I marts blev Danmark overrumplet af en af de største kriser i nyere tid. Landet blev lagt øde. Erhvervslivet, civilsamfundet og grænserne lukket ned.
Blandt de håredst ramte var restaurationsbranchen, hvor blandt andet landets bryggerier oplevede et on trade-salg, der forsvandt fra den ene dag til den anden og eksportarme, som blev effektivt amputeret.
Et af dem var Amager Bryghus i Kastrup.
Gennem corona-krisen og det kommende år stiller FødevareWatch skarpt på bryggeriet og følger i en stribe artikler rejsen gennem krisen, vejen ud på den anden side og mod en fremtid efter pandemien.
God læselyst.

Kapitel 1: Hammeren falder
Mens covid-19 lukker markeder på stribe, sidder Amager Bryghus' direktør med is i maven. Tiden er inde til at tilbageholde løn, sprede risikoen og overveje, om nogen skal fyres.
"Spørgsmålet er nu, hvor lang tid vi kan klare den"
Kapitel 2: Fem ministre liner op
Milliarder af kroner er ved at blive sendt i omløb i historiske hjælpepakker, men Morten Lundsbak kan endnu ikke løbe an på regeringens løfter. Han er langt fra den eneste.
Regeringen lover milliarder – men mikrobryggere frygter at de ikke når frem i tide
Kapitel 3: Roen sænker sig i bryggeriet
Oprydningsarbejdet er i gang i Kastrup, hvor et kæmpe puslespil nu skal gå op: I "førerbunkeren" skal der skabes et overblik over hver en krone.
Og hvordan man holder på dem.
Før corona var Amager Bryghus kaospiloter – men så fik man en god idé
Kapitel 4: "Der er væsentlig usikkerhed om fortsat drift"
Genåbningen af Danmark er i gang, da Amager Bryghus offentliggør sit regnskab for 2019. Et år med røde tal og en klar konstatering i ledelsesberetningen om, at der er "væsentlig usikkerhed" om fremtidig drift.
Men der er sket en del, siden regnskabet blev indleveret, siger direktøren. Dengang var det marts.
I dag er det juni.
Amager Bryghus rammer røde tal – men afblæser frygt for corona
Kapitel 5: To mænd på en bar
Morten Lundsbak spejder ned langs baren og ud på gaden. De danske restauranter og udskænkningssteder er endnu en gang genåbnet for offentligheden – men langt fra alt er, som det plejer.
"Det begynder at lugte af liv"
Kapitel 6: "Forretningsmæssigt er vi gået fra at være en 26-årig fodboldspiller til et 16-årigt talent"
Pandemien har krævet omfattende produktionsomlægninger og en gennemgang af bryggeriets finanser med en tættekam. Men krisen har samtidig sat tingene i perspektiv. Modgang giver nemlig også nye ideer.
Coronakrisen skrabede ti år af Amager Bryghus – og det var ikke nødvendigvis en dårlig ting

Kapitel 7: "Salget til julefrokostsæsonen blev aflivet fredag"
Den mørke tid bliver endnu mørkere for landets bryggerier. Nye coronarestriktioner kan sætte et stort præg på salget, lyder det fra flere bryggere – et af dem er Amager Bryghus.
Nye restriktioner truer ølsalget i julefrokostsæsonen
Kapitel 8: Bolværket er klart til anden bølge
Mens markeder ude og hjemme opsluges af corona-restriktioner, må man på Amager Bryghus se til, mens julesalget skydes i gang. Køen strækker sig til kantstenen.
De rigtige bekymringer ulmer dog i horisonten.
Første bølge ramte hårdt – Amager Bryghus er forberedt på den næste
Kapitel 9: "I krig og krisetid"
Corona-pandemien får nu specialbryggeriet til at sætte gang i nye digitale tiltag efter ti år på markedet. Første skridt bliver ølsalg i cyberspace.
Bryggeriet på Kirstinehøj er dog ikke de eneste, som skruer for tilstedeværelsen på netter, siger Bryggeriforeningen.
Amager Bryghus sætter blus under satsning: "Det er lidt som med telefonsex"
Kapitel 10: Bølgen rammer
En ny runde af lukkepåbud og skærpede åbningstider har ført til selvransagelser i flere danske specialølskoncerner.
Spørgsmålet er, hvor længe barer det kan betale sig at have barer.
"Hvis vi ikke får noget hjælp, vil det efter relativt kort tid ikke give mening at have bardrift ," siger Morten Lundsbak.
"Så er spørgsmålet, om jeg kunne gå ud i markedet og afsætte de forretninger."
Nedlukninger bringer selvransagelse i barkoncerner
Kapitel 11: Fadøl til de ældre
Pandemien presser fortsat de danske bryggeriet, hvor Morten Lundsbak går på TV. Ifølge en ny opgørelse vil 3 ud af 4 bryggerier – ham selv inklusiv – står til at brænde inde med fadøl.
Kort efter dumper en god idé ind – og snart er han på vej til et plejehjem med et fadølsanker til en aften med kanyler.
I virkeligheden gider han ikke flere negative historier, konstaterer Morten Lundsbak.
"Jeg kan ikke åbne barerne i Europa. Men jeg kan da gøre min lille indsats for, at det i hvert fald giver lys for enden af tunnellen lokalt. Og så er det bare en god ting," siger han.
Lokalbryggeri sender fadøl ud til ældres vaccinestik
