FødevareWatch

Langsand Laks-ejere henter 865 mio i kapitaludvidelse

Atlantic Sapphire, der ejer Langsand Laks i Hvide Sande, skal bruge kapitaludvidelsen til selskabets enorme landbaserede lakseanlæg i Florida. Det var mindre end håbet, og selskabet skal derfor igen finde kapital inden længe.

Foto: /ritzau/Cicilie S. Andersen/arkiv

RETTELSE: Tidligere fremgik det af artiklen, at Atlantic Sapphire havde rejst omkring 105 mio. dollars i investering. Dette er ikke korrekt og skyldes en fejl hos kilden. I stedet har selskabet rejst 70 mio. dollars i investering mod de ønskede 105 mio. dollars.

Atlantic Sapphire har en ambition om at producere 90.000 tons laks om året i USA.

For at nå derhen har det ambitiøse selskab med et kraftigt dansk islæt været på jagt efter kapital, og det har nu givet pote. Dog mindre end håbet.

Således er det lykkes selskabet at rejse omkring 70 mio. dollars i investering, hvilket svarer til ca. 465 mio. kr., mens 60 mio. dollars, ca. 400 mio. kr. er givet som lån. Det er sket i en tegningsperiode for en kapitaludvidelse, som lukkede 22. juni.

Det skriver fagmediet Undercurrentnews.

Oprindeligt havde Atlantic Sapphire sat et mål om at skaffe 105 mio. dollars i investering, ca. 700 mio. kr., men da det ikke er opnået skal selskabet på kapitaljagt igen inden længe:

"Vi bliver nødt til at at toppe det her med endnu en fundraising om ca. et år, men jeg er glad. Særligt med vores aktionærer," siger adm. direktør i Atlantic Sapphire, Johan Andreassen.

Samtidig går selksabet nu i gang med at kigge sig om efter en ny placering til endnu et stort anlæg.

"Vi vil se på, om vi skal deltage i projekter andre steder i verden i løbet af de næste 10 år. Der er ikke noget konkret sted i forretningsplanen, men der er noget derude," siger adm. direktør i Atlantic Sapphire, Johan Andreassen, til mediet og kalder Sydøstasien for "meget interessant."

Dansk idémand

Atlantic Sapphire ejer danske Langsand Laks, som angiveligt var blandt de første virksomheder i verden, som begyndte at opdrætte laks på land, da projektet stod klar i Hvide Sande i 2011.

Bagmanden var danske Thue Holm, som er uddannet miljøbiolog fra RUC. Sammen med et par af norsk fiskeindustris notabiliteter har han i de seneste år været i gang med at idéudvikle verdens største landbaserede opdrætsanlæg for laks i Miami.

I april kom de nødvendige tilladelser på plads, og derfor er selskabet nu begyndt at bygge det kæmpestore anlæg i Florida.

Det massive byggeprojekt er opdelt i tre faser, men når hele anlægget er fyldt udbygget, vil det være muligt at producere 90.000 tons laks pr. år. Det vil mere end femdoble USA's eksisterende lakseproduktion, og landet passerer dermed Færøernes volumen og bliver verdens femtestørste lakseopdrætnation.

Samtidig bliver Atlantic Sapphire-gruppen, herunder datterselskabet Langsand Laks, verdens sjettestørste akvakulturselskab - bl.a. foran Grieg Seafood, der er børsnoteret i Norge.

"Klækningen tager 12 måneder fra nu, og første høst er om 36 måneder fra nu ... ca.," skrev Atlantic Sapphire-direktøren Johan Andreassen i en e-mail til iLaks.

Samtidig er selskabet også ved at udvide faciliteterne i Hvide Sande:

"Vi regner med, at de første fisk kommer i anlægget ca. 1. januar 2018, og inden for kort tid kan vi producere ca. 2000 tons om året. Det er en investering, som ligger på omkring 50-60 mio. kr.," sagde Thue Holm til FødevareWatch i maj.

Langsand Laks-ejere har kurs mod milliardfinansiering

Langsand Laks tredobler anlægget i Vestjylland

Lakseselskab med danske rødder bliver verdens 6. største

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier