FødevareWatch

I Argentina satser man på mikrochippede køer som et nyt eksporteventyr

De argentinske veterinærmyndigheder er klar til at gå helt nye veje for at få genoptaget eksporten af oksekød til USA. Eksporten har ligget stille siden 2001 efter udbrud af mund- og klovsyge i Argentina.

Argentinas præsident Mauricio Macri har siden sin tiltræden i december 2015 kæmpet for at gøre eksporten af oksekød til en af grundpillerne i en genrejsning af den argentinske økonomi. Nyeste tiltag er at udstyre argentinske køer med mikrochip.

På danske markeder holder landmænd og myndigheder styr på køerne ved brug af gule plastikmærker, der er clipset fast i køernes ører.

I Argentina er man klar til at gå helt nye veje i jagten på øget fødevaresikkerhed.

I stedet for plastikmærker vil man fremover udstyre hver ko med en mikrochip. Målet for veterinærmyndighederne er, at brugen af mikrochip kan blive det, der åbner for et regulært eksporteventyr.

Ved at udskifte plastikmærkerne med højteknologiske mikrochips bliver det nemlig nemmere at holde styr på køerne, samtidig med at man undgår manuelle fejl i håndteringen af de mange dyr, siger Jorge Dillon, øverste chef for Argentinas veterinærmyndigheder, i et interview med Bloomberg.

I første omgang er håbet, at mikrochippene vil sparke døren ind til det amerikanske marked, der har været lukket land for argentinske landmænd siden 2001, hvor der blev konstateret mund- og klovsyge blandt argentinske dyrebesætninger.

Lykkes det først at få gang i eksporten af oksekød til de amerikanske forbrugere er Jorge Dillon nemlig overbevist om, at andre lande vil følge efter.

"USA vil placere os i udstillingsvinduet for andre markeder med stor efterspørgsel," siger Jorge Dillon til Bloomberg og nævner det asiatiske marked - heriblandt Japan og Sydkorea.

Om mikrochips bliver redningsplanken for den argentinske oksekødseksport, er dog stadig uvist. I første omgang er der nemlig tale om, at brugen af mikrochip er en frivillig ordning for kvægopdrætterne, da teknologien er forholdsvis dyr og derfor urentabel for mindre kvægbrug.

Samtidig har de argentinske myndigheder forhandlet med de amerikanske myndigheder i månedsvis, uden at det har fået USA til at sige ja til, at amerikanske forbrugerne fremover kan købe argentinske bøffer i supermarkederne.

Jorgen Dillon fastslår imidlertid, at de amerikanske fødevaremyndigheder udbad sig ekstra oplysninger omkring veterinærmyndighedernes tilsyn, efter at amerikanske kontrollanter havde besøgt argentinske slagterier i december.

De oplysninger blev sendt til USA for to uger siden, og viser det sig, at svarene er tilfredsstillende for de amerikanske fødevaremyndigheder, forudser Jorge Dillon, at der kan blive tale om en øjeblikkelig tilladelse til at genoptage eksporten af oksekød til USA.

Efter 25 år i kulden - Trump lander historisk kødaftale med Argentina

EU og Brasilien i fælles front for bedre landbrugsforhold

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier