BonBon-stifter opkøber Samba-flødebollerne

Spangsberg Chokolade A/S overtager virksomheden bag den kendte Samba-flødebolle, Elvirasminde A/S.
Foto: Af Gorm Branderup, Jyllands-Posten
Foto: Af Gorm Branderup, Jyllands-Posten
AF MAZ PLECHINGER & HENRIK TÜCHSEN

Danmarks bedst kendte flødebolle, Samba, får ny ejer. Producenten Elvirasminde A/S blev torsdag eftermiddag opkøbt af en af de største profiler på det danske slikmarked, Michael Spangsberg. Direktøren, der tidligere var kendt som kongen af BonBon-Land, etablerede i 2007 Spangsbergs Chokoladefabrik, der også laver luksusflødeboller.

Overtagelsen fremgår af en oplysning til cvr-registeret. Heri hedder det, at familien bag Elvirasminde, Esben Karstensen og Bettina de Beets Sindahl Karstensen, udtræder af bestyrelsen, mens Esben Karstensen forlader direktionen. Michael Spangsberg indtræder som direktør.

Michael Spangsberg bekræfter overtagelsen over for FødevareWatch.

"Vi har igennem de seneste fire år oplevet så utroligt stor vækst, at vi slet ikke har kunnet være med. Så vi har stået i den situation, at vi enten skulle bygge ud og købe nyt maskineri for at komme videre eller købe, for vi kører nærmest altid i døgndrift, og det har ikke været holdbart. Hvis vores maskiner har stået stille i bare et par timer, har situationen været helt kaotisk," siger han.

"Så kom jeg til at tale med ejeren af Samba Flødeboller (Esben Karstensen, red.), og vi blev enige om, at jeg køber hans aktier. Jeg skrev under i går eftermiddags. Så nu skal den lille Spangsberg Flødeboller til at lave flødeboller på Samba-fabrikken.

"Vi skal værne om det eksklusive"

Høj vækst for salg af luksuschokolade

Produktion flyttes til Skanderborg

Spangsberg påpeger, at man ved overtagelsen styrker produktionen og beholder alle medarbejdere.

"Det pragtfulde ved fabrikken er, at det er verdens eneste, der er bygget til at lave flødeboller. Plus at den har kapaciteten og størrelsen – og vi får adgang til alle eksportmarkeder i hele Europa, fordi man jo eksporterer ca. 80 pct. til Europa. Nu kan de tage ikke kun vores flødeboller men også Nørregade Bolcher med ud på alle eksportmarkeder og alle kæder."

Produktionen af Nørregade Bolcher forbliver i eksisterende lokaler i Taastrup. Her bliver der til gengæld mere plads, da de maskiner, der producerer Spangbergs flødeboller flyttes med.

"Det er nogle ældre maskiner, der kan lave den type flødeboller, som Spangsberg er, og dem flytter vi til Skanderborg, hvor produktionen er," siger Michael Spangsberg.

Elvirasminde har med undtagelse af 2011 kørt med underskud hvert år siden 2007, således også i 2013. Heri hedder det også fra ledelsen, at resultatet var mindre tilfredsstillende – omsætningen var på visse markeder ikke slået igennem. Bruttofortjenesten var dog steget i forhold til året før – en udvikling, som familien forventede ville fortsætte i 2014. Underskuddet i 2013 var på 1,5 mio. kr.

Elvirasminde fik ifølge firmaets hjemmeside sit navn i 1875 fra en tidligere ejer, hvis kone hed Elvira. Virksomheden, der producerede forskellige former for konfekture, blev grundlagt i 1866. I1954 besluttede firmaet at koncentrere sig om flødeboller.

Også Spangsberg Chokolade A/S har i en årrække kørt med underskud. I 2013 blev underskuddet på 4 mio. kr.

Verden kan løbe tør for chokolade

Chokoladefirma jagter udenlandsk distributør

Her spiser de mest chokolade

Sv. Michelsen atter i plus

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Kæden blev også polstret finansielt i løbet af 2023. Egenkapital er øget fra 26,6 mio. kr. i 2022-regnskabet til 40,3 mio. kr. i 2023-regnskabet. Soliditetsgraden blev øget til 34,2 pct. mod 23 pct. i 2022. | Foto: Mads Nissen

Espresso House er i bedste form længe

For abonnenter