FødevareWatch

Lige før højsæsonen: Nu går restauranter konkurs

Restaurant Næs er blandt de restauranter, som ikke klarede sig igennem juni.

Foto: Jan Dagø/JPA

Konkurserne skyller ind over overnatnings- og restaurationsbranchen her lige før højsæsonen.

Det viser tal fra Creditsafe, som bl.a. udbyder kreditinformation.

I juni steg antallet af konkurser med 153 pct. i forhold til samme periode sidste år. Dermed måtte 38 selskaber giver op få uger før højsæsonen med masser af feriegæster.

Ifølge Creditsafe har konkurserne været ventet længe, og nu begynder de at slå igennem.

”Branchen har holdt stand bemærkelsesværdigt længe og nydt godt af forbrugernes lyst til at fejre friheden efter corona. Men problemerne står i kø,” siger Morten Kofoed-Larsen, landechef i Creditsafe.

Ifølge ham gør særligt tre faktorer ondt i branchen.

”Gaspriserne er steget voldsomt, råvarerne blevet dyrere og det er svært at skaffe personale – alt sammen slår hårdt igennem i oplevelsesindustrien,” siger Morten Kofoed-Larsen.

Gourmet-restauranten Næs på Røsnæs er en af dem, der ikke klarede sig igennem juni.

Det skyldes ifølge direktør Hanne Dyremose coronapandemien.

”Siden vi overtog driften af restauranten i februar 2020, har vi nærmest dagligt kæmpet med voldsomme og uforudsigelige udfordringer grundet coronapandemien, og vi har tabt penge på driften lige siden,” oplyser hun i en pressemeddelelse.

Hun peger på, at restauranten i 2020 og 2021 blev hårdt ramt af de skiftende udmeldinger, genåbninger og genlukning.

”Senest har vi oplevet en situation, hvor vi på trods af stor efterspørgsel og kundeinteresse har måttet køre på ’halv kraft’ på grund af personalemangel, især i køkkenet,” skriver Hanne Dyremose i pressemeddelelsen.

Stedet er lukket, men Strandhotel Røsnæs fortsætter.

Ifølge Creditsafe var juni også en hård måned i byggebranchen. Inden for byggeri og anlæg var der med 105 konkurser mere end tre om dagen. Til sammenligning var der 61 konkurser i juni sidste år.

”Efter en svagt stigende kurve i løbet af foråret er der nu tale om en reel tendens, og vi vil nok ikke undgå at se fyringer i et antal, der kan mærkes. Udfordringerne er simpelthen blevet for store, vurderer Morten Kofoed-Larsen.

Her er problemet især de stærkt stigende materialepriser. Rentestigninger, leveringsvanskeligheder og mangel på arbejdskraft gør det ikke nemmere at få økonomien til at hænge sammen.

Creditsafe kalder sig for verdens mest anvendte kreditrapporteringsudbyder og har 24 kontorer i 14 lande samt mere end 100.000 kunder.

Hoteller og restauranter er ramt af konkurser

Sommertid på FødevareWatch

Grødkæde vender hårde år og strømliner forretningen

Mere fra FødevareWatch

Mikkeller løser direktørfarvel internt

Tidligere på ugen kom det frem, at den hidtidige adm. direktør for mikrobryggeriet Mikkeller, Kenneth Madsen, er blevet fyret. Han bliver dog ikke erstattet af en ny, lyder det nu fra bryggeriet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier