FødevareWatch

Hamp i fødevarer er en træg succes men "spot on" i den veganske bølge

Den proteinrige og ikke-euforiserende variant af hampplanten er "spot on" i tidens bæredygtige og veganske trends, og fødevarer med hamp er allerede på hylderne i danske supermarkeder. Salgstallene udvikler sig hastigt, men det egentlige gennembrud er ikke kommet endnu.

Hamp uden euforiserende egenskaber dyrket på Møllerup Gods på Djursland. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Hamp har masser af ernæringmæssige kvaliteter og kaldes hyppigt "det nye superfood". Fødevarer med hamp - vel at mærke uden euforiserende indhold - findes allerede på de danske supermarkedshylder. Men et egentligt kommercielt gennembrud er det endnu ikke blevet til.

"Ja, hamp er stadig en lille vare, men den vokser altså en hel del. Fra 2015 til 2017 så vi en fordobling af i salget af varer med hamp. Det interessante er, at vi på et år fra 2017-2018 regner med at se en firedobling," siger analysechef Lars Aarup fra Coop, der har trukket salgstal om hampefødevarer ud af Coops database til FødevareWatch.

Lars Aarup forsikrer om, at hamp "slet ikke er på vej ud af Coops sortiment, og at det bliver interessant at følge salgsudviklingen længere frem".

Coops erfaringer kan den dominerende danske producent af hamp, Møllerup Gods på Djursland, godt genkende - hampeprodukterne er ikke storsællerter, men der er alligevel fart på væksten.

"Vi er ikke der, hvor vi skal være endnu. Men vi ved, at vi har fat i et produkt, som får et gennembrud. Vi ved, at det kommer. Og vi er for længst forbi 'the point of no return'," siger direktør Henrik Rendbøll fra Møllerup Brands, der er udviklings- og salgsselskab for Møllerup Gods.

Godset begyndte at dyrke hampeplanter af en variant uden euforiserende effekt i 2015 og er bannerfører for brug af hamp i fødevarer i Danmark.

Hamp er superfood

Blandt argumenterne for at spise fødevarer med hamp er, at planten er meget proteinrig. Hampefrø indeholder ifølge Møllerup Gods mere protein pr. 100 gram end kød, fisk og æg. Hamp indeholder også mange vigtige aminosyrer og flere typer omega-fedtsyrer. Dertil kommer, at planten er firberrig og bidrager med både magnesium, jern og diverse vitaminer.

Endnu et plus ved hampeplanten er, at den er forholdsvis enkel at dyrke økologisk, fordi den er modstandsdygtig, vokser kraftigt og nemt kvæler ukrudtet omkring sig.

Alligevel ville det være synd at sige, at fødevarer med hamp er nogen stor sællert hverken i de fysiske butikker eller hos onlinesupermarkederne.

Hampen på hylderne

FødevareWatch har set på det aktuelle udbud af fødevarer med hamp i danske netbutikker. Hos Coop.dk viser en søgning, at forbrugerne for tiden kan købe omkring 10 fødevarer med hampeingredienser i onlinesupermarkedet. Langt de fleste af disse hampeprodukterne kommer fra Møllerup Gods. Men der er også hampefrø fra Coops eget øko-mærke Änglamark og en hampepesto med tomat fra varemærket Tjois på de virtuelle hylder.

Hos Salling Groups to onlinesupermarkeder, Føtex Erhverv og Bilka To Go, er der et lignende antal fødevarer med hamp på hylderne - lige fra peanutbutter med hamp af mærket Green Choice til et par brødtyper med hampefrø fra Kohbergs Levebrød-brand.

Og hos onlinesupermarkedet Nemlig.com er der 12-13 hampefødevarer - også her er en stribe af hampeprodukterne fra Møllerup Gods plus enkelte andre blandt andet fra Urtekram og Finax.

Materialistkæden Matas har blandt andet en hampemælkedrik og proteinpulver med hamp på hylderne.

Går efter industrikunderne

Af de mange hampeprodukter på danske butikshylder står der Møllerup Gods på forsiden af de fleste. Det vil sige produkter, som godsets salgsselskab har produceret og brander sig med. Men hampen i flere af de andre produkter som eksempelvis Änglamark-hampefrø hos Coop stammer også fra Møllerup Gods.

Og dermed er vi ved kernen i den aktuelle strategi hos Møllerup Gods: Det gælder om at få fat på industrikunderne.

"Vi skal vise industrikunderne, hvordan man kan bruge hamp. Og så skal vi have volumen nok til at gå til industrien med det. Det gælder om at få andre til at bruge vores råvarer, og der kommer flere og flere industrikunder," siger Henrik Rendbøll fra Møllerup Brands.

"Mit fokus er nu på industrikunder i udlandet - især tyske, men også i Sverige, og vi har netop fået en kontrakt i Tjekkiet," siger han.

Den ambitiøse hampeproducent

Henrik Rendbøll forklarer, at når Møllerup Gods' hampefrø stadig er konkurrencedygtige over for kinesisk producerede hampefrø, skyldes det, at godset får hele otte råvarer ud af hampen og udnytter alle spildprodukter. Blandt andet er det lykkedes at få en stor leverandør til bagerbranchen til at til at bruge skallerne i rugbrødsblandinger og andre brødblandinger.

"Vores frø er dyrere end kinesiske. Men vi bearbejder hampen, så vi bruger det hele - olie, mel og skaller," siger han.

Godset har selv udviklet en stribe fødevarer med hamp som hampeolie, pesto, brødblandinger og granola med hamp - i høj grad for at vise producenterne, hvordan hampen kan bruges. Og for nylig lykkedes det Møllerup Brands at få et par eksportkontrakter på plads om hampeprodukter under private labels til et svensk og et finsk fødevareselskab.

"Vi er endnu ikke der, hvor hampen er en god forretning. Vi er stadig i opstarten og bruger mange penge på maskiner," siger Møllerup brand-direktøren.

Dyrkningen af hamp på Møllerup Gods tog sin begyndelse i 2015. Der blev lagt ud med 30 hektar hamp. I 2016 blev arealet udvidet til 300 hektar og i 2017 til 600 hektar. I 2008 er arealet nogenlunde uændret, og Henrik Rendbøll har lovet sin bestyrelse i Møllerup Brands, at 2018 er et stabiliseringsår.

Til gengæld har Møllerup Gods aftalt dyrkning af hamp hos andre landmænd på kontrakt - herunder økologisk hamp. Godset dyrker nemlig selv sine marker konventionelt. Kontrakterne med andre landmænd gør godset i stand til ogå at levere danske økologiske hamperåvarer. Desuden indkøber godset hamp i Baltikum til videre bearbejdning på eget fabriksanlæg, idet det ikke er afgørende for udenlandske industrikunder, om hampen er dyrket i Danmark.

Hampemælk

I Storbritannien og USA er plantebaserede mælkedrikke som hampemælk blevet populært i tråd med forbrugernes ønske om at leve sundere og mere bæredygtigt, og trenden med vegansk mælk ser ud til at brede sig. F.eks. har Matas-kæden allerede en hampemælk på hylderne fra det spanske brand Ecomil. Det svenske firma Oatly har fået stor international succes med sine plantebaserede - især havrebaserede - mælkedrikke. Det samme har belgiske Alpro og danske Naturli' Foods.

I et forsøg på udnytte den betydelige danske mejeriteknoligske viden er et lignende dansk projekt ved at se dagens lys. Folkene bag projektet Mölk har bebudet, at de blandt flere andre plantebaserede mælkedrikke også vil lave en hampemælk af økologisk dansk produceret hamp. Hampemælk udmærker sig ved at have en nøddeagtig smag.

Ny startup vil lave dansk plantebaseret mælkealternativ

Møllerup Brands har hidtil afholdt sig fra at udvikle sin egen hampemælk, fordi man mener, det er ret nemt at lave selv i en blender af vand og hampefrø.

"Vi vil helst, at nogen kommer til os om hampemælk," siger Møllerup Brands-direktør Henrik Rendbøll i tråd med godsets strategi om at tiltrække industrikunder til sine råvarer.

"Men der er ingen tvivl om, at vores produkter bare er spot on i veganerbevægelsen," siger han.

Gennembrud for dansk hampeproducent: Skal levere færdige fødevarer med hampefrø til Finland og Sverige

Danske virksomheder vil have en bid af cannabiskagen

Dansk gods på vej med flere fødevarer med hamp

Forsiden lige nu

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier