Orkla forventer fortsat omkostningspres i 2023
Presset fra forbrugerne på fødevarebrands ventes at fortsætte i løbet af 2023, melder Orkla-koncernen i forbindelse med regnskabet for fjerde kvartal af 2022.
Fødevarekoncernen, der også har store energi- og industridivisioner, har oplevet store stigninger i omkostningerne for de forbrugerrettede mærkevarer i kategorien branded consumer goods, hvor der hele tiden er et efterslæb med at få priserne op.
Samtidig er presset på Orklas mange fødevaremærker til det europæiske marked presset af et skifte mod billigere private label-varer, som forventes at fortsætte i indeværende år.
Derfor skrues der nu op for besparelserne med 40 pct. på området, hvor der i stedet for 700 mio. norske kr. nu skal skæres omkostninger fra i omegnen af 1 mia. norske. kr.
”For at forbedre rentabiliteten i mærkevareindustrien vil det være nødvendigt for løbende at rationalisere og optimere værdikæden, men også at gennemføre omkostningsforbedrende tiltag. Sådanne foranstaltninger har været implementeret i flere af Orklas forretningsområder, og yderligere tiltag vil blive taget i den kommende tid,” lyder det i regnskabet.
Orkla har en lang række selskaber og mærker i Danmark som Kims, Odense Marcipan, Dragsbæk og Easyfood. Samlet set kommer den norske koncern ud af 2022 med en toplinjevækst på 16 pct. til 58,4 mia. norske kr., hvilket svarer til godt 40 mia. kr. 2022-bundlinjen lander på 5,3 mia. norske kr. mod 4,9 mia. norske kr. i 2021 - efter at fjerde kvartal bød på en dyk på 8 pct..
Ledelsen i Orkla anført af bestyrelsesformand og storaktionær Stein Erik Hagen har foreslået et udbytte for 2022 på 3 norske kr. per aktie, hvilket svarer til omkring 3 mia. norske kr. - en smule over niveauet fra 2021.
Orkla-aktien er efter regnskabsmeddelelsen tirsdag morgen reageret med et dyk på godt 5 pct. i forhold til mandagens lukkekurs.
Relaterede artikler:
Orkla-koncernen dykker på bundlinjen i fjerde kvartal
For abonnenter