FødevareWatch

Espersen importerer fortsat russisk fisk til McDonald's-restauranter

Bornholmske Espersen fortsætter med at importere russisk fisk til at forsyne McDonald’s-restauranter i 39 lande, skriver Berlingske. Direktør afviser importstop.

Foto: Anton Vaganov/Reuters/Ritzau Scanpix.

McDonald’s bruger - et halvt år efter den russiske invasion af Ukraine - fortsat russisk fisk i deres Filet-o-Fish-burgere i 39 lande, heriblandt i Danmark, importeret af dansk leverandør.

Det skriver Berlingske i kølvandet på, at den norske avis Dagens Næringsliv tirsdag kunne afsløre, at fastfoodkæden i Norge bruger russisk fisk fra den danske leverandør, Espersen.

McDonald’s bekræfter over for Berlingske, at torsken i den danske Filet-o-Fish fanges af henholdsvis norske og russiske skibe, ligesom bornholmske Espersen, der indkøber og panerer fisken for kæden, til avisen fortæller, at godt halvdelen af de fisk, der bruges, er fanget af russiske skibe ejet af blandt andet den russiske fiskemilliardær Vitalij Orlov, der har tætte forbindelser til Vladimir Putin.

Klaus B. Nielsen, adm. direktør i Espersen, afviser over for Berlingske, at fiskeselskabet bør stoppe importen af russisk fisk med den begrundelse, at man ikke kan få den nødvendige mængde fisk uden at handle med russerne.

”Hvis vi stoppede med at købe og sælge russisk fisk, ville det selvfølgelig gøre ondt kommercielt, og vi ville være nødt til at lukke nogle fabrikker. Men vi ville også være med til at eskalere den fødevarekrise, der er på vej i verden,” siger han til avisen.

McDonald’s meddelte i kølvandet på krigen i Ukraine, at man havde besluttet at trække stikket fra Rusland og lukke samtlige restauranter på russisk jord.

Som følge besluttede Espersen, der har McDonalds som storkunde, i juli at lukke sin russiske fabrik i Novgorod, der indtil McDonald’s russiske exit forsynede kædens restauranter med fisk.

Espersen trækker det endelig stik til russisk fabrik

McDonalds begynder genåbningen af ukrainske restauranter

Bornholmsk fiskekæmpe lægger 15 millioner til bundlinjen - men inflation truer forude

Mere fra FødevareWatch

Kædedirektør kan ikke afvise flere butikslukninger

Fire Daglibrugsen-butikker må dreje nøglen om som følge underskud. Det sidste dødsstød blev de stigende energiudgifter, og kædedirektør kan ikke afvise, at de med tiden også kan få konsekvenser for andre butikker.

EU-indgreb vil potentielt kun udløse få milliarder til energistøtte

Fredag har EU’s medlemslande blåstemplet at kunne sende beskatningen fra bæredygtig energi tilbage til bl.a. energipressede fødevarevirksomheder. Nye beregninger peger dog på, at potentialet er yderst begrænset. Denne form for ”symbolpolitik” noget af det allerværste, der kan ske for virksomhederne, advarer Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier