Gæld på 350 mia kan spærre for mere økologi

Det danske landbrugs samlede gæld på 350 mia. kr. gør det vanskeligt for landmændene at omlægge til økologi - en ændring som ellers kunne øge indtjeningen.
Ca. 800 konventionelle landmænd har i år lavet et såkaldt omlægningstjek for at finde ud af, hvad det vil koste dem at blive økologer. Det er fem gange så mange som i fjor. | Foto: Arla/ PR
Ca. 800 konventionelle landmænd har i år lavet et såkaldt omlægningstjek for at finde ud af, hvad det vil koste dem at blive økologer. Det er fem gange så mange som i fjor. | Foto: Arla/ PR

De bedre priser på økologisk mælk og kød har fået interessen blandt danske landmænd for at skifte over til en økologisk produktion til at eksplodere i 2015. Fem gange så mange landmænd som i fjor har i år lavet et såkaldt omlægningstjek for at finde ud af, om det er økonomisk muligt for dem at blive økologiske.

En række lokale landbrugscentre rapporterer dog, at de danske bønders massive gæld hindrer skiftet, skriver Børsen.

"En del skal have mere jord, som også skal ligge tæt ved gården, så køerne kan komme ud. Dét koster at købe, og så skal man i banken. Og her bliver meget stoppet nu om stunder," forklarer Kjartan Poulsen, formand for Danske Mælkeproducenter, til Børsen.

Få adgang til alle FødevareWatch-nyheder i 30 dage - HER!

Rådgivningsfirmaet Heden & Fjorden fortæller, at bankernes skepsis over for bøndernes evner som økologiske landmænd er en af forklaringerne på, at der ikke åbnes for pengekassen.

Rekordstor interesse for omlægning til økologi

Økologer flygter fra Arla

Traditionelle landmænd overvejer at konvertere til økologi

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Stifter Kaspar Basse startede Joe & The Juice for 20 år siden. | Photo: Gregers Tycho

Joe & The Juice er sat til salg