompensationsgraden. Ordningen trænger i den grad til en opgradering, for den er skabt i en tid, hvor virksomhederne kunne tære på opsparingen. Men den opsparing er væk efter mere end et års coronakrise," udtaler han i en skriftlig kommentar.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også