Regeringen kræver mundbind i supermarkeder og forbyder salg af alkohol efter 22

Statsminister Mette Frederiksen (S) fortæller om flere restriktioner om mundbind på offentlige steder, bl.a. i supermarkeder. Samtidig indføres forbud mod salg af alkohol efter kl. 22.
Foto: Mads Claus Rasmussen//
Foto: Mads Claus Rasmussen//
AF RITZAU

Opdateret kl. 20.10.

Regeringen skærper fra på torsdag i næste uge kravene til brug af mundbind under coronakrisen. Det oplyser statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde fredag aften, der bliver afholdt i Spejlsalen i Statsministeriet på Christiansborg.

Fra torsdag skal danskerne bære mundbind eller visir, når de færdes på endnu flere offentlige steder end i dag.

"Krav om mundbind udvides," siger statsministeren.

"Det skal nu bæres i indendørs lokaler, hvor der er offentlig adgang. Det er for eksempel i supermarkeder, storcentre og biografer, på hospitaler, kulturinstitutioner og ungdomsuddannelser for bare at nævne nogle af eksemplerne."

"Kravet om mundbind de her steder gælder fra 29. oktober, så man kan nå at få købt et lager," siger hun.

Restriktionerne gælder foreløbig frem til 2. januar næste år.

Efter markant stigning

Hidtil har man skullet bære mundbind eller visir, når man står op og bevæger sig rundt på en restaurant, bar eller café. Det samme gælder i for eksempel bagerforretninger og konditorier, og når man har hentet takeaway.

Ligeledes har det været obligatorisk for danskere at bruge mundbind eller visir, når de færdes i den kollektive trafik. Børn under 12 år og andre, for eksempel personer med fysiske eller mentale svækkelser, har dog været undtaget fra reglerne.

Coronarestriktionerne om mundbind stod til at udløbe med udgangen af oktober, men de bliver nu altså forlænget med lidt over to måneder Årsagen til de skærpede restriktioner skal findes i smittetallene med coronavirus, som er steget markant i den seneste tid.

"Vi gør det, fordi smittetrykket nu har nået så højt et niveau, og vi ved, at det (mundbind, red.) er noget, der giver noget ekstra beskyttelse," siger direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm.

Både torsdag og fredag blev der med henholdsvis 760 og 859 tilfælde sat daglig rekord for, hvor mange danskere, der er blevet bekræftet smittet med coronavirus.

Forbudt at sælge alkohol efter 22

Fra på mandag bliver salg af alkohol desuden forbudt efter klokken 22.

"Der kan man altså ikke ikke længere gå ned om hjørnet til 7-eleven og købe alkohol," lyder det fra statsministeren på pressemødet fredag.

Dermed bliver det altså forbudt for kiosker og detailhandlen at sælge alkohol efter klokken 22.

Kravet indføres, efter at coronasmitten i Danmark har været stigende den seneste tid. Der er fredag bekræftet 859 smittetilfælde med coronavirus det seneste døgn. Det er det højeste antal, der er registreret i Danmark under coronakrisen.

Restriktionen er en tilføjelse til kravet om, at restauranter, barer og caféer skal lukke klokken 22 i hele landet frem til 2. januar.

Finansminister Nicolai Wammen (S) siger på pressemødet, at regeringen vil sikre hjælpepakker til de virksomheder, der igen bliver ramt af det skærpede forsamlingsforbud.

"Der er virksomheder, der i dag er pressede. Når vi laver nye restriktioner, så ved vi godt, at deres vilkår ikke bliver nemmere," siger han.

"Vi ved også, at det kan virke som en stor mundfuld. Men hvis vi ikke gjorde det her, risikerede vi at måtte se ind i en situation, hvor vi skal tage endnu mere drastiske skridt i brug."

"Det vil også kunne have en meget stor betydning for danske virksomheder og arbejdspladser," siger han.

Samtidig udtaler Wammen, at regeringen i finansloven vil bruge penge fra "krigskassen" på 9,2 mia. kr. til at hjælpe dansk erhvervsliv og de danske arbejdspladser bedst muligt igennem krisen.

Mundbind er ikke symbolsk

Effekten ved at bruge mundbind i forhold til at forebygge smitte har været diskuteret. Men Søren Brostrøm forsikrer, at det har en effekt.

"Vi er ikke ude i noget symbolsk, så ville vi ikke anbefale det som sundhedsmyndigheder," siger han.

"Jeg er også nødt til at være ærlig og sige, at vi har ikke den perfekte evidens for mundbind, og det har vi også diskuteret før. Vi sagde jo faktisk noget andet i foråret, hvor vi ikke var overbeviste om det."

"Men vi er blevet overbevist af blandt andet udenlandske erfaringer og nyere dokumentation. Så der er i vores øjne tilstrækkelig dokumentation til, at vi kan se, at vi får en supplerende beskyttelse ved at bruge mundbind," siger Søren Brostrøm.

Sundhedsstyrelsens direktør henviser til, at blandt andet det europæiske smitteagentur og verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler brug af mundbind.

"Så dér står vi på solid grund. Jeg ved godt, at nogle udfordrer og siger, at der mangler evidens. Men der er rigelig dokumentation for, at vi i den nuværende situation kan tage det ind," siger Søren Brostrøm.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Photo: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter