Carlsberg-formand om ny direktør: Stod klart som foretrukken kandidat

Carlsbergs nye direktør har tidligere vist, at han kan bevæge sig mellem industrigrænser. Derfor er troen stor på, at han har det, der skal til for at lede bryggerikoncernen, siger Henrik Poulsen.
Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix

Det skortede ikke på rosende ord, da Carlsbergs bestyrelsesformand, Henrik Poulsen, første gang talte med pressen på en telefonlinje om udpegelsen af Jacob Aarup-Andersen som afløser for Cees ’t Hart.

Ifølge bestyrelsesformanden faldt valget på Jacob Aarup-Andersen, der i skrivende stund står i spidsen for servicevirksomheden ISS, efter en omfattende og global proces, hvor Carlsberg har kigget på kandidater på tværs af industrier.

”Og ud af den øvelse, stod Jacob (Aarup-Andersen, red.) meget klart som vores foretrukne kandidat og klart den rigtige løsning for Carlsberg,” sagde Henrik Poulsen, der fremhævede flere ting som argument herfor.

”Han repræsenterer en meget stærk kombination af meget stærke strategiske, analytiske og finansielle evner. Han er en visionær leder, og samtidig med det så har han en meget stærk ledelsesprofil. Han repræsenterer nogle meget stærke ledelsesmæssige værdier. Han er en CEO, som er meget ambitiøs på vegne af virksomheden.”

I den forbindelse nævner Henrik Poulsen også Jacob Aarup-Andersens erfaring fra ISS, der også er en markant international spiller, som et vigtigt punkt. Også i forhold til hans evner til at skifte mellem industrigrænser. 

"For mig er Carlsberg en ikonisk virksomhed, der er mere en blot en virksomhed. For mig er det dansk kulturarv," siger Jacob Aarup-Andersen, der kan se frem til snart at stå i spidsen for bryggerikoncernen | Foto: Søren Bidstrup

Aarup-Andersen kom til ISS fra Danske Bank og har flere års erfaring fra forskellige aktører i finansverden. Han har dermed før bevist, at han kan bevæge sig på tværs af industrigrænser og ”gøre det meget, meget succesfuldt”, lyder det fra Henrik Poulsen.

”Hans transition fra banken til ISS var meget lydefri og skete fuldstændig uden noget tab og momentum for ISS. Tværtimod, vil jeg sige, satte han i virkeligheden tempoet op fra dag et, da han ankom,” sagde han, der i perioden 2013-2022 selv sad i bestyrelsen for ISS.

”Så vi har en ret stor tillid til, at han har alt, hvad der skal til for ret hurtigt at kunne sætte sig ind i vores industri og også komme ind under huden på Carlsberg som virksomhed.” 

”En ikonisk virksomhed”

Hos Jacob Aarup-Andersen, der blev annonceret som Carlsbergs nye adm. direktør torsdag eftermiddag, er der ingen tvivl om, hvorfor bryggerikoncernen er attraktiv for ham.

”For mig er Carlsberg en ikonisk virksomhed, der er mere end blot en virksomhed. For mig er det dansk kulturarv. Det er en virksomhed, jeg har fulgt gennem hele mit liv,” siger Jacob Aarup-Andersen og fortsætter:

”Så er det en virksomhed, som hele tiden har formået at udvikle sig og forblive relevant i en global drikkevareindustri, der også har udviklet sig kolossalt. Så på trods af 175 år på bagen, så er det også fantastisk at se, hvordan Carlsberg er fortsat med at være relevant og genopfinde sig selv.”

I første omgang kommer Jacob Aarup-Andersens arbejde i Carlsberg i høj grad til at handle om at fortsætte den strategi og udvikling, som Carlsberg allerede er inde i. 

Den nuværende strategi, Sail’27, blev lanceret sidste år og sætter retningen for bryggeriet frem til 2027.

”Jeg kommer ind med nogle kompetencer i forhold til at eksekvere strategi, og jeg skal fortsætte med at eksekvere den strategi, der ligger foran,” lød det fra Jacob Aarup-Andersen, der flere gange understregede, at han er fuldt på linje med den eksisterende strategi.

Det gælder også i forhold til Carlsbergs beslutning om at træde ud af Rusland. En øvelse, han allerede har været igennem med ISS.

”Det kommer I ikke til at se mig gå ind og ændre på,” sagde Jacob Aarup-Andersen.

”Selvfølgelig kommer jeg til at sætte mit eget præg på strategieksekveringen og vores fokusområde. Det vil være helt unaturligt, hvis jeg ikke gjorde det,” tilføjede han og afviste at gå dybere ind i, hvad det kunne bestå i, med henvisning til at han endnu ikke har sat sig i direktørstolen.

Ukendt tiltrædelsesdato

Hollandske Cees ’t Hart har stået i spidsen for Carlsberg siden 2015 og fratræder senest ved udgangen af tredje kvartal i år. Det blev meldt ud for lidt over en uge siden. 

Jacob Aarup-Andersen bliver dog siddende på sin nuværende post i toppen af ISS, indtil en afløser er fundet, og det var derfor ikke muligt for hverken ham eller Henrik Poulsen at fortælle, hvornår Aarup-Andersen forventes at tiltræde sin nye stilling.

45-årige Jacob Aarup-Andersen har været topchef i ISS siden 2020. Han har desuden en fortid i finansverdenen hos bl. a. Danica Pension, Goldman Sachs og ikke mindst Danske Bank.

Her var han udset til at afløse Thomas Borgen som øverste chef, men Finanstilsynets bestyrelse fandt ham ikke egnet til at bestride stillingen, der indebar opgaven med at genrejse banken efter hvidvaskskandalen i Estland, som havde kostet Thomas Borgen jobbet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også