FødevareWatch

Forskere sår tvivl om ideen med muslingefarme

Muslingefarme spiller en stor rolle i forbindelse med, at der skal tillades flere havbrug i Kattegat, men ifølge forskere er klimaeffekten måske ikke så god, som politikerne hidtil er blevet fortalt.

Foto: /ritzau/Joachim Adrian

Regeringen har planer om at tillade opførelsen af flere havbrug i Kattegat, og som led i de planer, arbejdes der også med etableringen af muslingefarme, som skal være med til at nedbringe udledningen af næringsstoffer fra de meget koncentrerede fiskestimer.

Muslinger renser havnevand og giver liv til havet

Men ifølge Ingeniøren har forskere i Sverige og Wales målt, at kammuslinger, som bruges i muslingefarme i Østersøen udleder store mængder methan, og derfor advarer de mod at tillade fiske- og muslingeopdræt uden at regne på klimaeffekten.

"Hvis muslinger opsuger kvælstof og laver det om til lattergas, og de laver kulstof om til methan, så fjerner vi måske det lokale problem med overgødning, men vi efterlader atmosfæren med et andet problem," siger Stefano Bonaglia, postdoc fra Stockholms Universitet.

Han henviser til, at foreløbig forskning viser, at fiskeopdræt udleder drivhusgasser i form af lattergas, og at det er 300 gange så opvarmende i atmosfæren end CO2.

Maritime nyttehaver hitter

EU-forlig om CO2-reduktion giver Danmark et højt mål

Carlsbergfondet klar med halv milliard til bæredygtige projekter

Carlsberg melder fuldt stop for CO2-udledning inden 2030

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier