Da covid-19 kom til Amager

SERIE: Gennem coronakrisen stiller FødevareWatch skarpt på Amager Bryghus og følger gennem en stribe artikler bryggeriets vej gennem de hårde tider og vejen ud på den anden side.

Foto: HANDOUT / Ritzau Scanpix / Olle Thorup | Collage: Peter Thomsen

I marts blev Danmark overrumplet af en af de største kriser i nyere tid. Landet blev lagt øde. Erhvervslivet, civilsamfundet og grænserne lukket ned.

Blandt de håredst ramte var restaurationsbranchen, hvor blandt andet landets bryggerier oplevede et on trade-salg, der forsvandt fra den ene dag til den anden og eksportarme, som blev effektivt amputeret.

Et af dem var Amager Bryghus i Kastrup.

Gennem corona-krisen og det kommende år stiller FødevareWatch skarpt på bryggeriet og følger i en stribe artikler rejsen gennem krisen, vejen ud på den anden side og mod en fremtid efter pandemien.

God læselyst.

I midten af marts 2020, modtog adm. diretør hos Amager Bryghus, Morten Lundsbak, en mail fra politiet.
I midten af marts 2020, modtog adm. diretør hos Amager Bryghus, Morten Lundsbak, en mail fra politiet. "Vi opfordrer til, at natklubber, diskoteker, barer mv. holder lukket," lød meldingen. Det var bare én af indikationerne på en finansiel skruetvinge, som nu begyndte at presse bryggeriet. | Foto: HANDOUT / Ritzau Scanpix / Olle Thorup | Collage: Peter Thomsen
 

Kapitel 1: Hammeren falder

Mens covid-19 lukker markeder på stribe, sidder Amager Bryghus' direktør med is i maven. Tiden er inde til at tilbageholde løn, sprede risikoen og overveje, om nogen skal fyres.

"Spørgsmålet er nu, hvor lang tid vi kan klare den"

 

Kapitel 2: Fem ministre liner op

Milliarder af kroner er ved at blive sendt i omløb i historiske hjælpepakker, men Morten Lundsbak kan endnu ikke løbe an på regeringens løfter. Han er langt fra den eneste.

Regeringen lover milliarder – men mikrobryggere frygter at de ikke når frem i tide

 

Kapitel 3: Roen sænker sig i bryggeriet

Oprydningsarbejdet er i gang i Kastrup, hvor et kæmpe puslespil nu skal gå op: I "førerbunkeren" skal der skabes et overblik over hver en krone.

Og hvordan man holder på dem.

Før corona var Amager Bryghus kaospiloter – men så fik man en god idé

 

Kapitel 4: "Der er væsentlig usikkerhed om fortsat drift"

Genåbningen af Danmark er i gang, da Amager Bryghus offentliggør sit regnskab for 2019. Et år med røde tal og en klar konstatering i ledelsesberetningen om, at der er "væsentlig usikkerhed" om fremtidig drift.

Men der er sket en del, siden regnskabet blev indleveret, siger direktøren. Dengang var det marts.

I dag er det juni.

Amager Bryghus rammer røde tal – men afblæser frygt for corona

 

Kapitel 5: To mænd på en bar

Morten Lundsbak spejder ned langs baren og ud på gaden. De danske restauranter og udskænkningssteder er endnu en gang genåbnet for offentligheden – men langt fra alt er, som det plejer.

"Det begynder at lugte af liv"

 

Kapitel 6: "Forretningsmæssigt er vi gået fra at være en 26-årig fodboldspiller til et 16-årigt talent"

Pandemien har krævet omfattende produktionsomlægninger og en gennemgang af bryggeriets finanser med en tættekam. Men krisen har samtidig sat tingene i perspektiv. Modgang giver nemlig også nye ideer.

Coronakrisen skrabede ti år af Amager Bryghus – og det var ikke nødvendigvis en dårlig ting 

Foto: Peter Thomsen / Watch Medier
Foto: Peter Thomsen / Watch Medier

Kapitel 7: "Salget til julefrokostsæsonen blev aflivet fredag"

Den mørke tid bliver endnu mørkere for landets bryggerier. Nye coronarestriktioner kan sætte et stort præg på salget, lyder det fra flere bryggere – et af dem er Amager Bryghus.

Nye restriktioner truer ølsalget i julefrokostsæsonen 

 

Kapitel 8: Bolværket er klart til anden bølge

Mens markeder ude og hjemme opsluges af corona-restriktioner, må man på Amager Bryghus se til, mens julesalget skydes i gang. Køen strækker sig til kantstenen.

De rigtige bekymringer ulmer dog i horisonten.

Første bølge ramte hårdt – Amager Bryghus er forberedt på den næste 

 

Kapitel 9: "I krig og krisetid"

Corona-pandemien får nu specialbryggeriet til at sætte gang i nye digitale tiltag efter ti år på markedet. Første skridt bliver ølsalg i cyberspace.

Bryggeriet på Kirstinehøj er dog ikke de eneste, som skruer for tilstedeværelsen på netter, siger Bryggeriforeningen.

Amager Bryghus sætter blus under satsning: "Det er lidt som med telefonsex" 

 

Kapitel 10: Bølgen rammer

En ny runde af lukkepåbud og skærpede åbningstider har ført til selvransagelser i flere danske specialølskoncerner.

Spørgsmålet er, hvor længe barer det kan betale sig at have barer.

"Hvis vi ikke får noget hjælp, vil det efter relativt kort tid ikke give mening at have bardrift ," siger Morten Lundsbak.

"Så er spørgsmålet, om jeg kunne gå ud i markedet og afsætte de forretninger."

Nedlukninger bringer selvransagelse i barkoncerner 

 

Kapitel 11: Fadøl til de ældre

Pandemien presser fortsat de danske bryggeriet, hvor Morten Lundsbak går på TV. Ifølge en ny opgørelse vil 3 ud af 4 bryggerier – ham selv inklusiv – står til at brænde inde med fadøl.

Kort efter dumper en god idé ind. Snart er han på vej til et plejehjem med et fadølsanker til en aften med kanyler.

I virkeligheden gider han ikke flere negative historier, konstaterer Morten Lundsbak.

"Jeg kan ikke åbne barerne i Europa. Men jeg kan da gøre min lille indsats for, at det i hvert fald giver lys for enden af tunnellen lokalt. Og så er det bare en god ting," siger han.

Lokalbryggeri sender fadøl ud til ældres vaccinestik

 

Kapitel 12: "Craftbeer er blevet hvermandseje"

Et års pandemi har stukket en kæp i hjulet på fadølssalg og bardrift, men kan det globale virusudbrud efterlade en styrket specialølsbranche, spørger flere bryggerier sig selv

"Det har givet nogle andre muligheder," siger Morten Lundsbak.

Bryggerier: Coronakrisen har gjort specialøl til hvermandseje 

 

Kapitel 13: På ryggen af  en pandemi

Først lukkede udlandet. Så lukkede Danmark. Så lukkede Amager Bryghus' kunder og barer. Der er gået over et år, men trods nedlukninger og restriktioner vender det amagerkanske specialbryggeri flere års tilbagegang.

"Alt slukkede med nedlukningen i marts," konstaterer Morten Lundsbak og tilføjer, at synes resultatet er "sindssygt flot".

Det er dog ikke kommet ud af det blå.

Amager Bryghus "slukkede" – men lander bedste resultat i årevis 

 

Det er lørdag. Amager Bryghus har netop lanceret sine juleøl og aftenen for inden er der sat nye restriktioner i værk i kampen mod corona. Der er kommet et nyt mindset i bardrift, bemærker Morten Lundsbak.
Det er lørdag. Amager Bryghus har netop lanceret sine juleøl og aftenen for inden er der sat nye restriktioner i værk i kampen mod corona. Der er kommet et nyt mindset i bardrift, bemærker Morten Lundsbak. "Hvis man går i nulomsætning på en uge, så åbner man nærmest champagne og spiser østers," siger han. "I gamle dage ville man have ringet til manageren og spurgt, om han havde glemt at holde åbent."