FødevareWatch

Svinekød går især til Kina efter russisk importstop

EU har fået medhold i, at et russisk importstop af svin bryder regler. Danske svinebønder sælger nu til Asien og er blevet mindre afhængig af det russiske marked, lyder det fra Landbrug & Fødevarer.

Foto: AP/POLFOTO/arkiv

Hvis Rusland efter tre år beslutter igen at åbne for import af svin fra EU, så vil Danmark igen være klar til at sælge til russerne.

Men Danmark er ikke længere afhængig af Rusland som importør, fordi nye markeder er åbnet op - især i Kina.

Sådan lyder det fra direktør for handel og marked i landbrugets interesseorganisation, Landbrug & Fødevarer, Jan Laustsen.

"Jeg tror, der vil være en del varer, der finder tilbage til det russiske marked. Andre varer vil fortsat benytte de nye handelsstrømme, som vi har set skabt de sidste par år," siger Jan Laustsen.

Torsdag har en appelinstans ved Verdenshandelsorganisationen, WTO, afgjort, at Ruslands importforbud mod europæiske svin og svinekød er i strid med WTO's regler.

Det russiske importforbud blev indført i januar 2014 som reaktion på, at der var fundet afrikansk svinepest hos to vildsvin i Litauen.

Rusland kan vælge at åbne for importen på baggrund af afgørelsen. Og det vil glæde Landbrug & Fødevarer, hvis det sker.

Men danske svineproducenter har fundet nye lande at afsætte varerne til, fortæller Landbrug & Fødevarer.

Særligt Kina, men også lande som Sydkorea, Colombia og Indonesien er blevet aftagere af særligt svinekød efter det bratte russiske importstop i 2014. I Indonesien er det et stort kinesisk mindretal, der efterspørger svinekød.

/ritzau/

WTO bakker igen op om EU i svinestrid med Rusland

Dansk firma involveret i svinefarm i ni etager

Hundredetusindvis af illegale svin strømmer til Kina

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier