FødevareWatch

Ny fødevareminister kan få svært ved at nå benarbejdet med brexit

Mogens Jensens exit fra posten som fødevareminister falder midt i de afsluttende forhandlinger om Storbritanniens farvel til EU. Den nye minister får ikke tid til at opbygge netværket, der skal til for at sikre de bedst mulige forudsætninger for dansk fiskeri, vurderer tidligere ambassadør.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Afgående fødevareminister Mogens Jensens (S) abrupte farvel til ministerkontoret kan potentielt have konsekvenser langt udenfor danske grænser – og i yderste instans ramme Danmarks muligheder for at påvirke fiskeriets rammevilkår.

Sådan lyder vurderingen fra tidligere ambassadør, forhenværende europæisk chefforhandler og netop afgået bestyrelsesformand for Tænketanken Europa, Poul Skytte Christoffersen.

Det er klart, at man ikke kan opbygge det netværk, som man gerne skulle have, på en måned.

Poul Skytte Christoffer, tidl. ambassadør og EU-forhandler

Ministerudskiftningen sker blot seks uger inden årsskiftet, som er skillelinjen for et kommende britisk farvel til Den Europæiske Union. Dermed er de seneste forhandlinger også inde i en slutspurt, efter gennem flere år at have været udfordret af en massiv knast på fiskeriområdet om bl.a. adgangen til britisk territorialfarvand.

Her er en ministerrokade langt fra ideel, vurderer Poul Skytte Christoffersen, som i mere end ti år havde sin gang i og omkring EU's inderste magtkorridorer.

"Hvis du som minister for et lille land skal være i stand til at skubbe en sag i den ene eller den anden retning, skal man altså gerne have etableret nogle kontakter med ens (minister, red.) kolleger, Kommissionen og nogle gange i Europa-Parlamentet," opsummerer Poul Skytte Christoffersen med konstateringen:

"Det er klart, at man ikke kan opbygge det netværk, som man gerne skulle have, på en måned. Og det kan også påvirke Danmarks position."

Overblik: Alt om Mogens Jensens afgang 

Kræver mere end at møde op

Hverken de interne forhold i unionssamarbejdet eller store forhandlinger er ukendt land for Poul Skytte Christoffersen.

Siden midten af 1990'erne har han både været handelsrepræsentant i ni år år samt dansk ambassadør til EU ved den såkaldte Permanente Repræsentation i Bruxelles.

Derudover har han været en af de nærmeste medarbejdere for ministerrådets generalsekretær, Niels Erbøll, og fra 2004-2009 var han den øverste embedsmand – officielt kaldet Chef de Cabinet – under daværende landbrugskommissær, Mariann Fischer Boel.

Samtidig har Poul Skytte Christoffersen indgående kendskab til større EU-forhandlinger. I 2002 var han europæisk chefforhandler under den seneste større udvidelse af medlemslande, som dengang omfattede adskillige stater i Østeuropa.

Når han ser tilbage, er der ingen tvivl om, at hvis en mindre nation som Danmark gerne vil have "reel indflydelse", er det ikke nok bare at stille til officielle ministermøder, forklarer Poul Skytte Christoffersen.

EU får en mindre pakke af kvoter – men den mindre pakke skal så fordeles mellem medlemslandene.

Poul Skytte Christoffer, tidl. ambassadør og EU-forhandler

Hvis man vil have noget at sige, kræver det, at der investeres tid i at få et forhold med ministerkollegerne, hvilket ifølge den tidligere topembedsmand er et meget underprioriteret fokuspunkt for de danske regeringer.

"Ser man bort fra statsministeren og udenrigsministeren, giver man ikke rigtig EU-samarbejdet den tid, som det kræver. Det gælder ikke kun den nuværende regering, men også tidligere," siger Poul Skytte Christoffersen.

Brexit, bøvl og business: Storbritannien rummer stadig kæmpe fødevarepotentiale 

Den mulige kamp om kvoter

Når Mogens Jensens afgang kommer på et ubelejligt tidspunkt, hænger det sammen med, at EU netop nu har flere store punkter på dagsordenen.

Foruden et kommende brexit peger Poul Skytte Christoffersen på de verserende reformer den europæiske landbrugspolitik – også kendt som CAP'en – hvor der skal vedtages retsakter om den finansielle pakkes opbygning.

"Konklusion: Der er store sager på bordet for øjeblikket," siger Poul Skytte Christoffersen.

Europæiske organisationer kræver britisk særstatus slagtet

Foto: René Schütze
Foto: René Schütze
 

Vi kommer til at stå i en situation, hvor en ny minister kommer ind halvanden måned før brexit træder i kraft. Vil størrelsen på en dansk ministers netværk overhovedet kunne spille ind på så sent et tidspunkt, når danske interesser skal varetages?

"Det er svært at sige, fordi jeg ved ikke, hvad der kommer ud af de hemmelige forhandlinger," medgiver Poul Skytte Christoffersen.

På fiskerispørgsmålet kommer der næppe til at blive tale om uændrede adgange til britisk farvand, som EU har udstukket i sit forhandlingsmandat, vurderer han. Den tidligere embedsmand forventer dog en pakke af fiskerirettigheder, og det reelt set her, at den danske ministers netværk skal i aktion.

"Der vil være enighed med briterne om, at EU får en mindre pakke af kvoter – men den mindre pakke skal så fordeles mellem medlemslandene. Her er Danmark en stor fiskerination," siger Poul Skytte Christoffersen.

"I den sammenhæng vil det selvfølgelig være relevant med de rigtige kontakter."

Statsminister Mette Frederiksen (S) går trodsdag kl. 11 til dronningen med ændringerne af regeringens sammensætning.

DI: Vi ser frem til en minister med mere tid til fødevareindustrien 

Mogens Jensen om exit: Embedsværket advarede mig for sent

Mere fra FødevareWatch

Gartner forventer bedre tilstande til foråret

Fynske Alfred Pedersen & Søn forventer, at de 30 afskedigede medarbejdere og mere normale el- og gaspriser vender tilbage til foråret. Prisen på tomater vil dog stige: "Detailhandlen virker mere nervøs, end vi gør," siger direktøren.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier