FødevareWatch

FN: Farlig myte at det kræver pesticider at brødføde verden

Store globale koncerner som Bayer, Syngenta og Monsanto er galt på den, når de hævder, at jorden ikke kan brødfødes uden pesticider. Ifølge FN-talsperson er der tale om en myte.

Foto: Colourbox/Arkiv

Opdateret 10. marts: Citat fra FAO-talsperson og præcisering af kilde vedr. dødsfald.

FN har netop udgivet en rapport om pesticider, der beskylder pesticidindustrien for at fejlinformere offentligheden, når den spreder påstanden om, at pesticider er en nødvendighed, hvis jordens voksende befolkning skal brødfødes.

Det skriver The Guardian ifølge Ingeniøren.dk.

Ifølge FN's nye rapport, der fremlægges onsdag, har pesticider derimod en "katastrofal indflydelse på miljøet og på menneskers helbred helt generelt".

Rapporten anklager pestidproducenterne for "systematiske fornægtelser af skader", "aggressiv, uetisk markedsføringstaktik" og tung lobbyvirksomhed overfor regeringer, der har "blokeret reformer og lammede restriktioner globale pesticider".

Verdens befolkning anslås at stige til ni milliarder frem mod 2050, og fra pesticidindustrien har man argumenteret for, at man ikke kan brødføde verden gennem en udelukkende økologisk fødevareproduktion. Ifølge The Guardian har industrien, som samlet arbejder i et marked, der anslås at være 50 mia. dollars værd, også argumenteret for, at dets produkter er vitale i forbindelse med beskyttelse af afgrøder og for at sikre, at nok fødevarer

"Det er en myte," udtaler Hilal Elver, Special Rapporteur on Right to Food i FN, til The Guardian.

"Anvendelsen af flere pesticider har intet at gøre med, at man kan slippe af med hungersnød. Ifølge FNs fødevare og landbrugsorganisation FAO er vi i stand til at brødføde ni milliarder mennesker i dag. Produktionen øges hetl sikkert, men problemet handler om fattigdom, ulighed og distribution," siger hun videre til avisen.

Ifølge FN-rapporten medfører pesticider "katastrofale virkninger for miljøet, menneskers sundhed og samfundet som helhed". Det anslås med henvisning til en svensk offentliggørelse fra 2013, at 200.000 dødsfald om året skyldes akut forgiftning, der kan henføres til pesitider. Det præciseres dog ikke, hvordan de mange dødsfald har fundet sted, og om det direkte kan relateres til arbejde i marken.

Rapportens forfattere er i The Guardian citeret for at udtale:

"Det er tid til at skabe en global proces i retning af sikrere og sundere mad og landbrugsproduktion."

Monsanto overrasker positivt i sit første kvartal

Minister på økomesse: Der kommer ikke særtilskud til økologiske varer

Bayer sluger Monsanto med forhøjet tilbud

Chr. Hansen ser gylden fremtid i økologi

En million underskrifter kan give EU-forbud mod ukrudtsmiddel

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier