FødevareWatch

Ketchupeffekt redder resultatet hos kæmpen Euro Cater

Den nordjyske Euro Cater-koncern, der omsætter for over 8 mia. kr., har igen haft et svært og coronapåvirket regnskabsår. Samlet blev det dog til et positivt resultat i et år, hvor store nedgange blev afløst af store opture, siger økonomidirektør.

Foto: Finn Frandsen

Trods vanskelige vilkår er landets største foodservicekoncern Euro Cater med aktiviter i Danmark og Sverige kommet igennem de seneste 12 måneder frem til udgangen af september.

I et netop offentliggjort regnskab for 2020/21 omsatte Euro Cater Holding A/S for 8,1 mia. kr., hvilket var marginalt under året forinden, men langt fra rekordomsætningen fra 2018/19 på 9,5 mia. kr. - den gang der endnu ikke var noget, der hed corona.

Det var fra asken til ilden i både Danmark og Sverige. Vi mærkede en nedgang, da vores kunder gik over til takeaway, men jeg skal sandelig love for, at både danskere og svenskere havde lyst til at komme ud og spise.

Henrik Ellegaard, økonomidirektør i Euro Cater

Trods den let vigende toplinje steg Euro Caters årsresultat fra 279 mio. kr. til 314 mio. kr. i 2020/21. Resultatet var ikke tilbage på samme niveau som før pandemien, da selskabet i 2018/19 kunne levere et årsresultat på 329 mio. kr., men økonomidirektør Henrik Ellegaard er ganske tilfreds.

"I det her regnskabsår har vi haft corona-påvirkninger i alle 12 måneder, men det har både været negative påvirkninger fra nedlukninger, men også positive påvirkninger fra da alle kunderne i Danmark og Sverige kunne se at alle strømmede tilbage ud på restauranterne," siger han med henvisning til forårets og forsommerens genåbning af det danske restaurantmarked.

Analyse: Detailbranchen vil stjæle salg fra grossisterne 

Økonomidirektøren beskriver videre, at den store opblomstring som kom efter en lang vinter og hård start på regnskabsåret "på magisk vis" var med til at sikre, at en omsætningen samlet blev stort set den samme som i 19/20, og at resultatet i sidste ende blev bedre.

Faktisk kom der i foråret så meget gang i hjulene, at man på lagre og i distributionen havde svært ved at følge med i tiden før, under og efter sommerferien, og der var en "travlhed, som har vi aldrig oplevet før," siger Henrik Ellegaard.

"Vi mærkede en nedgang, da vores kunder gik over til takeaway, men jeg skal sandelig love for, at både danskere og svenskere havde lyst til at komme ud og spise og holde nogle af de arrangementer og fester, som de ikke havde holdt under nedlukningen," tilføjer han.

Minimerede tabet af ansatte

I ledelsesberetningen hedder det, at selskabet har modtaget både lønkompensationer og kompensation for faste omkostningner i 2020/21 for 69 mio. kr., hvilket har minimeret antallet af askedigelser i koncernen. Siden 2018/19-regnskabet er Euro Cater er blevet 247 medarbejdere færre. I alt har koncernen i dag 2120 ansatte, fremgår det i regnskabet.

"Det har været et år, hvor det har krævet en kæmpe indsats fra vores medarbejdere, fra vores leverandører men bestemt også fra vores kunder, som har fundet en måde at komme igennem det på. Langt de fleste har nok været overraskede over, hvor stor ketchupeffekten var, da det åbnede op," siger Henrik Ellegaard videre om den travlhed, der siden har præget moderselskabet og de mange datterselskaber over hele landet.

"Der er stadigvæk travlt i butikken, og selvom vi har større og mindre måneder, så ligger vi indeksmæssigt på et rigtig fint niveau, og der er stadig rigtig travlt ude på restauranterne."

Udover Dansk Cater under paraplyen ejer Euro Cater ligeledes Svensk Cater. Det danske cateringben har 15 afdelinger under sig, der bl.a. tæller AB Catering, BC Catering, Inco Cash & Carry, Cater Food og Cater Grønt.

Koncernen er ejet af en række personer i selskabets nuværende og tidligere ledelse, samt kapitalfonden Intermediate Capital Group (ICG), der købte omkring 35 pct. af ejerposten i Euro Cater i 2013 for 198 mio. euro.

Sverige svingede mindre ud end Danmark

I Danmark omsatte Euro Cater-koncernen i året for 5,3 mia. kr., mens der i den svenske del blev solgt varer for 2,8 mia. kr. Begge dele på niveau med året før. Ifølge Henrik Ellegaard har der i de to lande været forskellige vilkår, som dog i sidste ende ikke har betydet så meget

"De svenske myndigheder valgte en lidt anden tilgang, hvor der ikke var de samme hårde restriktioner fra start, og  i Sverige har der ikke været tvangslukkede restauranter som i Danmark. Udsvingene har derfor været større i Danmark, men det har både været i nedgående og efterfølgende opadgående retning," siger han.

I regnskabet hedder det afslutningsvist, at man har svært ved at sætte ord på forventningerne til de kommende 12 måneder, fordi så meget er usikkert, men kort inde i regnskabsåret holder koncernledelsen øje med, om nye restriktioner får betydning for julefrokosterne eller ej.

"På den korte bane er julefrokosterne noget, som vi holder lidt øje med, så vi kan tilpasse vores varelager osv. Vi kan ikke gøre så meget ved det, men endnu kan vi ikke se den store effekt, og vi håber bare, at man vil følge regeringens anbefalinger, som mere handler om at tænke sig om end at aflyse julefrokoster," siger Henrik Ellegaard.

Arla-topchef: Foodservicemarkedet vil være forandret efter genåbning

AB Catering Aalborg overvejer at sælge måltidskasser

Nordjysk frontløber holder guldtronen i Dansk Cater

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier