En del af Watch Medier

FødevareWatchfredag3. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Fødevarer
  • Drikkevarer
  • Detail
  • Fiskeri
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Fødevarer
  • Drikkevarer
  • Detail
  • Fiskeri
  • Servering
  • Foodservice
  • International
23.11.2015kl. 22.03

Vækstplan kan sende pensionspenge over i tom milliardfond

Ikke én eneste pensionskasse har hidtil haft lyst til at smide mønter i regeringens redningsfond til det kriseramte landbrug. Men det billede kan nu ændre sig markant med den nye vækstplan, mener AP Pension.
På billedet: Søren Dal Thomsen, direktør i AP Pension. | Foto: AP Pension
af SACHA SENNOV

500 mio. kr. for egen regning og ikke én eneste investorkrone.

Det var billedet, da regeringen fremlagde planerne om den nye landbrugsfond Dansk LandbrugsKapital, som skal redde de kriseramte danske landmænd med milliarder – penge der hovedsageligt skal komme fra pensionsbranchen. Men regeringen kunne ikke meddele om, at én eneste pensionskasse havde ønsket at smide investeringskroner i redningsindsatsen.

Vi har ledig kapital til rådighed, men lige i øjeblikket har vi ikke noget at putte den ind i.

Søren Dal Thomsen, direktør i AP Pension
Den netop fremlagte vækstpakke, ’Vækst og udvikling i hele Danmark’, kan dog ændre en hel del på det negative billede, vurderer direktøren for AP Pension, Søren Dal Thomsen:

"Der har været en alt for høj risiko ved at investere i dansk landbrug. Man har frygtet, at landbruget ville blive pålagt yderligere former for regulering, som ville gøre det tungere og tungere for landbruget at klare sig. Det her politiske holdningsskifte er afgørende for investeringskronerne, fordi det viser, at man fra politisk side vil satse på, at der skal være landbrug i Danmark."

Søren Dals Thomsens positive syn på fremtiden for landbrugsfonden sker på baggrund af en række initiativer i regeringens vækstpakke, som skal gøre det lettere for fremtiden at være landmand i Danmark og forbedre konkurrencevilkårene. Noget Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti vil opnå ved blandt andet at afskaffe en stor del af randzonerne, fjerne en del af sprøjte- og gødskningsforbuddet og gøre det lettere at opnå miljøgodkendelse til husdyrbrug.

"Jeg hæfter mig ved, regeringen er villig til at til at fjerne de elementer, der har været med til at skævvride konkurrenceforholdene for dansk landbrug i forhold til udlandet. Det betyder, at en stor byrde lempes, så man kan konkurrere på lige vilkår. De siger, at de tror på, at dansk landbrug kan klare sig på lige konkurrencevilkår, og det tror vi også på," lyder det fra direktøren.

Han vil ikke gisne om, hvordan de andre pensionsselskaber tager i mod det politiske skift og forbedringen af konkurrenceforhold for landbruget, men understreger at man hos AP Pension længe har spejdet efter nye politiske toner i forhold til fremtidige investeringer, og at "politisk medvind i et erhverv" ikke skal undervurderes i forhold til investeringslysten - "det handler om at skabe tiltro."

At benchmarke reguleringen af landbruget i forhold til de udenlandske konkurrenter frem for naturen, mener Søren Dal Thomsen derfor er den helt rigtige løsning.

AP Pension er åben

At landbruget har brug for investeringer kan der ikke være tvivl om. I løbet af 2014 og 2015 er fødevarepriserne styrtdykket - en situation som kun er blevet forværret af Ruslands importforbud mod vestlige fødevarer. Landbrugets samlede gæld til bankerne ligger nu på omkring 100 mia. kr., hvilket betyder store milliard-tab for bankerne, som har set sig nødsaget til at nedskrive landmændenes gæld.

Regeringens vækstplan

Hovedpointer i ’Vækst og udvikling i hele Danmark’ til forbedring af landbruget:

  • Ophævelse af randzoneloven
  • Afskaffelse af sprøjte- og gødskningsforbuddet på § 3 arealer, så arealerne fortsat kan indgå i driften
  • Færre beskyttede vandløb i vandområdeplanerne
  • Smidigere miljøgodkendelser til husdyrbrug
  • Harmonikrav for slagtesvin justeres til EU-niveau
  • Afskaffelse af krav om flere efterafgrøder
  • Bedre adgang til finansiering betyder fx, at der etableres en investeringsfond, Dansk Landbrugskapital, som kan investere i effektive landbrugsbedrifter.

Kilde: Erhvervs- og vækstministeriet

Den forrige regering forsøgte allerede i 2012 at komme de nødlidende landmænd til undsætning ved oprettelsen af Landbrugets Finansieringsbank (LFB), som skulle yde anlægsfinansiering til landbrug med effektive driftsledere og nye unge landmænd. I juni 2014 var status dog, at banken ud af en udlånskapacitet på 2 mia. kr. kun havde lånt godt og vel 38 mio. kr. ud til fem landmænd.

Den meget lidt succesfulde historie har ikke skræmt AP Pension væk fra landbruget, for set i lyset af den for tiden rekordlave obligationsrente og de skyhøje aktiekurser er landbruget en ganske god forretning. AP Pension afsatte derfor 600 mio. kr. i 2014 til at investere i danske landbrugsbedrifter, et tal koncernen øgede med yderligere 700 mio. kr. i starten af oktober i år. Målet for den første investeringsrunde var at få et årligt afkast på cirka 6 pct. I oktober kunne Søren Dal Thomsen konkludere over for FødevareWatch, at det mål næsten var nået med et årligt afkast på 5,65 pct.

I har allerede investeret i landbruget med succes, betyder de nye lempelser i regeringens vækstpakke, at I vil overveje at investere yderligere?

"Jeg vil vende den om, og sige at vi har ledig kapital til rådighed, men lige i øjeblikket har vi ikke noget at putte den ind i. Vi har ikke købt noget de sidste 3-4 måneder, så fra vores side mangler der ikke kapital, men attraktive projekter at købe," lyder det fra Søren Dal Thomsen.

Betyder det, at I vil putte penge i Dansk LandbrugsKapital?

"Det afhænger af, hvad der kommer til at være i pakken, for vi er kun med i landbruget med den banale målsætning at tjene penge til vores pensionister."

Hvad skal der til for, at I går med i landbrugsfonden?

"At det set up, regeringen laver, skal være bedre, end det vi selv har."

Hvad betyder det helt præcist?

"Vi mener, at vores set up er den bedst tænkelige løsning, men det kan da godt være, at de (regeringen, red.) kommer op med nogle smartere tanker, som vi ikke selv har fået, og så hopper vi med på det. Men måden som vi har skruet det sammen på, mener vi er den nuværende bedst tænkelige løsning," lyder svaret fra direktøren, som ser frem til at blive inviteret ind til et møde hos fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) og få fremlagt en mere detaljeret plan for landbrugsfonden.

AP Pensions opsætning fungerer således, at de køber den samlede landbrugsbedrift, både jord og ejendomme, af landmanden, hvorefter selskabet lejer det ud til selvsamme landmand. Fordi landmanden har den faglige viden i forhold til at drive et succesfuldt landbrug, står han for den daglige drift af landbruget. Kun i forhold til potentielle udvidelser eller investeringer blander selskabet sig. Landmanden får lov at beholde et eventuelt overskud, men betaler en leje på 5,2 pct. af investeringen i jorden og 6,5 pct. af investeringen i bygningerne til AP Pension. Efter ti år kan han overtage bygningerne til en på forhånd aftalt købspris plus 80 pct. af prisstigningen i perioden.

Selskabet har brugt lang tid på at finde frem til de landmænd, der har været attraktive at investere i. Noget som har været besværliggjort af bøndernes dyre swaplån og ofte lave egenkapital.

Læs hele vækstpakken ’Vækst og udvikling i hele Danmark’ HER.

Regeringen præsenterer milliardfond til landbruget uden en eneste investor

Her er landbrugets vækstpakke

Kriseramt landbrug er en succes hos AP Pension

Relaterede artikler:

  • Foto: Jens Henrik Daugaard/Polfoto/Arkiv

    Regeringen præsenterer milliardfond til landbruget uden en eneste investor

    For abonnenter

  • Foto: Martin Lehmann/Polfoto/Arkiv

    Her er landbrugets vækstpakke

    For abonnenter

  • Foto: Stine Bidstrup

    Kriseramt landbrug er en succes hos AP Pension

    For abonnenter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Mathilde Bech/JPA
Foodservice

Kampen om fødevareleverancer til 77 kommuner er begyndt

Der kan nu bydes ind som leverandør af fødevarer til offentlige storkøkkener i 77 kommuner, to regioner og tre andre organisationer. Udbuddet har en samlet værdi til 3,8 mia. kr. og er opdelt i to deludbud.
  • Danmarks største fødevareudbud har fået væsentlig grønnere profil
  • Danmarks største fødevareudbud er blevet for stort og splittes op

For abonnenter

Foto: Pr / Hanegal
Fødevarer

Rokade i direktionen hos Hanegal-ejer

For abonnenter

Foto: Lars Skaaning
Fødevarer

Fødevarestyrelsen: Skare-sagen fortsætter hos os

Foto: Mads Claus Rasmussen
Detail

Coop-bagland bakker op om store forandringer – men vil se resultater

For abonnenter

Martin Kilic (tv) og Rune Laursen (th) har stiftet Clutch Nutrition med støtte fra bl.a. læger og ernæringseksperter. | Foto: Clutch Cognition / Pr
Drikkevarer

Foodtech-virksomhed reviderer strategi efter fejlslået investorjagt

For abonnenter

Foto: Pr
International

Hun tager springet fra troperne til topstilling i Grønland

For abonnenter

Læs også

Foto: Pr
Fiskeri

Ny fiskedirektør skal finde sin plads på Grønland

Royal Greenlands nye topchef begynder om få dage i jobbet i Nuuk - hvor hun skal på rundtur i den forgrenede rejekoncern.

For abonnenter

Foto: Pr
International

Hun tager springet fra troperne til topstilling i Grønland

PORTRÆT: Susanne Arfelt Rajamand er blevet topchef i Royal Greenland i Grønland. Hun kommer fra en chefpost i Singapore.

For abonnenter

Photo: Wilfredo Lee/AP/Ritzau Scanpix
Fiskeri

Dansk fiskeprofil forlader Royal Greenland i USA

Fiskedirektør skifter til et amerikansk topjob hos spansk fiskekonkurrent.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Fødevarestyrelsen: Skare-sagen fortsætter hos os – 12.03
  • Foodtech-virksomhed reviderer strategi efter fejlslået investorjagt – 11.17
  • De globale fødevarepriser falder for tiende måned i træk – 11.02
  • Rokade i direktionen hos Hanegal-ejer – 10.20
  • Coop-bagland bakker op om store forandringer – men vil se resultater – 10.03
  • Kampen om fødevareleverancer til 77 kommuner er begyndt – 09.39
  • Salling Group-topchef ser flere årsager til detailopbrud – 09.17
  • Ny DSK-direktør ærgrer sig over Irma-farvel – 08.38
  • Hun tager springet fra troperne til topstilling i Grønland – 08.15
  • Danskere står i spidsen for at gøre EU’s fødevaresystem grønnere – 07.18
  • Starbucks voksede lidt mindre end ventet - Kina trækker ned – 06.47
  • Konkurrenter er klar til at overtage Skares slagteri-del – 2. feb.
  • Axfoods vækst overhalede markedets i 2022 – 2. feb.
  • Kurt Skare er klar med private midler for at redde livsværket – 2. feb.
  • Nordjysk storfisker sælger ud – 2. feb.
Flere nyheder

Job

  • Produktionsteknisk Inspektør til Tican i Brørup

  • Adm. Direktør til SEGES Innovation p/s

Watch Job

  • Business Change Manager til implementering af fremtidens togs uddannelsesprojekter

  • Forvaltningsservicechef i Vestforbrænding

  • Business Controller til DAHL Advokatpartnerselskab i Jylland

  • Product Owner – vær med til at forvalte IT-systemer midt i den grønne omstilling

  • Tilbudschef - NCC Renovering Vest

Se flere jobs

Job

  • Produktionsteknisk Inspektør til Tican i Brørup

  • Adm. Direktør til SEGES Innovation p/s

Se flere jobs

Kolofon

FødevareWatch
Søg

Sektioner

  • Fødevarer
  • Drikkevarer
  • Detail
  • Fiskeri
  • Servering
  • Foodservice
  • International
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Stine Skriver

stine.skriver@fwatch.dk

Tlf.: +45 3330 8424

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7443

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7443

Job

Abonnement

Prøv FødevareWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

fodevarewatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7443

Læs mere om abonnement her

Adresse

FødevareWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8388

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © FødevareWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
FødevareWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge