FødevareWatch

Frugt-direktør ser dansk bærproduktion nærme sig døden

Bærproduktionen i Danmark er skrumpet til under en tredjedel på ti år. I Orskov Foods, der er landets største aftager af bær, ser direktøren ikke udviklingen vende. Avlerne ønsker mere fokus på branding og sender opfordring afsted til Salling Group.

I dag er der få store spillere tilbage indenfor dansk bærproduktion - og en masse små. Eksempelvis sidder tre avlere på halvdelen af solbærproduktionen, ifølge bærforeningens formand. Foto: Niels Hougaard/Ritzau Scanpix

For Carlos Ragone, der har været en del af det fynske frugtfirma Orskov Foods igennem 30 år, er den største udfordring afhængighed af råvarer. De konstante udsving i priser og udbud har været særligt svære at navigere i de seneste år.

"De sidste 10-15 år har der været politisk indblanding med økonomisk tilskud til produktioner, som har gjort udsvingene mere uforudsigelige. På den måde er en stor del af vores danske bærproduktion forsvundet, fordi det ikke har været rentabelt at producere," siger Carlos Ragone, adm. direktør i Orskov Foods, til FødevareWatch.

Jeg har ikke selv musklerne til det. Men i Skandinavien kunne det være eksempelvis være spillere som Orkla eller Rynkeby.

Jens Holme Pedersen, formand, Dansk Bærdyrkerforening

Han bliver bakket op af Jens Holme Pedersen, formand i Dansk Bærdyrkerforening.

"Global overproduktion har gjort det svært at tjene penge for danske bærproducenter. Vi synes selvfølgelig, at det er rigtig trist," siger Jens Holme Pedersen.

Produktion daler fortsat

Carlos Ragone peger på, at der for seks år siden var en produktion på 7-8000 ton solbær, hvor Orskov Foods håndterede langt de fleste. I denne sæson var solbærproduktionen reduceret til mindre end 1000 ton, ifølge Orskov-direktøren.

Faldet kommer, efter at især Polen har fået tilskud fra EU til plantager, som resulterede i overproduktion og priser, der faldt med op til en syvendedel, påpeger Carlos Ragone. Derfor måtte mange danske producenter finde på noget andet at lave.

Siden 2007 er arealet med solbær skrumpet fra 1900 hektar til 500 i 2018, mens ribs er faldet fra 400 til 270 hektar i samme periode, og surkirsebær er faldet fra 1800 hektar til 500 hektar, ifølge Dansk Bærdyrkerforening.

"Og tendensen er stadigvæk nedadgående," siger Jens Holme Pedersen, hvis forening i dag tæller 30 medlemmer.

Formanden peger på, at forarbejdningsindustrien også er massivt til stede i Polen, hvor producenterne samtidig har fået råd til gode maskiner, inventar, etc.

"Det forsvinder ikke bare lige over natten igen," siger Jens Holme Pedersen, der selv dyrker solbær og ribs og har gjort det i mange flere år, end han selv kan huske det, ifølge eget udsagn.

Salling Group bør lave dansk solbærsaft

Jens Holme Pedersen kan godt forestille sig, at udviklingen kunne vende, hvis nogen turde satse på dansk bærproduktion.

I dag bliver bærrene sjældent markedsført direkte i produkterne, men hvis man begyndte at satse på danske bær, kunne man øge værdien i kategorien, argumenterer han.

"Jeg har ikke selv musklerne til det. Men i Skandinavien kunne det være eksempelvis være spillere som Orkla eller Rynkeby, der kunne fortælle den gode historie, så ringene breder sig," foreslår han.

Salling Group burde lave deres eget private label-brand med dansk solbærsaft.

Jens Holme Pedersen, formand, Dansk Bærdyrkerforening

Samtidig sender Jens Holme Pedersen, der selv har omlagt en stor del af sin produktion i Nyborg til økologi, en opfordring og invitation afsted til dansk detailhandel.

"Salling Group burde lave deres eget private label-brand med dansk solbærsaft i stedet for, at danskerne skal drikke Ribena fra England. Ikke fordi der er noget galt med Ribena, men det ville da være klogere, hvis vi brugte nogle af de bær, vi havde i Danmark i stedet," siger han og fortsætter:

"I det mindste ville det være rart at give forbrugerne et valg. Vi kunne lave det økologisk endda."

Temmelig syg industri

Hos Orskov Foods, der i øvrigt selv har to fabrikker i Polen, har man omvendt svært ved at se udviklingen vende.

"Jeg tror ikke, at vi kommer til at producere i Danmark igen, for det er omkostningstungt at etablere en bærproduktion, købe maskiner og plante i år et for at høste i år fire," siger han.

Carlos Ragone vil dog ikke erklære dansk produktion helt død.

"Men den er temmelig syg," tilføjer han.

Jens Holme Pedersen synes overordnet set, at industrien har været for dårlig til at sælge bløde værdier og synliggøre, hvordan bærrene bliver produceret under eksempelvis ordentlige løn- og miljøforhold, som kan tilføje merværdi til produkterne. Sådan en differentiering er altafgørende for at sikre, at dansk bærproduktion består, lyder det fra Jens Holme Pedersen.

"Hvis vi skal overleve, skal vi finde kunder, der vil betale noget mere for kvalitet. Vi kan ikke slå de udenlandske producenter på prisen," siger han.

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier