FødevareWatch

Japansk sushi-boss betaler 800.000 kroner for truet tun

En blåfinnet tun på 200 kilo er blevet solgt på berømt fiskeauktion i Tokyo.

Foto: Eugene Hoshiko/AP/Polfoto

14 millioner yen eller godt 800.000 kroner måtte den japanske sushi-boss Kiyoshi Kimura slippe for at få fingrene i en 200 kilo tung blåfinnet tun tirsdag.

Hammeren faldt på Japans berømte Tsukiji-fiskemarked i forbindelse med den traditionsrige nytårsauktion i Tokyo, skriver nyhedsbureauet AFP.

Blåfinnet tun anses for at være truet. Det solgte kæmpeeksemplar af fisken blev fanget ud for Japans nordlige kyst.

Kiyoshi Kimura står i spidsen for virksomheden bag restaurantkæden Zanmai Sushi. Han er "glad for at have det vindende bud i nytårsauktionen", siger han ifølge AFP.

Prisen på 800.000 kroner er tre gange højere end sidste års pris for den eftertragtede fisk, men den er langt fra rekordåret i 2013, hvor køberen måtte tømme tegnebogen for 155,4 millioner yen. Det svarede dengang til 10,3 millioner kroner.

Foto: Eugene Hoshiko/AP/Polfoto
Foto: Eugene Hoshiko/AP/Polfoto

Den blåfinnede tun er normalt den dyreste på fiskemarkedet. Årtier med overfiskeri truer den eftertragtede fisk, og flere vestlige lande har derfor indført et forbud mod at fange den blåfinnede tun i Atlanterhavet.

Japan er også kommet under pres fra blandt andet miljøforkæmpere for at indføre et forbud mod fiskeriet af arten. Frygten er, at blåfinnet tun ender med at blive udryddet på grund af den stigende efterspørgsel på sushi verden over.

Tsukiji er verdens største fiskemarked, der med sine små, travle stande er et populært udflugtsmål for turister.

Det er sidste gang, at nytårsauktionen finder sted i de vante omgivelser. Tsukiji lukker nemlig ned efter sine otte årtier på stedet og flytter til en mere moderne bygning i Toyosu, der ligger et par kilometer væk fra markedets nuværende adresse.

Så meget koster verdens dyreste kaffe

Whisky sætter verdensrekord: 785.000 kr. for en flaske

Landmanden der laver legendarisk Kobe-kød i Danmark

Mere fra FødevareWatch

Skovlyst-strategi kulminerer i coronaår

Bryggeriet Skovlyst er vokset i det seneste år ved at være meget orienteret mod salg i næsten alle danske detailkæder. Corona-pandemien får en del af æren, men ifølge ny direktør var det et godt år uanset hvad.

Spar indtager midten af København med luksusvarer og convenience

Kædens nyeste satsning i hovedstaden skal tiltrække både de velhavende københavnere og folk på farten. "I modsætning til vores konkurrenter har vi mulighed for at skalere konceptet ned, så det passer til mindre butikker," siger den konstituerede kædedirektør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier