FødevareWatch

Store svenskere snupper danske fiskekvoter

tre svenske rederier har købt danske fiskekvoter for 750 mio. kr. for næsen af danske fiskere, og det vil ifølge Enhedslisten og SF betyde, at flere danske erhvervsfiskere må opgive erhvervet.

Foto: PER FOLKVER/Ritzau/ARKIV

Svenske fiskerederier overtager danske fiskekvoter for næsen af danske erhvervsfiskere. Det presser priserne i vejret, og danske fiskere i land.

Det forudser både Enhedslisten og SF efter, at det er kommet frem at tre svenske rederier alene har købt danske fiskekvoter for 3/4 milliard kroner.

Greenpeace har fire gange bedt om aktindsigt i deres ejerforhold, og mener at kunne påvise, at de fisker ulovligt på dansk licens.

"De danske fisk skal komme danske lokalsamfund til gode, og ikke svenskere, specielt ikke når de ejer dem ulovligt," siger SFs fødevareordfører Lisbeth Bech Poulsen til DR Nordjylland.

Sammen med Enhedslisten har hun kaldt fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) i samråd for at få en forklaring på de danske kvoteregler, der betyder at danske fisk fanges af færre fiskere.

"Det går den forkerte vej med landsfiskeri, og det er fordi, der er nogen, som udnytter deres monopollignende status til at opkøbe kvoterne og presse priserne op," siger Lisbeth Bech Poulsen.

18 store fartøjer fanger i dag halvdelen af alle danske fisk, mens i alt 119 fartøjer fanger 90 pct. af hele den danske kvote. I 2013 var kvoterne fordelt på 158 fartøjer.

Greenpeace har flere gange bedt om aktindsigt i ejerforholdene på specielt de store fartøjer, men i går erkendte NaturErhvervstyrelsens fiskerikontrolchef i DR Nordjylland, at styrelsen på grund af en systemfejl havde givet Greenpeace forkerte oplysninger.

Lisbeth Bech Povlsen undrer sig over den fejl, som åbenbart er sket fire gange, og derfor skal fødevareministeren nu også svare på NaturErhvervsstyrelsen rolle som kontrolmyndighed af det danske kvote-system.

Torsketal skygger for kvoteglæden i fiskeriforeningen

Minister fisker efter flere fisk til fiskerne

Nye regler vender op og ned på fiskeriet: Fiskerne får en uge til at omstille sig

Nye fiskearter på vej - sammen med det varme vand

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier