Vildt stigende pasta-priser i Italien kan betyde forbrugerstrejke

Krisemøde i den italienske regering efter prisen på pasta steg med 17,5 pct. i marts - dobbelt så meget som de generelle forbrugerpriser.
Foto: Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian
Søren Kragballe

Priserne på en af mest købte dagligvarer i Italien - pasta - er steget så meget, at det både har udløst et krisemøde i regeringen og en opfordring til forbrugerstrejke.

Prisen på pasta steg i marts og april med henholdsvis 17,5 pct. og 16,5 pct., hvilket er dobbelt så meget som de generelle forbrugerpriser, skriver CNBC.

Pasta udgør basis i husholdningerne for langt de fleste italienere. I gennemsnit køber den italienske forbruger 23 kg pasta om året, så prisen er i den grad et diskussionsemne.

For to uger siden indkaldte den italienske minister for økonomisk udvikling, Adolfo Urso, til et krisemøde for at få løst problemet. Eventuelt med et prisloft på pasta.

Samtidig har forbrugerorganisationen Assoutenti opfordret til en ”15 dages pastastrejke” for at få priserne presset ned. 

Sidst italienerne protesterede mod stigende pastapriser var i 2007, hvor man gennemførte en pastastrejke på én dag efter prisstigninger på 20 pct.

”De høje priser skyldes ønsket om et større overskud. Priserne vil først falde, når der opstår et markant fald i forbruget,” lyder det fra Assoutenti.

Priserne steg for alvor efter Ruslands overfald på Ukraine, men forbrugerorganisationen siger, at råvarepriserne siden da er faldet uden at det er slået igennem på forbrugerpriserne.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Stifter Kaspar Basse startede Joe & The Juice for 20 år siden. | Foto: Gregers Tycho

Joe & The Juice er sat til salg