FødevareWatch

Klage peger på potentielt lovbrud i omdiskuteret milliardkontrakt

KAOS-KONTRAKTEN: Ikke kun maden har været under hård kritik i ISS' kantinedrift for det danske forsvar. Interne dokumenter tegner et billede af potentielle brud på dansk lovgivning. ISS afviser misligeholdelse – men forholder sig ikke til spørgsmålet.

(ARKIV / ILLUSTRATION) | Foto: Henriette Dæhli / Miriam Dalsgaard Ritzau Scanpix | Collage: Peter Thomsen

Det blev begyndelsen til et potentielt lovbrud, da ISS i fjor afviste kontante betalinger som led i sin skandaleombruste milliardkontrakt med det danske forsvar.

Episoden optræder i en klage over ISS' drift af en af forsvarets kantiner, som FødevareWatch har fået aktindsigt.

Her fremgår det, at den danske kantineoperatør – som i 2017 vandt udbuddet om driften af Forsvarets kantiner til en værdi af 3 mia. kr. – i 2020 suspenderede muligheden for at betale med kontanter som følge af coronapandemien.

"Der er ikke bare tale om et nedbrud ved betalingssystemet, men en ny "standard"," lyder det fra klageren, som tilføjer, at det er svært at tro, at valget har noget at gøre med den verserende coronapandemi.

Spørgsmålet om muligheden for kontantbetaling i ISS' kantineservice er aktuelt, da det indgår i et billede af ét af talrige kontraktbrud i det ellers historiske offentlige udbud. Indikationerne på kontraktbrud tegner sig dog ikke kun inden for buffetens rammer, men har som tidligere beskrevet af FødevareWatch også omfattet overfakturering af forsvarets ansatte.

Pandemi eller ej viser nye oplysninger og gennemgang af ISS' kontraktvilkår nu, at koncernen tilsyneladende brød både sin aftale med Forsvaret – og potentielt loven.

Forbrugerombudsmanden: Kontantreglen gælder

Spørgsmålet om at kunne betale med sedler og mønter indskriver sig dermed som den seneste overtrædelse, da det i milliardaftalens bilag fremgår, hvordan "brugerne skal kunne betale med kontanter, dankort samt tekniske alternativer".

Ovenpå årelang kritik blev Forsvaret og ISS’ imidlertid i forrige måned enige om at opsige samarbejdet mod en kompensation på ca. 100 mio. kr.

Kuldsejlingen af den omfattende milliardkontrakt stiller imidlertid centrale spørgsmål til ISS’ forvaltning i bespisningen af en af de centrale ressourcer i Danmarks forsvar.

Sagen er dog ikke kun forankret i Forsvaret. Afvisningen af kunden, som ville betale, åbner samtidig for spørgsmålet om, hvorvidt den danske servicekæmpe har forbrudt sig mod den såkaldte "kontantregel" i Betalingsloven, som groft sagt pålægger virksomheder at kunne modtage kontant betaling. En lov, som Forbrugerombudsmanden, der står for monitoreringen af Betalingsloven, over for FødevareWatch bekræfter har været i kraft gennem coronakrisen.

Coronavirus har skabt en ekstraordinær situation, hvor mange virksomheder har gjort meget for at mindske smitterisikoen og vise samfundssind. Kontantreglen er imidlertid ikke suspenderet.

FORBRUGEROMBUDSMANDEN I EN UDTALELSE

Spørgsmålet er ikke ukendt for den danske myndighed, som allerede tilbage i maj 2020 udsendte en meddelelse til de danske erhvervsdrivende med den simple overskrift: "Kontantreglen gælder også under coronakrisen".

"Forbrugerombudsmanden er opmærksom på, at coronavirus har skabt en ekstraordinær situation, hvor mange virksomheder har gjort meget for at mindske smitterisikoen og vise samfundssind. Kontantreglen er imidlertid ikke suspenderet på grund af coronavirus," skriver Forbrugerombudsmanden i en afgørelse og fortsætter:

"Hvis en kunde kun har kontanter at betale med, skal butikken derfor tage imod kontanterne, hvis den også tager imod kort- og mobilbetalinger."

ISS havde frit lejde til kontraktbrud i Forsvaret 

Forelagt de konkrete omstændigheder i forbindelse med kantineforvaltningen i Forsvaret oplyser Forbrugerombudsmanden, at de ikke kan tage stilling til den konkrete sag.

Kantinen kan potentielt være undtaget fra kontantreglen, hvilket dog kræver, at der er tale om et såkaldt "selvbetjeningsmiljø", som i praksis betyder, at der ikke er personale til stede, der er ansat til at modtage betalinger, lyder det.

Alle – herunder ISS – er imidlertid underlagt Betalingslovens krav om at modtage kontanter, hvis der er personale til stede, der tager imod betaling med f.eks. betalingskort, lyder det fra den danske myndighed.

Ifølge klagerens formulering har det tidligere været muligt at betale med kontanter til personalet i den konkrete kantine

Interne dokumenter: ISS-svigt rakte til magtens korridorer 

ISS: Afviser risiko for lovbrud

FødevareWatch har i forbindelse med denne artikel forsøgt at få et interview med Head of Group Business Transformation hos ISS, Simon Kaiser, der har overset kontrakten med Forsvaret. Dette har ikke været muligt.

Forelagt episoden om at fjerne muligheden for kontant betaling gennem skriftlige spørgsmål forholder ISS-chefen sig hverken til, hvorvidt han ser det som i strid med Forbrugerombudsmandens udtalelser, eller om servicekæmpen har haft en dispensation til at omgå kontantreglen.

Han forholder sig heller ikke til, hvorvidt episoden – ifølge ISS – har fundet sted.

I en samlet kommentar afviser han imidlertid, at der kan være tale om kontraktbrud eller misligeholdelse af kontrakten.

"Dette er blevet grundigt belyst af både eksterne og statens jurister (Kammeradvokaten red.), som ikke har fundet grundlag for, at vi har været i mislighold. Men det er ikke det samme som at vi er tilfredse med den service, vi har leveret," skriver Simon Kaiser i en skriftlig kommentar, som fortsætter:

"Det erkender vi, at vi ikke har – og det er derfor, vi nu har indgået en aftale med Forsvaret om et ophør."

ISS-mad dækkede langt fra soldaters energibehov i milliardkontrakt 

ISS brød gang på gang kontraktkrav i milliardaftale med Forsvaret 

Mere fra FødevareWatch

Idealisten Merete Holsts vej til madtoppen

Merete Holst er kendt for at bygge Meyers Kantiner op og er en kvinde med stærke holdninger. Hun er træt af kapitalfonde i danske restauranter og kunne aldrig drømme om selv at sælge ud.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier