Tysk inflation stiger lidt - men kun for en kort bemærkning

Ekstraordinært energitilskud i december skubber tysk inflation op på 8,7 procent i januar.
Foto: Astrid Dalum
Foto: Astrid Dalum
Ritzau/Jens Stavnsbjerg

Inflationen i Tyskland i januar tog et hop opad til 8,7 procent i forhold til samme måned sidste år. Det viser tallene fra det føderale statistiske kontor.

Måneden forinden - i december - var inflationstallet 8,6 procent, skriver dpa.

- Man skal dog være varsom med at tolke for hårdt på udviklingen. Den øgede inflation er præget af midlertidige udsving i energipriserne, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

Han henviser til, at der i december blev givet et ekstraordinært energitilskud.

”Rabatten gælder ikke længere, og derfor steg inflationen lidt i januar. Udviklingen er ikke lige så bekymrende, som tallene umiddelbart giver indtryk af,” siger han.

Han påpeger, at det er mere rimeligt at sammenligne med inflationstallene fra oktober og november, og så ser det lysere ud. For inflationen toppede i oktober med 10,4 procent.

Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv, er på samme spor. Han kalder det en overraskende lav tysk inflation - trods det lille hop opad fra december til januar.

”Det er en rigtig god nyhed, da det overraskende store fald i inflationen i euroområdet nu står på et langt mere solidt statistisk fundament end tidligere,” mener han.

Men selv om der nu er vished for, at inflationen falder i eurozonen, vil det ikke forhindre, at Den Europæiske Centralbank (ECB) igen sætter renten op, når der er rentemøde i banken i marts, siger han.

Renten vil til den tid formentlig stige med 0,5 procentpoint, og det vil blive fulgt op af en yderligere stigning i maj på 0,25 procentpoint i maj, siger han.

Kan ramme danske virksomheder

Tysk inflation er interessant for dansk eksport.

Alene i 2021 udgjorde Danmarks eksport af varer og tjenester til Tyskland 171 milliarder kroner, hvilket skabte 96.000 danske arbejdspladser.

”En større end ventet nedgang i den tyske økonomi vil desværre give øget økonomisk modvind i Danmark,” siger Tore Strammer for nyligt i en kommentar.

”Tyskland er vores næststørste eksportmarked og er et absolut hovedmarked for en lang række danske virksomheder.”

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også