FødevareWatch

Danish Crown: Nedlukning har "smadret et helt centralt tandhjul" i forsyningskæden

Et tysk coronaudbrud gennemryster nu den europæiske forsyningskæde for svinekød. "Det er noget af det mest mærkelige, jeg har oplevet i de over 30 år, jeg har været i branchen," vurderer global salgsdirektør.

Foto: Finn Frandsen

Nedlukningen af Tönnes' slagteri øst for München har ikke bare skabt tumult på de internationale grisemarkeder. Det er sat en prop i en hel produktionskæde, hvor et markant højere udbud af delstykker med ben nu presser priserne på hele det europæiske marked for svinekød.

Det vurderer global salgsdirektør hos Danish Crown, Lars Albertsen, i en netop udgivet markedsberetning og følger op med en klar konstatering.

"Nedlukningen af Tysklands største slagteri har smadret et helt centralt tandhjul i den Europæiske forsyningskæde," siger han i en skriftlig kommentar.

"Ikke på grund af de manglende slagtninger, men fordi den lukkede fabrik også står for udbeningen af delstykker fra flere andre slagterier i blandt andet Danmark. De delstykker skal nu afsættes i Europa, og det udnytter de virksomheder, der køber delstykker med ben for at udbene dem og sælge dem videre eller forarbejde kødet til pålæg og pølser, til at presse priserne ned."

Chok i tysk kødindustri: Eksplosion af coronasmitte lukker landets største slagteri

Meldingen kommer, efter at det i forrige uge stod klart, hvordan antallet af covid-19-smittede ansatte på slagteriet – der er det største i Tyskland – var eksploderet. Ifølge erhvervsmediet Finans var 80 pct. af medarbejderne på fabrikken tilsyneladende inficerede med den potentielt dødelige virus, mens det overordnede antal smittede i landet generelt var for nedadgående.

I dag har smitteudbruddet lammet slagteriet, som normalt modtog omkring 140.000 grise om ugen. Det svarer til cirka 10 pct. af alle slagtninger i Tyskland.

Øger udbuddet

De manglende slagtninger efterlader ifølge Lars Albertsen hele branchen med en ophobning af grise. Det betyder lavpraktisk, at man vil se ind i en sommer med et jævnt eller stort udbud af grisekød de kommende måneder.

"Det er noget af det mest mærkelige, jeg har oplevet i de over 30 år, jeg har været i branchen. Når det overhovedet kan udvikle sig, som det gør, så er det forbi forbruget er endnu ikke op i gear på tværs af Europa efter de omfattende nedlukninger. Havde vi haft et normalt marked, så havde det set helt anderledes ud," siger Lars Albertsen.

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier