FødevareWatch

En druekrig bobler i Champagne

Folk drikker ikke champagne under coronakrisen. Men betyder det, at de franske vinbønder bare skal lade hovedparten af en god druehøst rådne op i marken?

Op mod 120.000 sæsonarbejdere bidrager i et normalt år til høsten i Champagne. På grund af corona er det dog ikke sikkert, at de mange udenlandske drueplukkere kan komme ind i Frankrig. (Arkivfoto) | Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS / X90079

Sejr. Succes. Fejring.

Champagne – den eksklusive vin fra det nordøstlige Frankrig – hænger sammen med smil og latter.

Uanset om propperne springer til en middag, til et bryllup eller ved andre begivenheder, er der typisk tale om festlige lejligheder.

Men coronapandemien har lagt en dæmper på verdens lyst til at feste. Og pengene sidder ikke lige så løst som før.

Så de franske champagneproducenter som Dom Perignon, Veuve Clicquot og Krug går en hård tid i møde.

De anslår, at deres salg vil falde med en tredjedel i år. Det svarer til hele 100 millioner flasker – til en værdi af mere end 12 milliarder kroner.

Og deres smerte rammer også de mange bønder, der dyrker de druer, som ender i champagneflaskerne.

De to parter skændes nu om, hvordan de skal gribe krisen an.

Normalt forhandler bønder og producenter sig frem til en høstaftale. Den bestemmer den maksimale mængde druer, der må høstes per hektar i hele Champagne-området.

Målet er at få stabilitet i driften og undgå store udsving i prisen år til år - i tilfælde af for eksempel en dårlig høst.

Men under coronakrisen har de endnu ikke fundet hinanden.

"Ikke at have en aftale når høsten kun er en måned væk, det er ikke sket siden Anden Verdenskrig, siger en af druedyrkerne," Bernard Beaulieu, til AFP.

Producenterne har allerede mere end en milliard flasker på lager. De vil derfor undgå en overflod af flere usolgte flasker, som de skal opbevare, og som risikerer at presse salgsprisen ned.

De foreslår ifølge Bernard Beaulieu et loft på 6-7000 kilo druer per hektar.

Men ifølge bønderne er der udsigt til en glimrende høst i år. Bernard Beaulieu ville kunne høste op til 16.000 kilo per hektar og er ikke glad for udsigten til at lade mere end halvdelen hænge og rådne op på rankerne.

Hervé Jarriau, der både dyrker og producerer champagne, stemmer i.

"Ved 8500 kilo per hektar kan vi lige klare den. Under 8000 kilo bliver vi ruineret. Så kan det ikke længere lade sig gøre," siger han til avisen The Guardian.

Bønder og producenter er gået sammen om at kræve mere støtte fra regeringen.

Men en beslutning om høsten er endnu et par uger væk.

Ifølge David Chatillon, chef for UMC, sammenslutningen af store champagnehuse, sker der ikke noget før et møde i Comité Champagne, hvor både producenter og bønder sidder med, den 18. august.

Det er kun to dage før den dato, høsten er sat til at starte.

Hvis parterne ikke finder hinanden, træder embedsmænd fra den franske regering til.

"Hvis det sker, er det for begge parter som at kaste en terning," siger Bernard Beaulieu.

Mere fra FødevareWatch

Frasalg redder Frellsens bundlinje i hårdt coronaår

Et år med lukkede butikker og manglende kaffesalg til de danske kontorer trækker streger i Frellsens regnskab. Det blev samtidig året, hvor to familiemedlemmer trådte ud af ejerkredsen, og der er dermed sat punktum for et generationsskifte.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier