FødevareWatch

Mælkeproducenter ønsker EU-mindstepris

Der er brug for regulering af de europæiske mælkepriser, hvis de danske mælkebønders fremtid skal sikres, siger medlem af bestyrelsen for Danske Mælkeproducenter.

Foto: Joachim Adrian/ritzaufoto/Arkiv

I halen på det liberaliserede europæiske mælkemarked, der i snart et år har fungeret uden mælkekvoter, er produktionen i EU steget voldsomt - med store prisfald og voldsomt økonomisk pres hos producenterne til følge.

Derfor er brug for en ny regulering af mælkeprisen i hele EU, hvis der fortsat skal produceres og sælges dansk mælk, mener Rick van Heesch, der er medlem af bestyrelsen for Danske Mælkeproducenter til DR.dk.

En fælleseuropæisk mindstepris vil ifølge Rick van Heesch kunne gøre konkurrencen mere lige, og man vil kunne tage luften ud af tilskud, som blandt andet den franske stat tilbyder sine økonomisk trængte mælkeproducenter. Bønderne skal selv finansiere reguleringsordningen ved at betale et mindre beløb pr. liter mælk til en pulje, der sikrer 2,50 kr. per liter som mindstepris, og produceres der for meget skal ordningen finansiere, at producenter hiver køer ud af produktionen, så prisen ikke kommer under mindsteprisen.

"Så er vi sikre på, at mejerierne ikke går ind og overtager den her styring. For de ønsker jo altid bare mere og billigere mælk," siger Rick van Heesch til DR.dk.

Ifølge landbrugets rådgivningscenter Seges tjener stort set ingen mælkeproducenter i dag penge på de nuværende prisniveauer.

"Ved de nuværende mælkepriser har omkring 85 pct. af de danske mælkeproducenter likviditetsunderskud. Dvs., at de ved et neutralt investeringsniveau er afhængige af løbende at låne flere penge i banken for at kunne betale regningerne," sagde Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef ved Seges til Finans.dk i sidste uge.

Seges forudser, at der går længere tid, før priserne vender. Tidligere ventede man, at prisstigningerne ville komme i midten af 2016, men nu forventer rådgiverne, at vi skal ind i andet halvår, før landmændene kan håbe på højere priser.

Landmændenes produktivitet tordner i vejret

Kun 15 pct. af mælkebønder tjener penge

Kun 15 pct. af mælkebønder tjener penge

Forsiden lige nu

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier