FødevareWatch

Arla vinder klagesag om greenwashing

Fødevarestyrelsen har frikendt mælkeproducenten Arla i anklage om greenwashing. Foreningen bag klagen kalder afgørelsen "skuffende" og trist for forbrugerne.  

Foto: ARLA / PR

For nogle måneder siden sendte Margarine Foreningen en formel klage til Fødevarestyrelsen over Arlas kampagne om klimakompenserede fødevarer. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Margarine Foreningen.

Sagen handler om, at Margarine Foreningen mener, at det er greenwashing, når Arla markedsfører sig over for forbrugerne på, at de kompenserer for CO2-udledning ved at købe klimakreditter. Arla skriver bl.a. i deres markedsføring: "Arla ØKO er nu CO2 neutral – kompenseret med klimakreditter".

"(At red.) Arla køber klimakreditter i udlandet som kompensation for al den CO2-udledning, som Arlas økologiske produkter laver herhjemme. Det er ikke tilfældet."

Den vurdering er Fødevarestyrelsen dog ikke enig i. I svaret på anklagen skriver Fødevarestyrelsen:  

"At ud fra en helhedsvurdering af Arlas markedsføring og dertilhørende dokumentation, er det Fødevarestyrelsens vurdering, at den pågældende anprisning er i overensstemmelse med reglerne for frivillig fødevareinformation, og at anprisningen således ikke anses som vildledende."

Ifølge Margarine Foreningen, så vil afgørelsen dog ikke få foreningen til at stoppe "kampen", da det i sidste ende er forbrugerne, der vil blive vildledt.

"Afgørelsen er skuffende, fordi den åbner en ladeport for at markedsføre klimaløfter, som forbrugerne ikke har skyggen af en chance for at gennemskue med hensyn til, hvorvidt de har hold i virkeligheden eller ej," siger Frederik Madsen, sekretariatschef i Margarine Foreningen.

Han tilføjer, at Margarine Foreningen mener, at Arlas markedsføring fremstår som om, at der er købt klimakompensering for alt økologisk mælk hos den danske koncern, der omfatter ca. 1 milliard kilo økologisk mælk.

"Uanset afgørelsen, så bliver forbrugerne vildledt til at tro – ud fra Arlas markedsføring – at alle Arlas økologiske produkter er klimakompenserede. Altså at Arla køber klimakreditter i udlandet som kompensation for al den CO2-udledning, som Arlas økologiske produkter laver herhjemme. Det er ikke tilfældet," siger Frederik Madsen.

Margarine Foreningen er en brancheforening for producenter og importører af margarine på det danske marked.

Naturmælk åbner for ændringer efter stigende behov for plantebaserede fødevarer

Nordjysk virksomhed pasteuriserer ost med UV-lys 

Mere fra FødevareWatch

Idealisten Merete Holsts vej til madtoppen

Merete Holst er kendt for at bygge Meyers Kantiner op og er en kvinde med stærke holdninger. Hun er træt af kapitalfonde i danske restauranter og kunne aldrig drømme om selv at sælge ud.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier