FødevareWatch

Gasmangel får Storbritanniens største kyllingeproducent til at råbe vagt i gevær

Akut mangel på gas har sendt den britiske fødevarebranche ud i en krise. Landets største kyllingeproducent opfordrer nu regeringen til at understøtte branchen.

Foto: Mathias Christensen/Ritzau Scanpix

Stigende gaspriser og en akut mangel på kuldioxid får nu Storbritanniens største kyllingeproducent 2 Sisters Food Group til at advare mod en fødevareindustri på bristepunktet. Det skriver Financial Times.

Ifølge 2 Sisters Food Group er Storbritanniens samlede fødevareproduktion lige nu truet af, at rekordhøje gaspriser har fået landets to største gødningsanlæg til at standse produktionen.

Anlæggene, der er ejet af det amerikanske selskab CF Industries, står for omkring 60 pct. af Storbritanniens kommercielle forsyning af kuldioxid som biprodukt af produktionen af gødning.

Kuldioxiden er vigtig for kyllingeindustrien, da den bruges til at bedøve kyllingerne før slagtning, samt i selve pakningen af dyrene. Ifølge det britiske fjerkræråd, British Poultry Council, har fabrikker til forarbejdning af kyllingekød kun kuldioxid nok til omkring fem til syv dages produktion.

Derfor opfordrer 2 Sisters Food Group nu den britiske regering til at gå ind i sagen og understøtte fabrikkerne. Som ejer af kyllingeproducenten Ranjit Boparan formulerer det overfor Financial Times: Uden forsyning vil julen blive aflyst.

Manglen på kuldioxid skyldes gaspriser, der i Storbritannien har ramt et rekordhøjt niveau. Særligt hårdt er det gået ud over de mere 'energifølsomme' virksomheder såsom gødningsproducenter, der som konsekvens har måttet lukke ned for produktionen.

Stigende føde- og drikkevarepriser får den britiske inflation op på rekordhøjde

Stigende råvarepriser rammer fødevareindustrien hårdt

Den plantebaserede omstilling skal ses som en mission: "Vi har brug for et Nasa" 

Mere fra FødevareWatch

Gynger og karruseller på Chr Hansens fødevaremarkeder

Mens kvartalstallene i stor stil ligger indenfor skiven, er der store forskelle at finde på ingredienskoncernens markeder på fødevareområdet. Nordamerika kører for fuld damp, mens Kina er bremset mere op på yoghurtfronten som følge af pandemien.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier