Danskerne køber større ind – men hamstrer ikke

En uge efter at regeringen lukkede store dele af landet ned, er der fortsat fødevarer nok, siger minister.
Fødevareminister Mogens Jensen (S) | Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson//
Fødevareminister Mogens Jensen (S) | Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson//
AF RITZAU, MANON SKOV BUCH & JØRGEN RUDBECK

Efter at regeringen onsdag lukkede landet delvist ned, trodsede en lang række danskere statsministerens opfordring til ikke at hamstre fødevarer og fyldte i stedet indkøbsvogne med toiletpapir, mælk og brød.

Men dagligvarebutikkerne beretter nu om, at danskerne er stoppet med at hamstre.

Det siger fødevareminister Mogens Jensen (S) på et pressemøde.

"Den hamstring, vi oplevede de første 24 timer efter statsministerens pressemøde, er væk. Vi ser et normalt indkøbsbillede," siger Mogens Jensen.

"Samtidig strømmer varerne ind over grænserne. Så længe vi handler, som vi plejer, så vil der ikke være problemer med forsyningssikkerheden i Danmark," siger han.

Færre men større kurve

Topchef i Salling Group, Per Bank, bekræfter på samme pressemøde, at hamstringen er stoppet. Til gengæld er vi begyndt at købe større ind og gør det i løbet af dagen. Dermed er der ikke det sædvanlige pres og kødannelse mellem kl. 16 og 19, lyder meldingen fra ham.

"Mange kunder strømmer til de små butikker, men da der er mere kapacitet i de større butikker, vil vi gerne opfordre dem til at tage derhen i stedet. Vi oplevede mindre salg i weekenden sammenlignet med sidste tidspunkt sidste år, og vi kan generelt se, at indkøbsmønstrene har ændret sig. Tidligere var der rush-hour i vores butikker mellem 17-19, og det er der ikke længere. Salget er spredt ud over dagen," siger han.

Per Bank henviser videre til erfaringer fra Netto i Polen, hvor man forud for den danske nedlukning torsdag oplevede samme scenarium med stor hamstring og efterfølgende usikkerhed om forsyningssikkerheden.

"I Polen har vi set samme mønster om hamstring, men allerede i denne uge har vi mandag og tirsdag været tilbage på et normalt niveau, og vi ligger på indeks 105," siger han på pressemødet.

På pressemødet, hvor Coop-topchef Per Høgsted og Dagrofa-topchef Tomas Pietrangeli også er med, fremhæves det, at der er varer nok, men at der kan komme pres på leverandørerne. Det betyder, at der måske kan være enkelte varer, som ikke er mulige at få fat på.

"Der er pres på enkeltvarer, og det er fordi, at vores leverandører ikke fokuserer på det enkelte produktsortiment. Derfor kommer alt til at være næsten, som det plejer. Man kan stadig få pasta, ris og rugbrød og vil også kunne få det fremover, men der kommer til at være færre varianter at vælge imellem," siger Per Bank.

Ifølge Peter Høgsted kan der opstå lidt forlængede leveringstider på varer fra Italien, men det vil kun dreje sig om få dage.

Intet behov for butiksbegrænsninger

Fødevareministeren opfordrer på samme pressemøde til, at kunder i butikkerne holder afstand til hinanden for at undgå at smitte hinanden. Hold en til to meters afstand, når du handler ind, lyder det.

Mogens Jensen siger også, at regeringen overvejer yderligere initiativer for at mindske smittefaren i landets butikker.

Repræsentanterne fra detailbranchen afviser dog, at der er behov for at indføre begrænsninger for, hvor mange personer der må være i butikkerne ad gangen. I stedet henstiller de til, at danskerne tænker sig om, når de bevæger sig ned i butikkerne.

"Danmark er det land, hvor man handler flest gange ind om ugen. Den seneste uge har vi set kunder handle ind færre gange om ugen, men til gengæld handler de mere ind ad gangen. Det vil vi gerne opfordre dem til at blive ved med at gøre: Køb lidt ekstra, når du er der, så behøver du ikke at handle ind hver dag," lyder det fra Per Bank.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter