FødevareWatch

Hårdt foodserviceår skærer knap 90 millioner kroner af Hørkrams bundlinje

Cateringgrossisten går markant tilbage i nyt regnskab, der afslører konsekvenserne af coronanedlukning i restaurationer, kantiner og øvrige professionelle køkkener. "Vi mangler stadig turisterne," siger direktør.

Foto: PR/Hørkram

Efter flere år med konstant vækst i tyskejede Hørkram faldt bundlinjen i 2020 til jorden med et bump.

Det viser et nyt regnskab fra foodservicekæmpen, der så sent som i 2019 kunne prale af et rekordstort årsresultat på 107,5 mio. kr. Bare et år senere var 89,9 mio. kr. skåret af bundlinjen, der i 2020 landede på 17,6 mio. kr.

Ifølge Hørkrams adm. direktør Preben Berg Kristensen har corona i høj grad sat dagsordenen i virksomheden, der udelukkende leverer til foodservice og herunder restauranter, kantiner og hoteller.

"Som virksomhed står og falder vi på foodservice, og tiltag som takeaway har slet ikke været nok at redde hele året. Vi har jo måtte ændre hele vores virksomhedsstruktur overnight, da der pludseligt ikke var nok at lave," siger han.

I alt endte Hørkrams resultat omkring 140 mio. kr. lavere end budgetteret. Omstændighederne taget i betragtning er direktionen dog stolte af at kunne levere et positivt resultat.

Nedlukningerne i foråret 2020 og igen i efteråret samt over julen har betydet en nedgang i omsætningen fra 3,5 mia. kr. i 2019 til 2,9 mia. kr. i 2020.

Turisterne mangler endnu

Restauranterne har i skrivende stund været i gang igen i knap to måneder, og ifølge Hørkram-direktøren er man ved at nå fuldt niveau. De lukkede grænser er dog fortsat årsag til bekymring.

"Vi har de danske kunder, men mangler turisterne. Folk har lyst til at komme ud at spise, og der bliver købt gavekort, men danskerne kan på det punkt slet ikke måle sig på udenlandske gæster, når det gælder hoteller og restauranter," siger Preben Berg Kristensen.

En stor del af Hørkrams medarbejdere har i løbet af året været hjemsendt på lønkompensationsordningen for at undgå fyringer. Selvom virksomheden har modtaget tilskud på 32 mio. kr. til at dække lønomkostningerne, har beslutningen alligevel betydet meromkostninger.

Det viste sig dog at være det rigtige valg. En uge før genåbningen kaldte Preben Berg Kristensen alle 1000 ansatte tilbage på arbejde for at forberede sig på travle dage, og siden da er der blevet løbet stærkt.

Totalgrossisten leverer nemlig til 9.500 danske kunder, hvoraf 30-25 pct. er fra restaurationssektoren. Ifølge Hørkrams regskab er forventningen, at 2021 kan afsluttes med en forøget markedsandel og et driftsresultat, der forventes at udvise et overskud. Men meget er stadig usikkert.

"Henset til de betydelige uklare vilkår for kalkulation af forventningerne til året har vi ledelsesmæssigt valgt at se bort fra at sætte detaljerede økonomiske mål for 2021, hvorfor vi alene har opstillet et mål om at vi vil nå et resultat i niveauet 80-100 mio. kr.," står der i ledelsesberetningen.

Hørkram er ejet af den tyske Citi-koncern, og har siden 2009 formelt haft tyske Dirk Lütje som adm. direktør. Det ændrede sig dog i slutningen af 2020, hvor Preben Berg Kristensen officielt overtog rollen efter en årrække som viceadminstrerende direktør. Citti ejer og driver blandt andet Chefs Culinar, der er Hørkrams pendant i henholdsvis Tyskland, Holland, Polen, Østrig og Sverige.

Mejerikoncern løfter milliardomsætning – bundlinjen dykker

Danskernes bagetrang sender æggeproducents regnskab i vejret 

Odense Marcipan lander blødt: Ser potentiale i bageopblomstring 

Mere fra FødevareWatch

Bureau forventer afkøling på containermarkedet i 2022

Udsigterne for container- og tørlastindustrien ser ud til at køle af efter et 2021, hvor vækstraterne har været rekordhøje. Men efterspørgslen er fortsat stærk, og derfor vil markedet fastholde stabilt niveau, vurderer Moodys i ny prognose.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier