FødevareWatch

Esben Lunde: Jeg har ingen relationer til kvotekonger

Esben Lunde Larsen ser ikke fjernelsen af fiskeriområdet fra hans ressort som nogen fyring fra statsministeren.

Jonas Olufson/Ritzau
Foto: ritzau/Jonas Olufson

I sidste uge fjernede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fiskeriområdet fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Det skete forud for en beretning fra Rigsrevisionen, der onsdag i skarpe vendinger kritiserede Miljø- og Fødevareministeriets håndtering af kvotekoncentrationen i dansk fiskeri gennem en lang årrække.

Ministeriet har ikke administreret efter Folketingets ønske om, at kvoterne ikke måtte ende på for få hænder, lyder det fra både Rigsrevisionen og Statsrevisorerne.

Esben Lunde Larsen svarer torsdag på pressens spørgsmål i sagen:

Statsrevisorerne siger, at embedsværket har handlet i strid med politikernes ønsker. Har du haft den oplevelse som minister?

"Jeg vil ikke hænge nogen ud, og jeg vil ikke pege fingre. Jeg tager Rigsrevisionens kritik til efterretning."

Kritikken går på embedsværket generelt, og det har stået på under en lang række forskellige ministre. Er det så ikke uretfærdigt, at det er dig, der bliver fyret?

"Jeg tager det ikke som en fyring på nogen måder. Jeg har haft et ønske om, at der skulle skabes ro om området, og jeg har kunnet konstatere, at der igennem lang tid har været polemik med Folketingets partier. Jeg kunne bare se, at det i højere og højere grad handlede om personspørgsmål, og det ønskede jeg ikke skulle være tilfældet."

Men du har vel ikke henvendt dig til statsministeren og bedt ham tage fiskeriområdet fra dig?

"Hvordan jeg taler med statsministeren er mellem statsministeren og mig. Men jeg har selv haft et ønske om, at der skulle skabes ro på området for netop at fremme udviklingsmulighederne i dansk fiskeri."

Men du må da ærgre dig gul og grøn over, at det har sejlet sådan, mens du har haft fiskeriet som et prioritetsområde. Hvordan kunne det her gå under din radar?

"Rigsrevisionen har jo fremlagt en rapport, der illustrerer, hvordan det her er gået under radaren hos otte ministre."

Hvordan har du det med, at du har givet ikke-korrekte oplysninger til Folketinget?

"Jeg har ikke nogen følelse omkring det. Jeg konstaterer nøgternt, at der har været en situation, som ikke har været i overensstemmelse med den måde, der skulle forvaltes på. Der er en opgave i at løse, at det ikke sker igen. Og det har jeg stor tillid til, at min efterfølger i embedet varetager sammen med Folketingets partier."

Dansk Folkeparti siger, at du har haft en interesse i, at reglerne er blevet administreret forkert, fordi Venstre har så tætte bånd til kvotekonger. Er det rigtigt?

"Det er det rene nonsens. Jeg har ikke nogen relationer til nogen, der måtte være kvotekonger. Jeg har haft en interesse i at udvikle hele dansk fiskeri. Jeg har ingen kommentarer til den slags påstande fra DF."

Så du har aldrig modtaget økonomiske bidrag fra storfiskere?

"Nej, det har jeg ikke. Og jeg har ikke været styret af fiskeriets interesser."

Og Løkkefonden (stiftet af statsminister Lars Løkke Rasmussen, red.) har heller ikke modtaget penge?

"Jeg har ikke nogen kommentarer til, hvad alle mulige andre måtte have. Jeg har ikke modtaget penge fra fiskerne."

Løkke afviser kritik fra statsrevisorformand i kvotesag

Fiskeriforeningen frygter hasteindgreb på kvotesystem

Fem personer er politianmeldt i sag om kvotekonger

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier