FødevareWatch

Restauranter og hoteller kæmper med at rekruttere trods travlhed

Hotel- og restaurationsbranchens rekrutteringsproblemer kræver øjeblikkelig politisk handling for at sikre, at erhvervet har nok hænder, mener den adm. direktør for branchens organisation.

Foto: Joachim Adrian

Selvom hotel- og restaurationsbranchen oplever den højeste beskæftigelse, siden coronapandemien ramte Danmark, har flere virksomheder inden for branchen svært ved at skaffe nok medarbejdere.

Det skriver brancheorganisationen Horesta i en pressemeddelelse.

Ifølge organisationen oplevede branchen 6700 flere ansatte end i februar sidste år samt 8000 flere end marts 2019. Ifølge Jannick Nytoft, adm. direktør i Horesta, burde tallene dog være større.

”Udviklingen er rigtig glædelig, for det er jo et resultat af, at efterspørgslen lige nu er høj mange steder. Men den stigende efterspørgsel øger også behovet for medarbejdere i erhvervet. Virksomhederne kunne sagtens ansætte endnu flere,” siger Jannick Nytoft i meddelelsen.

Tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at hotel- og restaurationsbranchen havde 10.560 forgæves rekrutteringer. Samtidig må 58 pct. af hoteller og 42 pct. af restauranter gå glip af omsætning grundet mangel på arbejdskraft.

”Vi har virksomheder i branchen, der lige nu er lukkede, fordi de ikke kan få en kok. Det kan ikke være i nogens interesse, at omsætning går tabt og skatteindtægter ligeså. Vi står på bagkant af to års intens krise, og det branchen har allermest brug for er personale, så de kan imødekomme efterspørgslen fra gæsterne,” siger Jannick Nytoft.

Ikke nyt problem

Hotellers og restauranters problemer med at rekruttere de nødvendige medarbejdere er ikke et nyt fænomen, som FødevareWatch tidligere har berettet.

Således viste april-tallene fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, at i 42 pct. af de tilfælde, hvor hoteller og restauranter søger medarbejdere til deres stab, må de ansætte en anden profil end tiltænkt eller forlade rekrutteringsprocessen uden at have ansat en medabejder.

De områder, der oplever de største udfordringer med rekruttering, er Sjælland, Østjylland og København, hvor sidstnævnte udgør halvdelen af hotel- og restaurationsbranchens udfordringer med rekruttering.

Udviklingen er ikke blevet bedre, mener Jannick Nytoft, der i pressemeddelelsen efterspørger politisk handling for at sikre, at erhvervet har arbejdskraft nok.

”Turisme- og oplevelseserhvervet kan - og vil - endnu mere, men det kræver flere hænder, og dem er der desværre ikke mange ledige af for tiden. Derfor er man også nødt til at se på, hvordan man politisk kan understøtte erhvervslivets potentiale, som er en forudsætning for vores alles velfærd,” siger Jannick Nytoft.

Et politisk flertal ønsker at sænke beløbsgrænsen, så virksomhederne kan rekruttere og ansætte flere faglærte medarbejdere. Grundet uenigheder om, hvor en ny grænse skal ligge, og hvorvidt det skal være permanent eller midlertidigt, er forhandlingerne dog brudt sammen, oplyser pressemeddelelsen.

Minister-udmelding om ukrainske flygtning vækker glæde i Horesta

Restaurant klemmes af fordoblet elregning

Hoteller og restauranter lykkes sjældent med at rekruttere

Mere fra FødevareWatch

Maltdirektør efter værste år i årtier: "Det er meget ubehageligt"

Udfordringerne har aldrig været større i Sophus Fuglsang Export-Maltfabriks over hundredårige lange virke, som i det seneste år. Det nye regnskab viser største dyk på bundlinjen i topchefens hukommelse. Virksomheden er dog godt polstret, forsikrer han, men han frygter den usikkerhed, som energikrisen lige nu medfører.

Miljøminister klar til stramme krav til klimadokumentation

Mens EU er på vej med krav om satellit- og GPS-dokumentation på en række fødevarer, der skal mindske afskovning, er regeringen nu allerede klar til at gå endnu længere. Om få år kan man forhåbentlig også knytte krav til påvirkning af andre økosystemer, siger Lea Wermelin (S) til FødevareWatch.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier