FødevareWatch

Europæiske frugt- og grøntsagsproducenter kæmper for at redde høsten

Flere europæiske frugt- og grøntsagsproducenter presses af stigende energiregninger, netop hvor årets høst står for døren. Situationen får nogle producenter til at overveje, om produktionen af bestemte afgrøder må gå til spilde.

Foto: Stine Bidstrup/ERH

I en tid, hvor prisen på energi stiger og stiger på tværs Europa, grubler flere producenter af frugt og grøntsager over, om årets høst kan reddes - eller om den må rådne op.

Ifølge mediet Euractiv er prisen på energi steget 12 gange gennemsnittet, og for nogle landmænd er regningen steget til mere end 50.000 euro om året, hvilket sætter pres på producenternes muligheder for at afkøle og opbevare frugter og grøntsager i drivhusene.

Det kombineret med forstyrrelser i forsyningskæden, der gør det svært at sælge frugter og grøntsager til andre lande, gør, at flere landmænd og producenter på tværs af EU overvejer at lade høsten rådne op - og i nogle tilfælde helt indstille produktionen.

”Der er mange mennesker, der er afhængige af denne sektor - men vi er nødt til at overleve i år,” siger Luc Vanoirbeek, der er formand for frugt- og grøntsagsarbejdsgruppen for EUS landbrugsorganisation COPA-COGECA.

På verdensplan går en tredjedel af frugter og grøntsager i forvejen til spilde på grund af dårlige muligheder opbevaring samt problemer i forsyningskæderne, oplyser mediet.

Overblik: Fødevarebranchen og de stigende el- og gaspriser

Oversvømmelser smadrer flere afgrøder i Pakistan

Skyhøje elpriser kan få gartnerier til at droppe dele af produktionen

Mere fra FødevareWatch

Kædedirektør kan ikke afvise flere butikslukninger

Fire Daglibrugsen-butikker må dreje nøglen om som følge underskud. Det sidste dødsstød blev de stigende energiudgifter, og kædedirektør kan ikke afvise, at de med tiden også kan få konsekvenser for andre butikker.

EU-indgreb vil potentielt kun udløse få milliarder til energistøtte

Fredag har EU’s medlemslande blåstemplet at kunne sende beskatningen fra bæredygtig energi tilbage til bl.a. energipressede fødevarevirksomheder. Nye beregninger peger dog på, at potentialet er yderst begrænset. Denne form for ”symbolpolitik” noget af det allerværste, der kan ske for virksomhederne, advarer Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier