FødevareWatch

Brancheorganisationer: Nye restriktioner kræver et større sikkerhedsnet

Horesta og SMVDanmark efterlyser, at der skrues op for kompensation til erhvervet.

(ILLUSTRATION) | Foto: Marius Renner

En stor del af turisme- og oplevelsesindustriens omsætning bliver skabt i december, og derfor er det et ekstra hårdt slag for virksomhederne, at der fra fredag d. 10. december indføres en ny række restriktioner.

Det mener brancheorganisationerne Horesta og SMVDanmark, der opfordrer til øjeblikkelig kompensation.

"Vi skal have genåbnet de kompensationspakker, vi kender fra tidligere, men de skal være bedre. Oprindeligt blev pakkerne skabt i starten af corona-tiden, hvor virksomhederne havde økonomisk sul på kroppen, så de havde noget at tære på. Men det fedt er brugt op i de brancher, der nu rammes for tredje gang, især i restaurations- og eventbranchen. Derfor skal kompensationen dække 100 pct.," siger Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder

Han efterspørger især en stærkt forbedret lønkompensationsordning:

"Det skal være muligt at sende sine medarbejdere hjem på lønkompensation i december til 100 pct. af lønnen. Og det bør ikke kun være en ordning for de formelt tvangslukkede virksomheder. Det bør være for alle virksomheder, der kan dokumentere et stort omsætningstab i december, f.eks. julefrokostleverandøren, der lige nu har meget lidt at lave. Med de opsigelsesfrister vi har i Danmark, der er lønnen reelt en fast omkostning, når vi kun taler en måned frem, og derfor bør alle kunne bruge ordningen," siger Jakob Brandt.

I Horesta opfordrer organisationens politiske direktør Kristian Nørgaard først og fremmest til, at den kommende lønkompensation bliver løftet til 100 procents dækning, og at den dækker de berørte virksomheder, uanset om de er tvangslukkede eller underlagt nye restriktioner.

"Vores erhverv har i forvejen været hårdt ramt de seneste år, og før vi for alvor er kommet på fode, skal vi så igen levere et meget stort samfundsmæssigt bidrag i kampen mod corona. Regningen for COVID-perioden er stor, og der er ganske enkelt ikke rum til at skulle overleve endnu en periode på de betingelser, der har været gældende tidligere," siger Kristian Nørgaard.

Dansk Erhverv: Unødigt hårde restriktioner rammer brancher i knæ

Regeringen vil give kompensation for coronaindgreb

Regeringen opfordrer til at aflyse firmajulefrokosten 

Mere fra FødevareWatch

Kædedirektør kan ikke afvise flere butikslukninger

Fire Daglibrugsen-butikker må dreje nøglen om som følge underskud. Det sidste dødsstød blev de stigende energiudgifter, og kædedirektør kan ikke afvise, at de med tiden også kan få konsekvenser for andre butikker.

EU-indgreb vil potentielt kun udløse få milliarder til energistøtte

Fredag har EU’s medlemslande blåstemplet at kunne sende beskatningen fra bæredygtig energi tilbage til bl.a. energipressede fødevarevirksomheder. Nye beregninger peger dog på, at potentialet er yderst begrænset. Denne form for ”symbolpolitik” noget af det allerværste, der kan ske for virksomhederne, advarer Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier