FødevareWatch

Eva Kjer efter nabotjek: Danske landmænd har brug for lempelser

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen mener der skal slækkes på kravene til de danske landmænd, men ifølge Cowi-nabotjek kan mulighederne være begrænsede.

Foto: Brian Karmark/Polfoto/Arkiv

Trods strengere krav end landmændene møder i nabolandene er det ifølge Miljø- og Fødevareministeriet, er de danske bønder lige så effektive som de udenlandske konkurrenter, viser Cowi's vækst- og nabotjek af miljøregulering og konkurrencevilkår i en række oplagte EU-lande: Holland, Sverige, Polen, Frankrig og de to tyske delstater Slesvig-Holsten og Niedersachsen.

Men ifølge miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen bør de danske landmænd fritages for nogle af de regler, som gør, at de ikke kan være endnu mere effektive og konkurrencedygtige.

"Danske landmænd er dygtige og effektive, men har behov for hjælp for at kunne arbejde sig ud af gældskrisen. Derfor vil jeg sikre dem ordentlige konkurrencevilkår ved blandt andet at ændre gødskningsloven og skaffe markerne mere gødning, og snart vil kravet om randzoner også være fortid," siger hun i en pressemeddelelse.

Ifølge ministeren indikere nabotjekket, at de strammere miljøkrav har betydning for danske landmænds økonomi, og at typiske, danske planteavlsbedrifter ville få en betydelig gevinst, hvis de var underlagt udlandets regler. For husdyrsbedrifterne er billedet mindre entydigt. I nogle tilfælde ville de danske husdyrsavlerne have fordel af de andres landes regler, i andre tilfælde ville de ikke. De stramme danske kvælstofregler imødegås af, at nogle af de andre lande har en mere direkte og mere omkostningsfuld fosforregulering end Danmark. 

I den modsatte ende konkluderer rapporten også at det kan være nødvendigt med højere miljøkrav inden for visse områder, da det danske landbrugsareal er intensivt dyrket, med mange dyr og det ligger tæt på enten kyster eller miljøfølsomme indre farvande. 

Miljø- og Fødevareministeriet gennemgår i øjeblikket behovet for at forbedre det danske vandmiljøs tilstand. Først når dette arbejde er afsluttet, vil ministeren kunne konkretisere, hvordan hun sikrer, at der ikke slækkes på miljøet i Danmark, hedder det i pressemeddelelsen fra Miljø- og Fødevareministeriet.

Eva Kjer kritiseres for at hente inspiration i Polen

Så mange fødevareregler skal fjernes inden nytår

Fødevareminister efterlyser mere åbenhed

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier