FødevareWatch

Dansk fiskerieksport når højeste værdi i ti år

2015 var et godt år for dansk fiskeri, der opnåede markante stigninger i bruttoindtægterne. Det viser nye tal fra NaturErhvervstyrelsen.

Foto: Jan Dagø

Dansk fiskeri oplevede store stigninger i 2015, både når det gælder indtjening, eksport og landing af fisk. Det fremgår af tallene i Fiskeristatistisk Årbog, som netop er offentliggjort af NaturErhvervstyrelsen.

Det skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

I 2015 nåede værdien af både eksport og import for fisk og fiskeprodukter det højeste niveau i 10 år. Mens eksporten udgjorde 24,1 mia. kr., udgjorde importen 17,5 mia. kr. Det giver et samlet overskud på handelsbalancen på 6,6 mia. kr. svarende til en stigning på 15 pct. i forhold til året før.

De nye tral fra Fiskeristatistisk Årbog er alene et udtryk for bruttoindtjeningen – og medregner ikke de udgifter, som dansk fiskeri har. For at få et dækkende billede af omkostningsforholdene i dansk fiskeri, henviser styrelsen til Danmarks Statistik.

Stigende indtægter

I 2015 var bruttoindtjeningen ved det danske fiskeri på 3,4 mia. kr. Det er en stigning på 17 pct. forhold til 2014. Det skyldes i høj grad højere priser på markedet. Samtidig blev der i alt landet 869.083 tons fisk i 2015, hvor af de vigtigste arter var brisling, sild, torsk, makrel og tobis.

Den store stigning i bruttoindtægter kan aflæses i mange grene af fiskeriet, men især industrifiskeriet stikker ud. Her blev bruttoindtægterne forøget med 260 mio. kr. svarende til en stigning på 40 pct. fra året før.

Dansk fiskeri oplevede i 2015 store stigninger i bruttoindtægterne for flere populære spisefisk. I fiskeriet efter sild udgjorde bruttoindtjeningen 484 mio. kr., svarende til en stigning på 10 pct. i forhold til 2014, mens torskefiskeriets bruttoindtjening var på 367 mio. kr., svarende til en stigning på 18 %. Endelig var bruttoindtjeningen ved rødspættefiskeriet på 257 mio. kr., som dermed steg med 33 pct..

Årbogen viser også, at antallet af fiskerfartøjer er faldende for tiende år i træk. En udvikling mod færre, men større og mere effektive fartøjer betød, at antallet af fartøjer var 2.366. Til sammenligning var der i 2006 3.133 fartøjer.

Tyskland er klart det største danske eksportmarked, efterfulgt af blandt andre Norge og Italien.

Der er bid: Fiskernes indtjening er på rekordkurs

Fiskerne havde gerne set bredere dansk fiskeriaftale

Fødevareministeren lufter stigninger af fiskekvoter

Forsiden lige nu

Her er de danske producenter bag Michelin-stjernerne

Det er ikke kun de mange kokke og restauranter, som skal sole sig i succesen fra Michelin-guiden, der mandag uddeler årets stjerner i Norden. På et nyt landkort får restaurantgæsterne mulighed for at se, hvilke producenter og leverandører, der har dyrket lilla blomkål og lavet kødet i lammetataren.

Udsigt til rekordproduktion af danske grise

Landmændenes produktion af smågrise ventes i år at stige til næsten 33 mio. - det højeste niveau nogensinde. En stor del af smågrisene eksporteres, men efter mange års fald er der også udsigt til svag vækst i slagtningerne i Danmark.

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier