FødevareWatch

DF og LA afviser at genforhandle landbrugspakken

Blå blok skal på ny drøfte den omdiskuterede landbrugspakke. DF og LA er ikke åbne for nye konservative krav.

Foto: Lasse Kofod/Polfoto/Arkiv

Der er ikke udpræget velvillighed blandt de øvrige blå partier bag landbrugsaftalen til at komme De Konservative i møde med nye grønne elementer.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har indkaldt alle tre støttepartier til "en drøftelse" af landbrugspakken. Det sker, efter De Konservative har krævet, at ministeren føjer "kompenserende tiltag" for at afbøde landbrugspakkens påvirkning på miljøet.

"Pakken har en god balance mellem miljø og erhverv," siger Liberal Alliances miljøordfører, Carsten Bach, der kalder drøftelsen "et særforløb" arrangeret for De Konservatives landbrugsordfører, Rasmus Jarlov.

Mandag fik de blå partier en teknisk gennemgang af pakkens miljøeffekter. Herefter slog Rasmus Jarlov fast, at han havde fået fremlagt nye tal, der "indiskutabelt" viser, at pakken "ikke isoleret set er til gavn for miljøet".

Onsdag fremsatte De Konservative så krav om, at der skal tilføjes grønne elementer til pakken. Men hverken ministeren, Dansk Folkeparti eller Liberal Alliance kan genkende billedet af, at der skulle være fremlagt nye tal.

"De tal, vi har fået oplyst i løbet af den seneste uges stormvejr, er fuldstændig identiske med de tal, vi har fået under hele forløbet," siger Carsten Bach.

"Så har De Konservative endelig fået tid til at læse på den politiske aftale, de har indgået, og så er de ikke tilfredse med den."

Konservative: Kræver mere miljø, men siger ja

Hos Dansk Folkeparti, der også deltog i den tekniske gennemgang, stoler Lise Bech på ministeriets beregninger. Hun taler gerne med De Konservative om grønne tiltag.

"Men for mig at se er landbrugspakken én ting, og hvis vi skal kigge på flere grønne tiltag, så gør vi gerne det. Men hver ting for sig," siger hun.

En af de ting, der har været kritiseret, er, at landbrugspakken giver øget kvælstofudledning. Men Carsten Bach fastholder i tråd med ministeren, at man ikke kan gøre regnestykket op uden at medregne den såkaldte baseline-effekt.

Begrebet dækker over de udefrakommende faktorer, som ikke har noget med selve landbrugspakken at gøre.

Minister inviterer til ny drøftelse af landbrugspakken

Eva Kjer kaldes i endnu et samråd

Forskere kritiserer igen Eva Kjers regnemetoder

Indgik ministeren forlig af frygt for retssag?

Forsiden lige nu

Mejerikoncern betaler 1,23 mia tilbage til ejere

Efter et hårdt 2016 kunne mælkeproducenterne i Arla i 2017 glæde sig over høje mælkepriser det meste af året. Som følge af årets resultater, der dog ligger under 2016, udbetaler Arla 165 mio. euro til ejerne i andelskoncernen.

Rigmands burgerkæde lukker

Lars Seier vinker farvel til burgerkæden Juicy Burger, der samtidig drejer nøglen om. Hvad der skal ske med selskabet bag er uvist.

Her har Arla hentet væksten

I det netop offentliggjorte regnskab fra Arla er det uden for det vesteuropæiske område, at mejerikoncernen er vokset mest markant. Få et overblik over fremgangene her.

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier