Da covid-19 kom til Amager

SERIE: Gennem corona-krisen stiller FødevareWatch skarpt på Amager Bryghus og følger gennem en stribe artikler bryggeriets vej gennem de hårde tider og vejen ud på den anden side.

Foto: HANDOUT / Ritzau Scanpix / Olle Thorup | Collage: Peter Thomsen

I marts blev Danmark overrumplet af en af de største kriser i nyere tid. Landet blev lagt øde. Erhvervslivet, civilsamfundet og grænserne lukket ned.

Blandt de håredst ramte var restaurationsbranchen, hvor blandt andet landets bryggerier oplevede et on trade-salg, der forsvandt fra den ene dag til den anden og eksportarme, som blev effektivt amputeret.

Et af dem var Amager Bryghus i Kastrup.

Gennem corona-krisen og det kommende år stiller FødevareWatch skarpt bryggeriet og følger i en stribe artikler rejsen gennem krisen, vejen ud på den anden side og mod en fremtid efter pandemien.

God læselyst.

Covid-19-breaker.jpg
I midten af marts 2020, modtog adm. diretør hos Amager Bryghus, Morten Lundsbak, en mail fra politiet. "Vi opfordrer til, at natklubber, diskoteker, barer mv. holder lukket," lød meldingen. Det var bare én af indikationerne på en finansiel skruetvinge, som nu begyndte at presse bryggeriet. Foto: HANDOUT / Ritzau Scanpix / Olle Thorup | Collage: Peter Thomsen

Kapitel I: Hammeren falder

Mens covid-19 lukker markeder på stribe, sidder Amager Bryghus' direktør med is i maven. Tiden er inde til at tilbageholde løn, sprede risikoen og overveje, om nogen skal fyres.

"Spørgsmålet er nu, hvor lang tid vi kan klare den"

 

Kapitel II: Fem ministre liner op

Milliarder af kroner er ved at blive sendt i omløb i historiske hjælpepakker, men Morten Lundsbak kan endnu ikke løbe an på regeringens løfter. Han er langt fra den eneste.

Regeringen lover milliarder – men mikrobryggere frygter at de ikke når frem i tide

 

Kapitel III: Roen sænker sig i bryggeriet

Oprydningsarbejdet er i gang i Kastrup, hvor et kæmpe puslespil nu skal gå op: I "førerbunkeren" skal der skabes et overblik over hver en krone.

Og hvordan man holder på dem.

Før corona var Amager Bryghus kaospiloter – men så fik man en god idé

 

Kapitel IV: "Der er væsentlig usikkerhed om fortsat drift"

Genåbningen af Danmark er i gang, da Amager Bryghus offentliggør sit regnskab for 2019. Et år med røde tal og en klar konstatering i ledelsesberetningen om, at der er "væsentlig usikkerhed" om fremtidig drift.

Men der er sket en del, siden regnskabet blev indleveret, siger direktøren. Dengang var det marts.

I dag er det juni.

Amager Bryghus rammer røde tal – men afblæser frygt for corona

 

Kapitel V: To mænd på en bar

Morten Lundsbak spejder ned langs baren og ud på gaden. De danske restauranter og udskænkningssteder er endnu en gang genåbnet for offentligheden – men langt fra alt er, som det plejer.

"Det begynder at lugte af liv"

 

Kapitel VI: "Forretningsmæssigt er vi gået fra at være en 26-årig fodboldspiller til et 16-årigt talent"

Pandemien har krævet omfattende produktionsomlægninger og en gennemgang af bryggeriets finanser med en tættekam. Men krisen har samtidig sat tingene i perspektiv. Modgang giver nemlig også nye ideer.

Coronakrisen skrabede ti år af Amager Bryghus – og det var ikke nødvendigvis en dårlig ting