FødevareWatch

Dansk fiskerieksport når højeste værdi i ti år

2015 var et godt år for dansk fiskeri, der opnåede markante stigninger i bruttoindtægterne. Det viser nye tal fra NaturErhvervstyrelsen.

Foto: Jan Dagø / Ritzau Scanpix

Dansk fiskeri oplevede store stigninger i 2015, både når det gælder indtjening, eksport og landing af fisk. Det fremgår af tallene i Fiskeristatistisk Årbog, som netop er offentliggjort af NaturErhvervstyrelsen.

Det skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

I 2015 nåede værdien af både eksport og import for fisk og fiskeprodukter det højeste niveau i 10 år. Mens eksporten udgjorde 24,1 mia. kr., udgjorde importen 17,5 mia. kr. Det giver et samlet overskud på handelsbalancen på 6,6 mia. kr. svarende til en stigning på 15 pct. i forhold til året før.

De nye tral fra Fiskeristatistisk Årbog er alene et udtryk for bruttoindtjeningen – og medregner ikke de udgifter, som dansk fiskeri har. For at få et dækkende billede af omkostningsforholdene i dansk fiskeri, henviser styrelsen til Danmarks Statistik.

Stigende indtægter

I 2015 var bruttoindtjeningen ved det danske fiskeri på 3,4 mia. kr. Det er en stigning på 17 pct. forhold til 2014. Det skyldes i høj grad højere priser på markedet. Samtidig blev der i alt landet 869.083 tons fisk i 2015, hvor af de vigtigste arter var brisling, sild, torsk, makrel og tobis.

Den store stigning i bruttoindtægter kan aflæses i mange grene af fiskeriet, men især industrifiskeriet stikker ud. Her blev bruttoindtægterne forøget med 260 mio. kr. svarende til en stigning på 40 pct. fra året før.

Dansk fiskeri oplevede i 2015 store stigninger i bruttoindtægterne for flere populære spisefisk. I fiskeriet efter sild udgjorde bruttoindtjeningen 484 mio. kr., svarende til en stigning på 10 pct. i forhold til 2014, mens torskefiskeriets bruttoindtjening var på 367 mio. kr., svarende til en stigning på 18 %. Endelig var bruttoindtjeningen ved rødspættefiskeriet på 257 mio. kr., som dermed steg med 33 pct..

Årbogen viser også, at antallet af fiskerfartøjer er faldende for tiende år i træk. En udvikling mod færre, men større og mere effektive fartøjer betød, at antallet af fartøjer var 2.366. Til sammenligning var der i 2006 3.133 fartøjer.

Tyskland er klart det største danske eksportmarked, efterfulgt af blandt andre Norge og Italien.

Der er bid: Fiskernes indtjening er på rekordkurs

Fiskerne havde gerne set bredere dansk fiskeriaftale

Fødevareministeren lufter stigninger af fiskekvoter

Mere fra FødevareWatch

Chokoladekoncern undskylder til Kina

Chokoladekoncernen Mars har været ude med en officiel undskyld til Kina, hvor den bl.a. understreger, at Mars ”respekterer Kinas nationale suverænitet”. Det sker, efter koncernen har refereret til Taiwan i en reklamekampagne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier