FødevareWatch

Fødevaregiganter beskyldes for ulovlige sojaopkøb i Amazonas

Tre af verdens største fødevareproducenter bliver beskyldt for at samarbejde med en landmand, der står bag stor skovrydning i Amazonas-junglen.

Foto: Bruno Kelley / Ritzau Scanpix

Nogle af de største fødevarevirksomheder i verden har angiveligt købt soja fra en bonde, der i årevis har fældet store skovområder i Amazonas. Han har fået bøder på cirka 73 mio. kr., skriver The Guardian.

De tre store fødevarevirksomheder, der bliver beskyldt for at handle med bonden er Cargill, Bunge og Cofco, som alle er underskrivere på soja-moratoriummet, hvor virksomheder har lovet ikke at købe soja fra steder, hvor der er blevet fældet skov efter 2008.

Moratoriets overvågningssystem forbyder normalt kun køb fra det land, hvor overtrædelserne opstod, men eksklusive andre ejendomme, der kan være ejet af den samme landmand. Det betyder, at virksomheder lovligt kan købe soja fra en landmand, da det er området og ikke hele farmen, der er underlagt reglerne.

"At lade forskellige områder, der drives af den samme person eller gruppe, følge forskellige regler, åbner et smuthul, som landmændene kan bruge til at omgå sojamoratoriet," siger Lisa Rausch, der er forsker ved University of Wisconsin.

Alle tre virksomheder afviser, at de har købt ulovlig soja.

Trods britisk kritik: Danske kæder holder fast i brasilianske produkter

Britiske fødevarevirksomheder truer med at boykotte brasilianske produkter 

Mere fra FødevareWatch

Fazer relancerer ikonisk slikkepind

Et lille år efter at den finske slikproducent Fazer trak stikket på sin kendte Dumle-slikkepind på grund af produktionsudfordringer, har den igen kurs mod hylderne.

Aldi dropper kontrakt med Deliveroo

Den tyske discountkæde har i kølvandet på ny branchedata, hvor kunderne er vendt tilbage til gamle indkøbsvaner, valgt at stoppe leveringsaftale med Deliveroo.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier