FødevareWatch

Norges fiskeeksport når nye rekordhøjder

Værdien af eksporten af fisk landet i Norge stiger og stiger. I årets første seks måneder var eksporten 28 pct. mere værd end i samme periode sidste år.

Foto: Luis Hidalgo/AP/POLFOTO/arkiv

Der er mange penge i havets guld. Rigtig mange penge.

I årets første seks måneder eksporterede de norske producenter laks og andre fisk for samlet 42,6 mia. norske kroner, eller hvad der svarer til 33,7 mia. kr.

"Den norske seafoodbranche oplever en voldsom vækst i eksportværdien første halvår. Prisen på laks stjæler fleste overskrifter, men næsten hele fiskeindustrien har haft en fantastisk første halvår. De gode tal viser, at der er stor efterspørgsel, og vi har opnået gode priser for norsk fisk og skaldyr. En gunstig valutasituationen har helt sikkert en positiv effekt," udtaler kommunikationschef Geir Håvard Hanssen fra Norges Sjømatråd.

Analytiker: Norges lakseselskaber vil forsætte med at spinde guld

Eksportværdien er 28 pct. højere end i første halvår 2015. Omregnet til norske kroner var eksporten i år 6,1 mia. norske kr. højere end sidste år, hjulpet rigtig godt på vej af, at gennemsnitsprisen på hele ferske laks i juni var 65,43 norske kr. per kilo mod 40,85 norske kr. i fjor.

"Øget efterspørsel efter laks globalt kombineret med en reduceret eksportvolumen fra Norge har drevet priserne op. EU-markedet har beholdt sin andel af den norske eksport, mens eksporten til USA er øget og nu står for 6 pct. af den norske eksport af laks," udtaler Paul T. Aandahl analytiker i Norges Sjømatråd, i en meddelelse.

Udover den store lakseeksport eksporterede nordmændene ørreder for for 1,9 mia. norske kr. første halvår, hvilket er er fordobling i forhold til samme periode i 2015. Salget af torsk gik op med 16 pct. og udgjorde inkl. filetter 1,6 mia. norske kr. i perioden, mens salget af sild udgjorde 1,4 mia. kr. Det var 52 pct. højere end i 2015-halvåret.

Marine Harvest vil opdrætte laks på et containerskib

Nordmænd får grønt lys til verdens største lakseopdræt på land

Her er verdens 20 største lakseproducenter

Mere fra FødevareWatch

I Ovodan har man gjort æg til en global milliardforretning

Det fynske æggepulverselskab Ovodan Egg Group er markedsledende i flere lande og buldrer i disse år frem i Kina. I år har selskabet, der er ejet af Stadil-konglomeratet Thornico, en børsnotering i kalenderen, som skal fremme væksten yderligere.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier