FødevareWatch

EU-Kommissionen foreslår prisloft på både russisk gas og energi

Ruslands præsident, Vladimir Putin, manipulerer med energimarkederne og tvinger prisen på gas op for de europæiske forbrugere og virksomheder, mener EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, der samtidig vil indføre et loft på elpriser.

Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Ritzau Scanpix

Ursula von der Leyen har onsdag i overskriftsform fremlagt fem forslag, som skal få energiprisen ned i EU. Blandt dem er et prisloft for russisk gas.

”Vi ved, at sanktionerne gør ondt på Rusland, men vi skal også ramme Ruslands indtægter. Det kan vi gøre med et prisloft,” siger Ursula von der Leyen på et pressemøde i Bruxelles.

Et prisloft vil konkret sige, at EU-landene beslutter, hvor meget man maksimalt vil betale for russisk energi. Dermed bliver det i teorien EU - og ikke Rusland - som sætter prisen på gas.

Rusland kan dog svare igen ved at nægte at levere til den pris, som EU fastsætter. Og det vil måske ske.

Rusland har allerede ad flere omgange sænket leverancerne til EU. Og den tidligere russiske præsident Dmitrij Medvedev har ifølge nyhedsbureauet Reuters udtalt, at Rusland vil lukke helt for gassen til Europa, hvis der indføres et prisloft. Det samme har den russiske præsident, Vladimir Putin, sagt tidligere onsdag.

Dermed vil EU-landene være tvunget til at købe gas fra andre lande i verden.

EU-Kommissionen vil ifølge von der Leyen i alt fremsætte fem forslag til indgreb, som hurtigt skal mindske prisen for energi.

Også et loft på elektricitet

Ud over et prisloft for russisk gas er det blandt andet lofter over indtjeningen for virksomheder, der ifølge von der Leyen kan producere elektricitet, olie og gas billigt, men sælger det dyrt i lyset af ustabiliteten på energimarkederne.

”Virksomhederne har lave omkostninger, men priserne er høje på energimarkederne. Derfor tjener virksomhederne enorme profitter, som de ikke havde regnet med og som ikke afspejler deres omkostninger.”

”Nu er det på tide, at forbrugerne får gavn af de lave omkostninger fra grøn energi,” siger Ursula von der Leyen.

EU-Kommissionen foreslår, at virksomhederne skal aflevere en del af profitten til EU-landene, så de kan sende pengene videre til de udsatte husstande og virksomheder.

Derudover vil EU-Kommissionen i samarbejde med EU-landene finde veje til ”smart saving” af elektricitet. Det vil ifølge von der Leyen sige, at EU-landene reducerer brugen af elektricitet i de timer, hvor el er dyrest.

Her foreslår EU-Kommissionen obligatoriske kvoter for, hvor meget EU-landene skal spare på energien i de dyreste timer.

”Det skal sikre, at vi får en fladere kurve for priserne,” siger Ursula von der Leyen.

Som et led i en række initiativer foreslår EU-Kommissionen blandt andet at indføre et prisloft på 200 euro per megawatt-time (MWh) - det svarer godt 1487 kr. - fra elektricitet fra vindmøller, atomkraft- og kulværker.

Den nuværende spotpris for elektricitet ligger i øjeblikket omkring 400 euro per MWh i flere lande i Europa, da elprisen er fastsat ud fra prisen på gas, der er steget voldsomt siden Ruslands invasion af Ukraine.

Putin vil genforhandle ”unfair” aftale om korneksport

Stigende energipriser presser landets største gartnerier: ”Det kan ændre økonomien radikalt”

Alfred Pedersen & Søn lukker vinterproduktion som følge af energipriser

Mere fra FødevareWatch

Kædedirektør kan ikke afvise flere butikslukninger

Fire Daglibrugsen-butikker må dreje nøglen om som følge underskud. Det sidste dødsstød blev de stigende energiudgifter, og kædedirektør kan ikke afvise, at de med tiden også kan få konsekvenser for andre butikker.

EU-indgreb vil potentielt kun udløse få milliarder til energistøtte

Fredag har EU’s medlemslande blåstemplet at kunne sende beskatningen fra bæredygtig energi tilbage til bl.a. energipressede fødevarevirksomheder. Nye beregninger peger dog på, at potentialet er yderst begrænset. Denne form for ”symbolpolitik” noget af det allerværste, der kan ske for virksomhederne, advarer Dansk Erhverv.

Læs også

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier