FødevareWatch

Dansk Landbrugskapital er endelig klar til at udbetale lån

Erhvervsministeriet lancerer Dansk Landbrugskapital, efter at fire pensionskasser har givet tilsagn om at investere i fonden. Dansk Landbrugskapital er nu klar til at yde investeringslån for 1 mia. kr. til effektive landbrug, der er belastede af høj gæld.

Rune Aarestrup Pedersen/Polfoto
Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) er glad for, at pensionskasserne bakker op om Dansk Landbrugskapital. Foto: /ritzau/Rune Aarestrup Pedersen

Dansk Landbrugskapital er med et par ugers forsinkelse klar til at udbetale de første lån til danske landmænd.

Siden præsentationen af Dansk Landbrugskapital i november har tidsplanen været, at de første lån forventedes at blive givet i januar, men først nu er formaliteterne i Dansk Landbrugsfond kommet på plads.

Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Pensionskasserne ATP, PKA, PensionDanmark og Industriens Pension har givet konkret tilsagn om, at de hver investerer 125 mio. kr. i lånefonden Dansk Landbrugskapital. Sammen med kapitalen fra staten, som bliver investeret gennem Vækstfonden, når Dansk Landbrugskapital samlet op på én mia. kr.

Det er markant mindre end den oprindelige plan, som var, at pensionssektoren skulle bidrage med 1,5 mia. kr. Det ønske var stadig ikke begravet, da daværende erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) præsenterede Dansk Landbrugskapital i november

"Vi har en ambition om at nå to milliarder kroner i alt, det er vores langsigtede mål. Men det afgørende er, at vi nu kommer i gang og kan yde de første lån her i starten af 2017," sagde han dengang.

At lånefonden nu formelt er etableret og kan begynde at yde lån til landbruget, glæder naturligvis erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

"Vi er meget tilfredse med, at pensionskasserne bakker op om Dansk Landbrugskapital med et stort millionbeløb hver. De første lån vil blive ydet allerede denne måned, og nu ser vi frem til, at pengene kan komme ud for at arbejde i landbruget, der har brug for nye investeringer for at øge effektiviteten og styrke indtjeningen," siger han i pressemeddelelsen.

Også hos Industriens Pension er der glæde at spore. Det fortæller Peter Køhler Lindegaard, chef for noterede investeringer i Industriens Pension:

"Vi synes, at det er et spændende projekt, og vi forventer et attraktivt risikojusteret afkast med den model, der er valgt. Der er lagt op til en stærk partnerskabsmodel med Vækstfonden og andre investorer, og vi vurderer, at det er et fornuftigt set up, der vil komme både pensionskassernes medlemmer og dansk landbrug til gode. Vi glæder os over at kunne hjælpe med finansiering til projekter hos dygtige danske landmænd. Det vil forhåbentlig kunne bidrage til øgede investeringer i dansk landbrug."

Fonden er i kontakt med mange landmænd og forventer på den baggrund at kunne yde de første lån i den allernærmeste fremtid.

De risikovillige lån fra Dansk Landbrugskapital skal hjælpe effektive landbrug, der har brug for at foretage nye investeringer, men som er belastede af en høj gæld. Det lader sig gøre ved, at investeringslånene fra Dansk Landbrugskapital er såkaldte ansvarlige lån, der bliver efterstillede og er uopsigelige fra Dansk Landbrugskapitals side. Det betyder, at realkredit- og pengeinstitutter kan tælle investeringslånene med, som var de egenkapital.

Forventningen er, at lånene typisk bliver på fem til 10 mio. kr. med en løbetid på op til 8 år og en individuelt fastsat rente. Et sted mellem 100 til 200 landbrug på tværs af driftsgrene forventes at få lån fra Dansk Landbrugskapital over de kommende år.

Dansk Landbrugskapital bliver forsinket - udbetalte ikke lån i januar som forventet

Minister: Dansk Landbrugskapital skal fordobles

Troels Lund Poulsen: Industrien krævede det umulige

Forsiden lige nu

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier